18.06.2010 00:00, JC, Komentárov: 0
Final Fantasy XIV

Final Fantasy XIV


Ak sa spýtate zanieteného hráča na niečo typicky japonské, pravdepodobne vám odpovie Final Fantasy. Séria, ktorá sa dožíva už 23 rokov zahŕňa tituly, po stránke obsahu, natoľko rozmanité, že jediným spojením medzi nimi je snáď len tento kúzelný názov. Zatiaľ čo naposledy sme navštívili sci-fi svet, štrnásty diel je z úplne iného súdka.

Final Fantasy XIV bolo ohlásené na minuloročnej E3, ešte pred vydaním XIII, čo bolo dosť prekvapujúci krok, ale keďže žánrovo ide, po jedenástom diely, o druhé MMORPG v sérií (jeho názov je tiež Final Fantasy XIV Online), nie nepochopiteľný. Hra sa bude odohrávať v regióne Eorza, ktorý patrí do krajiny Hydealyn. V časoch, keď ľudia ešte len osídľovali Eorzu, dvanásť bohov, známych ako „The Twelve“ si všimlo ich prosperitu a húževnatosť a rozhodli sa zobrať si ich pod svoje ochranné krídla. Problémy však nastali, keď sa sprvu dedinky rozrástli na veľké mestá a stali sa samostatnými mestskými štátmi a začali medzi sebou bojovať. Túto situáciu využili nebezpečný nájazdníci, ktorí dobyli najsilnejší mestský štát Ala Mihgo. A v týchto temných časoch sa začína samotná hra.
 
Prostredie je veľmi estetickým skĺbením sci-fi a klasických fantasy elementov, čo ho robí jednoznačne atraktívnym pre oko nejedného hráča. Po nedávno skončenej prvej časti alpha testovania hry bola odhalená aj mapa celého regiónu, ktorá nám síce nedáva veľkú predstavu o tom, aký rozľahlý bude, ale nachádzajú sa tu pohoria, nížiny, rieky, jazerá a dostatok ďalších miest, ktoré sa dúfajme postarajú o dostatočnú rôznorodosť a nebudeme nútení sa stále preháňať po nekonečných anonymných pláňach. Zo samotných mestských štátov boli predstavené tri: Limsa-Lominsa, Gridania a Ul’Dah, podľa všetkého tak pôjde o štartovacie zóny.
 
Hlavným rozdielom oproti väčšine konkurenčných MMORPG je, že vo Final Fantasy XIV sa nebudú zbierať žiadne skúsenosti a tak môžeme zabudnúť na zvyšovanie úrovní, ktoré boli doteraz neodmysliteľnou súčasťou tohto žánru. Producent štúdia Square Enix, ktoré hru vyvíja, Hiromichi Tanaka hovorí o úplne novom systéme hry, ktorý má vraj redefinovať online RPG. Vskutku, ešte nie je celkom jasné o čo pôjde, ale pravdepodobne autori nadviažu na jedenásty diel so systémom povolaní a sub-povolaní. Hráč sa má úplne voľne rozhodovať o smerovaní svojej postavy, takže ak ste nikdy žiadne MMORPG nehrali, nemalo by sa vám stať, že by ste museli od začiatku tápať ako to často býva v mnohých hrách tohto razenia. Na druhej strane štyri hlavné disciplíny neznejú zvlášť originálne: disciplíny vojny (lukostrelec, záškodník, boxer, gladiátor, jazdec), disciplíny mágie (čarodejník, conjurer so schopnosťou vyčarovania predmetov), disciplíny zeme (botanik, baník) a remeselné disciplíny (kožiar, kuchár, tkáč, kováč). Už samotné názvy napovedajú, že sa budú líšiť svojimi schopnosťami, čiže lukostrelec sa zameriava na útoky z diaľky, kým gladiátor obľubuje boj zblízka. Všetko, čo vaša postava dokáže záleží od výbavy, ktorú so sebou práve nesiete, nie je problém sa stať z čarodejníka kováčom, ak vymeníte svoju palicu za dobré kladivo.


 
V hre sa nachádza 5 rás, ktoré sa ďalej delia na jednotlivé kmene, každý má vlastný pôvod a mytológiu. Napríklad rasa Hyur sa delí na Hyur Midlander Hyur Highlander, kým Hyur Midlander tvorí majoritu populácie rozšírenú po celej Eorze, stretnúť Hyur Highlander, pochádzajúcich zo severných vrchov, po páde ich hlavného mesta Aramiga je veľmi vzácne.
 
Tvorcovia tvrdia, že ich hra nemá záujem konkurovať gigantom ako World of Warcraft alebo Warhammer Online, ale chce sa vybrať vlastnou cestou. Nám zatiaľ nezostáva nič iné ako veriť, aspoň do blížiaceho sa betatestu, kľúč k betaverzii dostali majitelia trinásteho dielu. Final Fantasy XIV vychádza na platformy PS3 PC, verzia pre Xbox 360 je momentálne vo hviezdach, kvôli mesačným poplatkom, ktoré sú plánované a keďže služba Xbox Live je sama o sebe platená, tak sa obe firmy, Microsoft aj Square Enix, isto budú pokúšať z užívateľov vytrieskať čo najviac peňazí. Presný dátum vydania zatiaľ nie je stanovený, podľa neoficiálnych informácií sa má hra objaviť koncom roka. Ak vyjde všetko podľa plánu, môže priniesť svieži vietor do trochu stagnujúceho MMORPG žánru.

Platforma: PC, PS3
Výrobca: Square Enix
Vydavateľ: Square Enix
Žáner: MMORPG
Dátum vydania: 2010/2011


JC
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012