30.07.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
Halo: Reach

Halo: Reach


Na jeseň zavíta na pulty obchodov hra, ktorá vyvolá šialenstvo u mnohých majiteľov Xbox 360. Z trilógie hier Halo sa stane tetralógia. Novinka má názov Halo: Reach. Autori si pripravili niekoľko noviniek a zaujímavý príbeh, aby si hráči užili atmosféru a aby im vynahradili trošku sklamanie z ODST.

Podľa všetkého by malo ísť o posledný diel tejto série, ktorý nám naservírujú pôvodní autori z Bungie Studio. Avšak pravdepodobne to nebude posledný diel celej série, ďalšie časti hry by pre fanúšikov série mali produkovať v 343 Industries. Halo: Reach by tak malo byť vrcholom série Halo od rodného Bungie Studio. Táto časť by nám mala viac objasniť príbehovú líniu celej série, taktiež aj grafika hry by mala byť prepracovaná a detailnejšia ako v predchádzajúcich dieloch.

Tých fanúšikov, ktorí sa tešia na Master Chiefa však musím hneď v úvode sklamať, Halo: Reach je opäť diel, v ktorom si za tohto hrdinu hlavnej trilógie nezahráme. Nie je vylúčené, že sa v hre objaví, ale rozhodne sa nepodvolí príkazom z vášho Xbox-ového ovládača. Čakajú nás tak nové neznáme charaktery. Dej tejto hry je zasadený pred všetky ostatné časti série, konkrétne do roku 2552 a každému je asi dopredu jasné, ako Halo: Reach skončí. Príbeh sa bude odohrávať na planéte Reach, ktorá je sídlom UNSC (United Nations Space Command), zároveň je obrovským výcvikovým táborom, producentom vojenských lodí a prebieha tu projekt SPARTAN na výcvik supervojakov, ktorí majú zasahovať pri povstaniach v kolóniách, neskôr sa však účel ich výcviku zmení na boj proti covenantom. Hráč sa ocitne v koži bezmenného supervojaka typu SPARTAN III z teamu Noble, ktorý prichádza ako náhrada za straty v boji. Ostrieľaných členov ani nezaujíma jeho meno a volajú ho len kódovým označením Noble 6. Hra sa tak bude točiť okolo akcií teamu Noble na planéte Reach. V jednotlivých misiách a boji proti Covenantom teda nebudete na všetko sami, pomôže vám veliteľ teamu Carter 259, jeho zástupca Kat 320, ktorá v boji prišla o ruku a privíta vás svojou bionickou náhradou. Títo dvaja sú jediní pôvodní členovia teamu Noble. Neskôr k nim pribudli a v boji vás podporia aj špecialista na ťažké zbrane Jorge 052 (jediný vojak typu SPARTAN II), Emile 239 a ostreľovač Jun 266. Halo: Reach bude samozrejme akčnou hrou z pohľadu prvej osoby, pričom autori tvrdia, že hra bude ďaleko temnejšia, ako ostatní členovia tejto série, nakoľko hier už je dosť a treba hráčov presvedčiť, že majú stále čo ponúknuť. Ponurá atmosféra by mala byť doplnená prepracovaným a výborne spracovaným povrchom planéty Reach, ktorý by mal hráča donútiť vytvoriť si vzťah k nej, aby aj napriek konečnému zničeniu planéty mal pocit, že všetko, čo vykonal malo svoj zmysel.



Nový engine umožňuje prítomnosť až 40 bojovníkov naraz a k tomu ďalších 20 vozidiel. Ovládateľné by mali byť aj všetky dostupné civilné vozidlá. Všetko je teraz väčšie a lepšie. Mapy by mali byť veľké a otvorené, malo by ísť o sandboxovú hru, takže sa môžeme tešiť na určitú voľnosť v rozhodovaní. Ďalšou prednosťou by malo byť detailnejšie vykreslenie objektov vďaka väčšiemu počtu polygónov, malo by ich byť štyrikrát viac v porovnaní s Halo 3. Zbrane, vojaci, mimozemšťania, lode a aj prostredie sú teraz ďaleko realistickejšie, pri streľbe do steny je vidieť odletujúce iskry a prach. Arzenál zbraní bude samozrejme obsahovať nejaké novinky, ale objavia sa tu aj niektoré zo zbraní z prvej časti. Do rúk sa vám dostane aj nôž, ktorý je ideálny na tichú likvidáciu zozadu. Táto akcia je doplnená video sekvenciou, pri ktorej sa kamera prepne do pohľadu tretej osoby a váš vojak vyskočí na nepriateľa a jedno ranou ho pošle do covenantskej rajskej záhrady. Prvýkrát sa objaví vo vašej výbave DMR, celým menom Designated Marksman Rifle, pre ostreľovačov ako stvorená. Bližšie sa zoznámime aj so zbraňami druhej strany napr. plazmovou pištoľou alebo veľmi zaujímavou Needle Rifle, ktorá strieľa zvláštne projektily na väčšiu vzdialenosť a tie následne po zásahu ešte vybuchujú. Výber granátov sa zmenší len na dva druhy.


