12.06.2010 00:00, JC, Komentárov: 0
Kane & Lynch 2: Dog Days

Kane & Lynch 2: Dog Days


Kde bolo, tam bolo, tam kde sa krv prelievala a guľky sypali, žili dvaja muži. Jeden zlý a druhý ešte horší, volali sa Kane Lynch. Autori nám pripravujú už druhý diel príbehu a určite sa je na čo tešiť, veď predsa len, postaviť sa na tú odvrátenú stranu zákona sa nám v hrách zas až tak moc nepodarí.

Príbeh dvoch doslova antihrdinov, z ktorých jeden je psychopat a druhý obyčajný zradca, určite nie je hra mieriaca na masy. To sa ukázalo v prvej časti, kde sa nešetrilo vulgárnymi slovami a akákoľvek situácia v hre mala len jedno riešenie, tvrdo zaútočiť a postrieľať všetko, čo sa hýbe. Slovo policajt sa v tejto hre zamieňa za slovo terč a jediné, čo vás môže trápiť je či máte dostatok munície do svojej milovanej zbrane. Takže brutalita a vulgárnosť hry posúvajú hranie hry hlavne k hráčom, ktorí už majú skúšku z dospelosti za sebou.

Kontroverzný prvý diel získaval celosvetovo rôzne hodnotenia, od tých najnižších až k tým vysokým. Keď si odmyslíme tú kontroverziu a pozrieme sa na hru ako takú, nemôžeme síce tvrdiť, že to je úplný hit, predsa len mala svoje chyby, no dať tejto hre hodnotenie pod 7 by asi nebolo podľa kostolného poriadku. Každopádne kritika smerovala najmä na umelú inteligenciu, ktorá sa správala občas veľmi hlúpo, nejaké výčitky boli aj ku grafickému spracovaniu, no najväčšiu kritiku utŕžilo ovládanie a krytie postáv. Napriek tomu všetkému sa hra stala celosvetovo pomerne úspešnou, čaká ju filmové spracovanie a v dohľadnej dobe aj druhé pokračovanie.

Pozrieme sa teda pod pokrievku dánskeho štúdia IO Interactive, čože nám to za tie necelé tri roky pripravovali a čo nám zatiaľ odhalili. Druhý diel by mal nadväzovať na udalosti toho prvého. Aj keď mala jednotka dva rôzne konce, podľa vývojárov je jedno, ktorý koniec si zvolíte, dvojka je skôr samostatnou dejovou líniou. Pokiaľ teda niekto jednotku nehral, pre dej dvojky to je prakticky jedno.

Dog Days dôjde k zmene ústrednej postavy, tou sa totižto oproti prvému dielu stáva Lynch. No a ten sa po mnohých mesiacoch ozve Kaneovi z najľudnatejšieho mesta Číny, zo Šanghaja. Lynch sa tu dostal k veľmi výnosnému obchodu so zbraňami a tak plánuje posledný veľký záťah. Kane ponuku prijme, aby aspoň trochu finančne pomohol svojej dcére. Lenže ako som už naznačoval, Lynch je schizofrenik alebo tiež inak povedané blázon, ktorý si občas nevezme lieky a tak jeho skvelý plán nedopadne úplne podľa jeho predstáv a nasledujúcich 48 hodín života dvojice Kane Lynch sa stáva hlavnou dejovou líniou druhého dielu a pravdepodobne pôjde o dva najhoršie dni Šanghaja z pohľadu štatistík vrážd.

Čo sa týka hrateľnosti hry, podľa vývojárov sa nekoná žiadna revolúcia, skôr sa budú držať zabehnutých vecí z predchádzajúceho dielu. Samozrejme sa nebude šetriť nadávkami na adresu jednotlivých protagonistov, ktorí sa nimi budú častovať v každej možnej situácii. Čo sa týka brutality, hra bude v podstate prestrelka za prestrelkou, tak ako to bolo aj v jednotke, takže náboje sa budú míňať po stovkách. Zmenou však prejde toľko kritizovaný systém ovládania a krytia, ktorý nefungoval keď bolo treba a naopak, keď nebolo treba, fungoval.

