04.06.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
All Points Bulletin

All Points Bulletin


V uliciach mesta San Paro vypukli nepokoje. Ak sledujete trochu správy, tak to tam vyzerá asi ako pred pár dňami v Thajsku. Pouličné boje v meste, pričom je len na vás, na ktorú stranu sa pridáte. Buď budete hájiť záujmy mesta a postavíte sa na stranu polície a mesta, alebo si zvolíte krátky, ale bohatý život kriminálnika. Tak, to je v skratke All Points Bulletin, čiže APB.

APB je vo vývoji už nejakých pár rokov a predsa veľa správ o nej nemáme. Až na minuloročnom E3 bola hra oficiálne prezentovaná a prilákala mnohých ľudí. Na hre pracuje štúdio Realtime Worlds, ktorých personálne obsadenie je čiastočne tvorené ľuďmi z Rockstar Games a tak sa tento projekt okamžite začal porovnávať alebo prirovnávať ku Grand Theft Auto. Niektorí dokonca hovoria o GTA online. Niečo spoločné tieto hry určite budú mať, ale zas tak ďaleko s tými porovnaniami by som nezachádzal.

Začneme príbehom APB, na ktorý, ako sám povedal jeden z tvorcov Dave Jones, sa moc nehľadelo. Čo by ste aj čakali od akčnej onlineovky. Podľa úvodného videa, ktoré Realtime Worlds vydali je jasné to, že dej sa bude odohrávať v meste San Paro, menej podstatné sú informácie, že pred 23 rokmi zavraždili starostu mesta Johna Derrena a že pred dvomi rokmi bola zvolená na miesto starostu mesta jeho dcéra Jane Derrenová, dôležité sú posledné dve správy, že pred rokom to všetko vypuklo a dnes je obraz mesta pomerne neveselý, jednotky polície bojujú s kriminálnikmi dennodenne v uliciach mesta, vraždy a prestrelky sú tu na dennom poriadku. Ako vidieť, dejová línia tu prakticky nie je, otázkou zostáva či je to dobre, alebo zle. Na jednej strane to pravdepodobne bude super akcia, ale na druhej strane je otázka, prečo majú túto hru ľudia hrať? Po prihlásení sa do hry, bude vaša náplň po určitom čase dosť monotónna a je otázka, koľkým hráčom to bude vyhovovať.

Poďme ale ďalej, na začiatku hry si zvolíte stranu, na ktorú sa postavíte. Buď teda na stranu tých dobrých (Enforcer) alebo na stranu tých zlých (Criminals). Avšak podľa všetkého pri výrazne nevyrovnaných počtoch na jednotlivých stranách by hra mala sama povolať extra mužov do slabšieho tábora. Otázkou ale ostáva, či tieto extra posily budú ovládané ľuďmi alebo počítačom, prípadne či hra nebude fungovať na podobnom princípe ako Counter Strike, kde vás jednoducho hra prehodí na druhú stranu, čo je však menej pravdepodobné. Po výbere strany totižto nasleduje editor vlastnej postavy, ktorý je podľa autorov a mnohých novinárov snáď najkomplexnejší, aký kedy v hrách bol. Samozrejme nechýba nastavenie pohlavia, farby pleti, typ postavy, vlasy a podobné veci, nakoniec  môžete ovplyvňovať aj tie najmenšie detaily, ako je muskulatúra, množstvo tuku či vystupujúce žily. Nasleduje vytvorenie tetovania pre vašu postavu a fantázii sa medze nekladú. Tetovanie môže byť zároveň logo vášho gangu a je len na vás, kam si tetovanie na telo umiestnite a koľko tých tetovaní bude. Postavu si oblečiete do toho najpohodlnejšieho alebo najdrsnejšieho, čo máte poruke. Opäť je možné umiestniť logo, alebo iné veci na oblečenie. Posledná vec, ktorú si upravujete je vaše auto. Vaše auto je, na rozdiel od ostatných v hre, nezničiteľné inými hráčmi, avšak môžu vám ho poškodiť a potom si ho musíte dať opraviť. Do hry si môžete zostaviť vlastný playlist muziky a špecialitou hry je tzv. death theme, to je muzika, ktorá zahrá hráčovi, ktorého ste práve zabili.