Veľkým lákadlom Halo: Reach je multiplayer, do ktorého bol umožnený prístup v rámci beta testu majiteľom Halo 3: ODST. Beta trvala pomerne krátko, len 17 dní, no aj napriek tomu sa začali ozývať hlasy o tom, že pôjde o doteraz najlepšiu multiplayerovú akciu spomedzi všetkých konzolových hier. Multiplayer prináša niekoľko noviniek, ktoré sa v sérii Halo objavujú prvýkrát a robia hru ešte viac atraktívnejšou. Okrem toho robia hru zaujímavou aj rôzne módy a režimy hrania. Aj napriek prítomnosti a možnosti zvoliť si z mimozemských vojakov v hre viacerých hráčov, Bungie preferuje boj ľudí proti ľuďom teda vojakov typu SPARTAN proti SPARTAN-om. S tým súvisí aj novinka v podobe špecializácie vojakov. Medzi inými sa objaví strážca, ten dokáže aktivovať nepriestrelný štít, ďalšou špecializáciou je stopár, ktorého výhodou je aktívna kamufláž a tá ho robí neviditeľným. Potom tu máme ešte na výber zveda so schopnosťou šprintu, výsadkára s jet packom, ktorý umožní krátky let, na výber bude aj sniper s puškou so zameriavačom a nebude chýbať ani granátnik s ťažkými zbraňami. Ďalšie špecializácie by mali byť obsiahnuté v hre. Avšak nielen vojaci UNSC budú mať špeciálne schopnosti, aj ich nepriatelia v podobe mimozemšťanov rasy Elite budú mať špecializácie s podobnými schopnosťami ako ľudia. Všetky špecializácie ale nebudú dostupné v každom multiplayerovom móde, jednotlivé módy budú mať presne určené typy schopností, ktoré si hráč môže zvoliť. Okrem špecializácií vojakov a mimozemšťanov sú novinkou aj vlastnosti brnenia. Brnenie tak umožní na určitú chvíľu šprintovať, stať sa neviditeľným, lietať s pomocou jet packu a použitie vlastnosti Armor Lock vás imobilizuje, no na druhej strane je hráč nezraniteľný. Aby to nebolo také jednoduché, je každá vlastnosť brnenia spojená aj s vybavením zbraňami, takže tie si nemôže hráč sám vybrať. Potrebné je aj sledovať indikátor, ktorý ukazuje, koľko času ostáva na použitie špeciálnej vlastnosti brnenia. Tento čas sa postupne obnovuje. Tieto obmedzenia sú v hre zakomponované pre jej správne vyváženie.



Priblížime si ešte niektoré z nových a zaujímavých módov multiplayerového hrania. Prvým z nich je Headhunter, už samotný názov módu o niečom vypovedá. V tejto hre drží každý z hráčov v jednej ruke lebku, aby ste sa k nej dostali, musíte nepriateľa zabiť. V momente, keď sa vám to podarí, nepriateľ lebku pustí a vy ju môžete zobrať a odniesť do vyznačenej oblasti, ktorá sa mení počas hry. Každý hráč vidí počty lebiek ostatných a tak tí s najvyšším počtom sa samozrejme stávajú terčom ostatných. Pokiaľ ale niektorý z hráčov naraz donesie 10 lebiek, hra končí okamžite. Ďalším módom je Stockpile, čo je obdoba klasického Capture the Flag, v tomto režime hry sa neutrálne vlajky objavujú po celej mape. Cieľom je dopraviť vlajku na vašu základňu a ubrániť ju pred nepriateľom, pokiaľ sa vám nezapočíta. Aby to opäť nebolo také jednoduché, počas držania vlajky nie je možné využívať špeciálne vlastnosti brnenia a ako zbraň slúži ukoristená vlajka. Novinkou je aj Invasion, tu sa proti sebe postavia ľudia a mimozemšťania. Jeden team drží obranné pozície a druhý sa ich snaží dobyť. S prienikom cez obranné pozície sa sprístupňujú nové vozidlá a špeciálne vlastnosti. Atraktívny je aj mód Generator Defense, ďalší, v ktorom proti sebe stoja vojaci SPARTAN a rasa Elite. Ľudia tu bránia tri generátory, ktoré sa snažia nepriatelia zničiť. Následne sa úlohy teamov vymenia.

Dátum vydania Halo: Reach je 14. september tohto roku a je určené len pre konzolu Xbox 360. Malo by ísť o vrchol série a posledný diel, ktorý pre nás vytvoria stvoritelia série Halo zo štúdia Bungie. Príbehová línia je čiastočne odhalená z predchádzajúcich častí, no nechajme sa prekvapiť, čo všetko pre nás autori pripravili. Dôležité je spomenúť hru viacerých hráčov, ktorá bude asi výrazným ťahákom tejto hry. Noviniek je veľa vyzerajú veľmi lákavo, okrem toho aj nové módy hrania robia z Halo: Reach veľmi očakávaný titul tohto roka.

Platforma: Xbox 360
Výrobca: Bungie Studios
Vydavateľ: Microsoft
Žáner: FPS
Lokalizácia: Nie
Dátum vydania: 14. 9. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012