30.06.2010 00:00, DKF, Komentárov: 0
Assassin´s Creed: Brotherhood

Assassin´s Creed: Brotherhood


Odveký boj medzi Templármi a assassinmi pokračuje. Ezio Auditore da Firenze, skúsený zabijak z 15. storočia, zoskupuje prívržencov na poslednú a najťažšiu úlohu svojho života. Pokúsi sa zvrhnúť toho najmocnejšieho, hlavu cirkvi – samotného pápeža. To všetko vo veľkolepých kulisách Ríma v novom umeleckom diele s názvom Assassin´s Creed: Brotherhood.

Ubisoft konečne našiel zaručený recept. Recept, ktorý pripravil pred hráča porciu zábavy, skvelej zápletky, kvanta možností a výbornej hrateľnosti. Recept tak dokonalý, že bol mnohými ocenený označením „hra roka“. Touto kvalitnou historickou „podívanou“ bol a stále je minuloročný (X360, PS3) a zároveň tohtoročný (PC) hit Assassin´s Creed 2, v ktorom autori pozliepali dokopy všetky nápady a priniesli do žánru 3rd person akcií nádych revolúcie. Preto nesmela žiadnemu fanúšikovi uniknúť správa, že v montrealských štúdiách Ubisoftu kutia jednu z najočakávanejších hier tejto jesene, pokračovanie s podtitulom Brotherhood. Vy že ste o tom ešte nepočuli? V tom prípade sa vhĺbte do čítania tohto preview obsahujúceho najčerstvejšie správy priamo od tvorcov.

Je to datadisk, nie je to datadisk - myšlienka vŕtajúca v hlave nejednému hráčovi. Poďme na to po poriadku. K argumentom hovoriacich za datadisk patrí hlavne pomerne skorý dátum vydania v kombinácii so starou známou postavou Ezia a z istej mieri aj „prosté“ dokončenie príbehu dvojky. Argumentov proti tomuto blábolu majú v Ubi dosť a o väčšine z nich sa im už podarilo presvedčiť. Nová a niekoľkokrát väčšia lokácia, drsnejší a zúrivejší nepriatelia, vražedné a kombinované chmaty, zamotaný dej alebo pridaný multiplayer tvoria len čiastku zo všetkých inovácií. Stačí? Odpovedať si musíte sami, avšak my vravíme: Nie, nie je to datadisk!

Assassin´s Creed: Brotherhood začína poriadne zhurta a to presne tam, kde druhý diel skončil. Žiadne zdĺhavé výcviky a tutoriály, ocitáte sa v tele 45 rokov starého assassina Ezia Auditoreho, s ktorým sa osud nemazná a stavia ho pred hotovú vec. Vilu Monteriggioni strýka Maria, v dvojke slúžiaca ako bezpečný úkryt Ezia a jeho rodiny, napadla armáda Caesara, rozmaznaného, no zato zručného syna vášho niekdajšieho úhlavného nepriateľa Rodriga Borgu (momentálne zastávajúceho pozíciu pápeža), ktorý sa po násilnom vniknutí stáva novým majiteľom tzv. rajského jablka tiahnuceho sa celou sériou Assassin´s Creed. Ezio za účelom vrátiť jablko do správnych rúk opúšťa vilu a vydáva sa za pomstou do srdca Talianska, Ríma. Tu a v jeho blízkom okolí sa bude odohrávať kompletne celá hra. Pokiaľ to niekomu príde málo, autori ubezpečujú, že Rím dostane približne 3-krát väčšiu rozlohu než bývalá Florencia. Podľa slov Ubisoftu by sa im táto obria lokácia do Assassin´s Creed 2 nevošla a práve preto sa rozhodli, že inam sa v Brotherhood nebudete presúvať. Útechou, komu by Rím náhodou nestačil, sa zdá byť možnosť opustiť aspoň jeho hranice na krátku vzdialenosť a na sedle svojho tátoša prekutať pidi dedinky. Presun na koni bude nielen v okolí Ríma, ale už aj rovno v ňom. Z nášho štvornohého kamaráta sa stane jedna zo základných potrieb slúžiaca okrem iného aj na súboje.



Ako ďalej tvorcovia prezrádzajú, Rím nebol vybraný náhodou. Snažili sa siahnuť po nejakej historickej udalosti, ktorá by súvisela s Talianskom a keďže Rím bol v 16. storočí považovaný za svetovú veľmoc, v ktorej sa následky renesancie ešte výraznejšie neprejavovali, padol rad práve naň. Ezio má byť v podstate osloboditeľom rímskeho obyvateľstva, ktorý spoločne so svojimi priateľmi z predošlého dielu (Leonardo da Vinci alebo Machiavelli) a zástupmi nových assassinov privedie do jeho ulíc závan nového života a kultúry. Pre hráčov predstavuje Rím jednu veľkú základňu, ktorú budú môcť spravovať podľa vlastných predstáv, stavať nové budovy, starať sa o hospodárstvo mesta a to všetko samozrejme za chrbtom pápeža Borgu. Dohromady to činí päť hlavných oblastí – Vatikán, centrum, Antika, Tiber a okolie.

