02.07.2010 00:00, DKF, Komentárov: 0
Gears of War 3

Gears of War 3


Vojnou zmietaná planéta Sera už čoskoro vydá svoje tajomstvá. Tretí diel Gears of War zakončí jednu z vlajkových sérií konzoly Xbox 360. Jednotka Delta sa opäť vydáva do akcie, naposledy...

Minimálne prvá trilógia sa končí. No dúfam, že ste si nemysleli, že by sa Epic alebo dokonca Microsoft vzdal série, ktorá si získala čestné miesto vedľa klasík ako Halo alebo Call of Duty, a z ktorej sa predávajú milióny kusov po celom svete. Gears of War je predsa fenomén a jeho autori sú dostatoční profesionáli, vďaka čomu sa snáď nemusíme obávať, že by GoW3 upadlo do šedého priemeru.

Príbeh hry sa odohráva 18 mesiacov po Gears of war 2. Po páde posledného ľudského mesta Jacinta na konci minulého dielu sa zvyšky populácie preniesli na umelo vytvorený ostrov Raven´s Nest. Veliteľ Prescott sa kamsi vytratil, vďaka čomu je armáda roztratená a nemá jasné rozkazy. Stredobodom pozornosti opäť zostáva jednotka Delta, na čele so starým známym Marcusom Fenixom. Nechýba samozrejme ani jeho priateľ Dom a dvojica ColeBaird. Novou postavou je černoch Jace Stratton známy z komiksov, Jace bude nadabovaný americkým raperom Drakom (kto to je sa nás nepýtajte :). K týmu sa pridávajú prekvapivo aj dve ženské postavy a to doterajšia informátorka a strážny anjel Delty Anya Stroudová a neznáma čiernovláska Sam. Najväčšou zmenou od minulej časti prešiel Dom, jeho dlhá brada a celkovo zanedbaný výzor našepkávajú, že so stratou milovanej manželky Marie sa nevyrovnal. To vedie pravdepodobne aj k jeho pasivite, v launch trailery sa nesnaží ani bojovať, keď je zrazený k zemi útočiacim Locustom. Zmenami však prešli aj iní, napríklad Cole so zelenou šatkou okolo hlavy, takisto je zaujímavé vidieť zmenu imidžu Stroudovej, doteraz vždy konzervatívne vyzerajúcej ženy.

Cieľom Delty bude Marcusov otec Adam Fenix, ktorý jediný pozná odpovede na otázky, ktoré skrýva planéta a ako je previazaná s kráľovnou Locustov. Do toho všetkého sa zapletie ešte nová rasa mutantov Lambent, ktorí bojujú ako proti Locustom, tak aj proti ľuďom. Je možné, že sa medzi starými nepriateľmi na čas vytvorí krehké prímerie v záujme porazenia spoločného nepriateľa? Polemizovať by sa nad tým dalo. O kvalitu príbehu sa stará spisovateľka Karen Traviss, známa svojimi knihami z prostredia Hviezdnych Vojen. Autori sľubujú veľa emocionálnych momentov, po vzore Domovho pátrania po Marii v minulom dieli. Nie je vylúčené, že niektorá z hlavných postáv sa záveru hry nedožije. Či sa opäť objaví Dizzy Wallin alebo ďalší člen rodiny Carminovcov nie je oficiálne potvrdené, no na internete sa klebetí aj o týchto postavách. Prostredie hry by sa malo aj často meniť. Jednotka sa dostane napríklad do mesta Char, ktoré bolo spálené ľuďmi známou zbraňou Hammer of Dawn alebo do tropického podnebia, výnimkou tak nebudú ani námorné bitky. V coop režime si budú môcť hru naraz zahrať až štyria hráči. 



