25.07.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
F.3.A.R. – Alma si na nás už po tretíkrát brúsi zuby

F.3.A.R. – Alma si na nás už po tretíkrát brúsi zuby


Zlo plodí len ďalšie zlo. Platí to aj v prípade tretieho dielu hororu F.E.A.R., ktorého osud má pevne v rukách nová dvojica Day 1 Studios a Warner Bros. Príbeh sa nám pomaly uzatvára, najväčší rivali spájajú svoje sily a Alma má tesne pred pôrodom hotovej skazy. Steny červenejú a masaker sa začína. Dobrú chuť, milí čitatelia...

Vyzerá to tak, že séria F.E.A.R. má už konečne na ružiach ustlané. Nemusí sa báť žiadnych autorských ťahaníc, môže si pokojne vykračovať popri konkurencii s vedomím, že v októbri jej pokračovanie dozaista vyjde. Veď si len spomeňme na kolísavú situáciu s Project Origin, keď bolo Monolith Production nútené vymyslieť pre priameho nasledovateľa F.E.A.R.-u nový názov a to všetko kvôli problémom s Vivendi. Dnes sa zdá byť budúcnosť série finančne zaistená a ako sme už v pretexe uviedli, tentoraz sa o tretí diel postará Day 1 Studios. A malá poznámočka, žiaden F.E.A.R. 3 nečakajte, toto bude F.3.A.R.!

Už debut trailer nás vábil na zakončenie trilógie a ako inak, snažil sa ho priniesť v čo najtajomnejšej a najstrašidelnejšej atmosfére. Celkom sa mu to podarilo, k čomu dopomohlo filmové spracovanie a reálni (no neznámi) herci. Na obrazovke „pobehovali“ tri základné postavy, na ktoré sa dával najväčší dôraz – Alma, Paxton FettelPoint Man - no o ich počínaní v hre sme vtedy nevedeli nič konkrétne. F.3.A.R. nám rozpovie príbeh odohrávajúci sa 9 mesiacov po udalostiach v dvojke. Pýtate sa, prečo práve 9? Becket za čias F.E.A.R. 2: Project Origin „nabúchal“ Almu, ktorá mieni priviesť na svet ešte horšiu beštiu než je ona sama. To je pre Point Mana nočná mora, ktorej priebeh musí za každú cenu zmeniť. Do cesty sa mu však priplieta jeho mŕtvy-nemŕtvy brat Paxton Fettel, mamičkin synáčik, ktorý má s Almou vlastné plány na ovládnutie sveta.



Tentoraz však neprichádza Fettel ako jeden z Point Manových úhlavných nepriateľov. Znie to dosť prekvapujúco hneď z niekoľkých dôvodov. Hoci sú bratia, stále medzi nimi pretrváva nenávisť a Point Man si to u Fettela pohnojil aj vtedy, keď ho odbachol. Nakoľko ich isté okolnosti spoja už v úvode, autori vymysleli, že hru bude po väčšinu času možné hrať v co-op režime. Zatiaľ čo je Point Man odborníkom na ťažkú bojovú techniku a preferuje skôr guľomety, Fettel zostáva pri svojich telekinetických schopnostiach, ktoré si môžeme pamätať z predchodcov (tam ich ale využíval proti nám). Do vienka sa mu dostane zopár odlišných útokov s rozdielnymi účinkami na protivníkov. Aby nebolo pre hráča využívanie schopností tej či onej postavy po čase monotónne, môžeme sa tešiť na skĺbenie oboch útokov. To znamená, že napr. Fettel odláka pozornosť hliadky, kým Point Man nabehne zozadu a bezproblémovo sa jej zbaví. Paxton dokáže ponachádzať aj skryté zákutia, ktoré sú pre jeho partnera veľkou neznámou. Ak v nich nájde nejaké cenné informácie o ďalšom postupe k Alme, nemusí sa o ne podeliť a nechať si ich len pre seba. Fettel s Point Manom tak v podstate súperí po celú hru. Osviežením série kooperácia síce je, ale nestratí práve v tomto smere tú pravú desivú atmosféru? Ktovie, ako sa s tým Day 1 nakoniec popasuje, ale poriadny horor v co-ope sa tak často nevidí.

V súvislosti s F.E.A.R.-om vás určite zaujímajú typy nepriateľov, ktorých v úlohe Point Mana pokropíte jednou spŕškou olova za druhou. Tu pre nás majú autori ďalšie nemilé prekvapenie. Point Manovi bývalí spojenci z komanda First Encounter Assault Recon (F.E.A.R.) otočili zbrane proti nemu a Fettelovi. Nakoľko pre nich predstavuje táto dvojka potenciálnu hrozbu a Fettel im už dlhšie leží v žalúdku, okrem zabitia Almy majú za úlohu zniesť z tohto sveta aj vás. Preto musíte byť ostražitý na každom kroku, Armacham (budova, v ktorej sa bude odohrávať väčšia časť hry) je nepriateľmi doslova posiata. Avšak nielen po zuby ozbrojení protivníci majú Armacham pod palcom. Už za čias prvého dielu sa začali objavovať rôznorodé zmutované potvory, ktoré nebudú chýbať ani v trojke. Máme ale dobrú správu, mutanti útočia hlava-nehlava, takže si pochutnajú aj na ľudských nepriateľoch. Day 1 Studios nám sľubuje nevídaný hororový zážitok, ktorý dotvoria a zintenzívnia aj prostredím. Koľko lokácií navštívime, o tom reč zatiaľ nepadla, ale vždy by sme mali navštíviť mierne pozmenené kulisy. To v stručnosti znamená, že nikdy sa nestane, že by sme prechádzali navlas rovnakou chodbou či miestnosťou. To isté vraj platí o nepriateľoch, žiadne naskriptované scénky sa nekonajú. Vyzerá to veru zaujímavo, týmto tvrdením autori len potvrdzujú, že vo F.3.A.R.-e sa môže za hociktorým rohom skrývať po opätovnom zapnutí niečo celkom iné.



Hoci je do vydania F.3.A.R.-u ešte ďaleko, už teraz máme zlý pocit z vizuálneho spracovania. Série záberov z hry, ktoré obleteli internet, nám naháňajú strach, že čo ak práve grafická stránka stiahne výsledné hodnotenia výrazne nižšie. Podivne ladené do oranžova a celkovo jednoduché stvárnenie akoby vystrihnuté z priemernej budgetovky snáď do vydania autori vyladia. Neradi by sme totiž dostali do rúk titul, v ktorého predchodcoch sa ukrývala grafika ako najväčšie plus.

Nový výrobca, nový distribútor, stará hra. Teda aspoň jej základ v novom, zaujímavšom, avšak možno v menej strašidelnom prevedení. F.3.A.R. na nás urobil dojem a po dobrých skúsenostiach s predošlými časťami si dovoľujeme povedať, že na jeseň nás čaká poriadne brutálne zakončenie jednej z najlepších FPS sérií poslednej doby.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Day 1 Studios
Vydavateľ: Warner Bros.
Žáner: FPS
Lokalizácia: Zatiaľ neurčená
Dátum vydania: október 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012