Nakoľko Ezio Auditore už nie je obyčajným assassinom, ale hotovým majstrom svojho remesla, stáva sa z neho okrem spomínaného „majiteľa Ríma“ takisto učiteľ a vodca. Z toho odvodili podnázov Brotherhood, čiže bratstvo, ktoré budete postupom času stále zdokonaľovať, pokým sa v Eziovych radoch nenájdu jemu podobní. Členovia bratstva poslúžia aj ako poslíci, napr. keď bude nutné zbaviť sa cieľov mimo Ríma, vyšle svojich učňov do zahraničia miesto seba. Takisto ak sa dostane do obkľúčenia nepriateľskou gardou, privolá svojich zverencov, ktorí sa zbavia protivníkov buď zo striech, alebo tradičným súbojom pomocou mečov. Keď je už reč o nepriateľoch, treba spomenúť, že tí sa na rozdiel od druhého dielu výrazne zmenia. Ide najmä o charakterové vlastnosti, tentoraz sa na Ezia vyrútia oveľa drsnejšie a agresívnejšie „beštie“, ktorým Boh nadelí o trochu viac rozumu. Po novom sa už nebudú nechávať ponúkať a vyčkávať, kto zaútočí skôr, ale rovno skúsia šťastie.

Úplnou novinkou, ktorá doslova zatriasla svetom Assassin´s Creed, bolo ohlásenie, že tretí diel má disponovať okrem 15 hodinového singleplayer zážitku, taktiež multiplayerom. A čo od neho očakávať? Množstvo detailov si necháva Ubi v tajnosti, avšak v jednom z rozhovorov sa zmienili o tzv. „Chase breakers“. Názov toho nenapovie veľa, ale v stručnosti by malo ísť o interaktívne objekty ako rôzne nástenné výčnelky, ktoré sa po jednom použití automaticky zrútia, aby unikajúceho hráča nemal možnosť nikto tak rýchlo dolapiť. Hlavnou myšlienkou multiplayeru je totižto lov ostatných užívateľov, žiadne honby za NPC postavami sa v tomto móde nekonajú. Ulice Ríma budete brázdiť vami vytvorenou postavičkou, čo tak trochu zaváňa RPG. Na výber budú charaktery ako kati, kurtizány, doktori, kňazi alebo assassini, ktorých čaká tradičné zvyšovanie skillu a levelovanie (začínajúce v útrobách templárskej základne v Abstergu). My sme sa však už v jednom ubisofťáckom multiplayeri sklamali. Áno, bolo to v prípade Splinter Cell: Conviction, kde kvôli preťaženým serverom nebolo takmer vôbec možné hrať. Ako sa posnažia s Assassinom netušíme, ale držíme im palce, nech zážitok z hry viacerých hráčov nepokazí Uplay.



Playman, distribútor hry pre Českú a Slovenskú republiku, prednedávnom potešil všetkých zberateľov, keď oznámil, že chystaná limitovaná edícia Assassin´s Creed: Brotherhood bude k dispozícii koncom roka aj u nás. „Limitka“ nesie názov Codex Edition a obsahuje okrem samotného disku s hrou takisto bonusy v podobe obrovskej mapy Ríma, stránok Kódexu, kariet s postavami MP módov, dvoch exkluzívnych singleplayerových máp do hry, filmu Assassin´s Creed: Lineage, soundtracku a bonusového DVD, dvoch multiplayerových charakterov gašpara a dôstojníka a zatiaľ utajovaného obsahu, ktorý sa odhaduje na Eziovu figúrku. Bonusy Codex Edition budú napchaté do pôsobivej krabičky v tvare truhly skrášlenej logom Assassin´s Creed.

Ako to zhrnúť? Nešetriť nadšenými superlatívmi? Nechať si ich až na plnohodnotnú recenziu? A bude si ich hra vlastne zasluhovať? Všetko nám odkryje 19. november, plánovaný dátum vydania pre Európu. Otázniky visia nad osudom PC verzie, treba rátať s tým, že možno vyjde až o polroka neskôr na rozdiel od konzol. Z doterajších správ sme zatiaľ s Brotherhoodom veľmi spokojní a milo prekvapení, že elán a chuť rozvíjať túto sľubnú sériu stále vpred tvorcom nechýba.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Ubisoft Montreal
Vydavateľ: Ubisoft
Žáner: Akčná
Lokalizácia: Áno - CZ titulky
Dátum vydania: 19. 11. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012