Samotné San Paro je veľká metropola, ktorá by si mala žiť svoj vlastný život, ľudia chodiaci po meste a okrem toho aj NPC postavy, tie s vami budú obchodovať alebo vám môžu ponúknuť nejakú misiu. San Paro by malo byť rozdelené do troch mestských častí. V dvoch budú prebiehať boje a tretia časť mesta bude slúžiť ako sociálne centrum, kde spolu hráči budú môcť komunikovať, zájsť do nejakého podniku a nakupovať nové oblečenie, autá, výbavu, zbrane a muníciu. Okrem toho je v sociálnej časti mesta upravovať aj vašu postavu a samozrejme sa v tejto zóne nebojuje. Jedna časť, v ktorej sa bude bojovať, má názov Financial district, kde je množstvo mrakodrapov a ako to už býva, na jeho okraji sa nachádzajú chudobné časti. Druhá bojová zóna má názov Waterfront, tu budú nóbl reštaurácie, prístav s loďami a malo by ísť zároveň o turistické centrum mesta. Každá časť mesta by mala byť naraz prístupná stovke hráčov, čo dáva pomerne veľké možnosti na spoluprácu a podobne. Okrem toho je tu rozdiel oproti GTA. V GTA ste totiž mohli vstúpiť len do niektorých budov, často do tých, ktoré boli súčasťou nejakej úlohy alebo do bytu, kde sa hra ukladala. V APB by mala byť väčšina budov prístupných, takže herný svet by naozaj mal byť skutočne obrovský.



Stranu sme si zvolili, ostáva zvoliť mestskú časť a niektorý zo spawn pointov. Aby hra nebola úplný chaos a aby sa nepremenilo doslova na bojisko, nie je možné, aby na vás iný hráč z rovnakej frakcie strieľal a zabil vás. Toto je možné len v prípade, že spolu plníte misiu, prípadne misia spočíva v zabití vás, alebo iného gangstera. Ešte stále je tu ale možnosť, ako vás môže zabiť niekto, kto je na vašej strane a to tak, že vás zrazí autom. Predsa len trochu reality je treba. Autá sú, tak ako v GTA, hlavným spôsobom prepravy v APB. Auto by malo pojať 4 osoby, pričom nechýba možnosť strieľať z neho za jazdy. Úlohy tu budú rôzneho charakteru od klasických vykrádačiek, cez krádeže luxusných áut, až po vraždy nevyhovujúcich osôb. Je len na vás, koľko násilia budete používať, hra obsahuje veľké množstvo ratingov a rebríčkov a je dosť možné, že na tých najlepších sa budú usporadúvať hony. Na druhej strane stoja policajti, ktorí po hláške vyrážajú do akcie a ich úlohou je zabrániť poškodeniu majetku alebo zdravia osôb, pokiaľ možno s čo najmenším použitím násilia a zbraní. Za nenásilné zatknutia by mal policajtom rating stúpať, naopak za využitie vozidla z ulice a používanie zbraní mu rating klesá. Je otázne, ako bude tento ratingový systém premyslený, pretože v momente, keď sa dostanete do prestrelky s bandou gangstrov, ktorí sa nevzdajú za žiadnu cenu, je nenásilné riešenie asi v nedohľadne. Dôležitá bude taktiež spolupráca hráčov, na ktorú sa kladie hlavný dôraz, aj keď nikto vám nebude brániť, aby ste sa mesto prebíjali ako vlk samotár.

Podľa toho, čo nám zatiaľ autori naservírovali, vyzerá APB ako veľmi ambiciózny projekt. Z dostupných videí je ale jasné, že hra má ešte svoje muchy a je na nej ešte dosť práce. Čo sa týka grafiky, nevyzerá zrovna najlepšie, ale pokiaľ by išli autori do extrému, pravdepodobne by sme si hru kvôli hardvérovým nárokom ešte niekoľko rokov nezahrali. Otáznymi ostáva vyriešenie ratingových systémov najmä pre policajtov a taktiež, ako prijmú absenciu príbehu hráči. Hra by sa tak mohla veľmi rýchlo stať monotónnou a nikam by nesmerovala. Samozrejme nič nie je zadarmo a ani online hranie tejto hry nebude. Ceny samotnej hry boli stanovené na 35 libier/50 dolárov a eur. Po zakúpení hry bude dostupných 50 hodín hrania v bojových zónach a neobmedzený prístup do sociálnej časti mesta. Po dohraní svojich 50 hodín, budete mať dve možnosti a to buď zaplatíte 6,29 eur za 20 hodín herného času, alebo 8,99 eur za 30 dní hrania. Zľavy by sa mali týkať predplatenia na 90, prípadne 180 dní. Minimálne nároky na hru: 2 GHz Core 2 Duo procesor, 2 GB ram (3 GB pre 64 bitový systém), nVidia GeForce 7800 - 256MB a 20 GB miesta na pevnom disku. Samozrejme by nemalo chýbať vysokorýchlostné pripojenie k internetu.

Hra vychádza pre PC a Xbox 360. Termín vydania pre Ameriku je 29. jún a pre Európu je stanovený na 2. júl. Nechajme sa teda prekvapiť, nakoľko sa podarí autorom splniť to, čo oznámili a či sa im podarí odstrániť nedostatky, ktoré hra ešte má.

Platforma: PC, Xbox 360
Výrobca: Realtime Worlds
Vydavateľ: Electronic Arts
Žáner: MMO
Dátum vydania: 2. 7. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012