Boj sa v tretej časti mení z vojenského postupu, charakteristického pre minulý diel na viac partizánsku vojnu. Odevy sú oveľa voľnejšie, nechýbajú známe brnenia tentoraz bez rukávov a všetky zbrane boli akoby zmontované narýchlo. Tvorcovia priznali, že druhý diel bol príliš lineárny a tak sa sústredili na tvorbu otvorejnejších scenérií, kde vás nebude zväzovať presne nalinkovaný postup. Tak by sa radi priblížili viac prvej hre. Herné princípy zostanú rovnaké, postavu vidíte zozadu, a zachovaný je aj systém krytia. Keď prídete k prekážke a stlačením klávesy sa za ňu schováte, nepriatelia vás nemajú možnosť trafiť a vďaka tomu občas vykuknete a počastujete ich paľbou. Novinkou by však mali byť drobné RPG elementy, ktoré obohatia hranie. O čo presne pôjde nie je zatiaľ známe a na mieste by mohli byť obavy, či tento dosť prekvapujúci prvok nebude svižnú akciu, ktorou je Gears of War preslávené, tak trochu spomaľovať.

Arzenál zbraní sa rozšíri o nové kúsky, akými sú napríklad staršia verzia verného samopalu Lancer, tentoraz s bežným bajonetom namiesto motorovej píly, vďaka ktorému bude možné nabodávať nepriateľov. Ťažký Digger Launcher vypúšťa projektily pripomínajúce pirane, tie sa môžu zavŕtavať do zeme pred tým, než zasiahnu nepriateľov. Zaujímavo vyzerá zbraň, ktorú vojaci nazývajú One Shot umožňujúca zlikvidovať akéhokoľvek nepriateľa jednou ranou. Pravdepodobne pôjde o veľmi vzácny kúsok, ktorý sa oplatí šetriť proti silnejším obludám. Locustská armáda sa vybavila novým druhom vojaka, Savage Grenadier už napohľad vyzerá desivo, vďaka svojmu svalnatému telu. V boji bude táto potvora isto silným nepriateľom. Ďalšou veľkou hrozbou je už spomínaná rasa Lambent, ktorá vznikla z Locustov pôsobením látky Immulsion. Jej prítomnosť dajú na známosť veľké chápadlá trčiace zo zeme. Často slúžia aj ako „výťahy“ pre Lambentov a uľahčujú im prísun jednotiek na bojisko. Samotní Lambent sú zeleno-čierne nechutnosti, ktoré ako sa zdá nie sú ozbrojené (screenshoty a videá tomu aspoň nenasvedčujú), ale to kompenzujú svojou veľkosťou a výdržou. V E3 gameplayi bol prezentovaný Lambent Berseker, čo je priamy odkaz na prvý diel a podobne ako berserker z rád Locustov ani tohto bežné zbrane nezrania.



Dôležitou zložkou Gears of War bol vždy multiplayer a ako Cliff Bleszinki, hlavný dizajnér, hovorí, zďaleka nebol dokonalý a Epic na ňom mieni ďalej zapracovať. Mapy by sa mali dynamicky počas hry meniť, napríklad zásahom nejakej prírodnej katastrofy, ako zemetrasenie, či hurikán. Pri pohľade na obrázky uhranie človeka detail, s akým autori pracujú, ale zďaleka to nemá na to, vidieť hru v pohybe. Gears of War 3 je jednoducho nádherné, či už spracovaním postáv a prostredia, ale aj úžasnými svetelnými efektmi, slnko predierajúce sa cez palmové listy vám vyrazí dych. Z hardvéru Xboxu 360 bolo vytrieskané absolútne maximum, stále však zostáva otázka ako v Epicu vyriešia problémy s padajúcim frameratom, ktoré ich minulé počiny občas postihli. Zaujímavosťou je, že hra má byť prístupnejšia pre občasných hráčov, takže náročnosť na obtiažnosti casual bude nižšia, hardcore hráči sa však nemusia obávať, stále tu zostanú nastavenia, ktoré z hry urobia dostatočnú výzvu, tak ako to bolo v aj predchádzajúcich dieloch.

Čo povedať na záver ku hre, ktorú Microsoft vyhlasuje za najväčší blockbuster budúceho roka. Snáď len toľko, že si proste nevieme predstaviť, že by to nebola "pecka". Majstri z Epicu už niekoľko rokov dokazujú, že svoje remeslo odvádzajú na výbornú, preto snáď môžeme všetky obavy odložiť nabok.    

Platforma: Xbox 360
Výrobca: Epic Games
Vydavateľ: Microsoft
Žáner: Akčná
Lokalizácia: Áno - CZ titulky
Dátum vydania: 7. 4. 2011


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012