Ťažisko zábavy a hrateľnosti opäť ostáva na kooperatívnom hraní. Kane & Lynch 2: Dog Days je tak ako aj predchádzajúci diel buddy-game. Kooperatívne si môžete zahrať online alebo klasicky na rozdelenom monitore či televízore, kde jeden ovláda Lyncha a druhý hráč Kanea. Ďalej už záleží len na zručnosti hráčov a na tom, ako sa budú dopĺňať a postupovať spolu. V prípade zásahu je potreba zachrániť spolubojovníka injekciou adrenalínu, takže na sólo akcie zabudnite.

Novinkou v hre je tzv. systém down-and-dead, ten dáva hráčovi druhú šancu v momente, keď dostane smrteľný zásah. Totiž keď hráč dostane zásah, ktorý by znamenal smrť a tým pádom koniec hry, má hráč možnosť sa rozhodnúť medzi dvomi možnosťami, buď vstane a pokúsi sa zabiť nepriateľa, ktorý na neho vystrelil, alebo sa pokúsi odplaziť do bezpečia. Podľa autorov je tento systém súčasťou nového systému krytia a naviac dáva hre dynamickejší spád.



Šanghaj je veľké mesto a za 48 hodín života hlavných protagonistov sa pozrieme do rôznych zákutí tohto mesta. Čakajú nás známe ulice, nejaké tie pamiatky no a samozrejme nemôžu chýbať interiéry či už to budú rôzne kluby, alebo kancelárske priestory.
Ešte musím spomenúť grafické spracovanie hry. Nejaké výhrady boli voči minulému dielu. Dnes už je grafika na veľmi vysokej úrovni a do popredia sa začínajú tlačiť hry v podobe interaktívneho filmu, no IO Interactive ide trochu iným smerom. Tvorcovia sa inšpirovali zábermi z YouTube a podobných serverov, kde sa objavujú okamžite videá rôznych katastrof, nehôd a násilných činov, pričom často ide o nekvalitné a roztrasené zábery. A presne takéhoto grafického spracovania sa dočká aj Dog Days. Pohľad tretej osoby sa tak stane pri výbuchoch roztrasený, pri silnom svetle sa obraz rozmaže a budú v ňom vadné pixely, tak ako keby ste si to natáčali na mobil. Toto spracovanie má pridávať hre na realite a surovosti a dáva hre jej unikátny štýl. Čiastočne je to asi aj z toho dôvodu, že hry od IO Interactive nikdy neboli nejakí grafickí krásavci.

Hra bude samozrejme obsahovať multiplayer a opäť sa v ňom dočkáme módu Fragile Alliance, v ktorom proti sebe bojujú policajti a zlodeji. V úvodných kolách sa bojuje proti umelej inteligencii a potom sa hráči rozdelia medzi policajtov a zlodejov. Úlohou zlodejov je ukradnúť peniaze a dobehnúť k vozidlu, ktoré je určené na útek. Lup sa potom delí medzi všetkých zlodejov, ktorí k autu dobehli a tu je kameň úrazu. Prečo sa deliť? Môžete skúsiť ukecať šoféra a podeliť sa s ním 50:50, to sa ešte dá, alebo je tu druhá možnosť. Stačí sa predsa zbaviť pár kolegov zlodejov či ich odprevadíte na druhý svet sami, alebo ich použijete ako živý štít a necháte to na iných, to už bude na vás. Aby to ale nebolo až také jednoduché, každý takto „nespravodlivo“ zabitý zlodej sa v ďalšom kole objaví na strane policajtov, ich úloha je asi každému jasná. Podobný mód bude aj pre single player len sa bude volať Arcade mode.

Zo všetkých informácií, ktoré zatiaľ vývojári oznámili to vyzerá, že na nás už za pár mesiacov čaká poriadne brutálna kooperatívna akcia. Bohužiaľ sú ale namieste aj obavy, nakoľko prvý diel bol po vydaní pre niekoho sklamaním. Tešiť sa ale môžeme na podľa môjho názoru na netradičné a veľmi zaujímavé grafické spracovanie, otázkou ostáva vylepšenie systému krytia a zaujímavý bude aj systém down-and-dead. Hra vychádza pre PC, XBOX 360, PS3 a na európsky trh by mala prísť 27. augusta tohto roku.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: IO Interactive
Vydavateľ: Square Enix
Žáner: Akcia
Dátum vydania: 27. 08. 2010


JC
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012