23.04.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
Reign: Conflict of Nations - prvé dojmy z hrania

Reign: Conflict of Nations - prvé dojmy z hrania


Kedysi som recenzoval Empire: Total War, ktorý som považoval za pomerne náročnú strategickú hru. Potom som dospel do stavu, keď som už len tvrdil, že každá ďalšia hra je len kópiou tých predchádzajúcich, s novými textúrami prípadne misiami. No a potom mi DanKanFan pridelil na preview testovaciu verziu Reign: Conflict of Nations.

Stretnutie prvé:

„Hm... Tak to teda stiahnem, a nainštalujem. Veď klasika, stratégia... Ha, inštalátor po rusky, to už poznám od iných distribútorov... Takže to prekonáme. Spúšťam hru...“ Takto nejako vyzeral môj prvý kontakt s Reign: Conflict of Nations. Prekonal som prekážky, spustil hru, pozrel si úvodné intro, ktoré bravúrne maskuje nie príliš vysoké schopnosti grafikov, ktorí ho robili (ale zase je múdre neprodukovať niečo, čo vyprodukovať neviem, aspoň to vyzerá pozerateľne, len to ničím neohúri) a už sa na mňa vyrútila hlavná obrazovka hry.

V prvom okamihu som si myslel, že som na nejakom pokročilom školení Microsoftu a toto je produkt nejakého jednoduchšieho scriptu v exceli, ale nie. Je to herné menu. Jednoduché ale zase prehľadné. No nič, klikám na new game, hra mi ponúka nejaký tutoriál, ten nejakú chvíľu márne hľadám, až kým sa nepokúsim urobiť pár pohybov po mape, napadnem nejaké mesto, porazia moju armádu tak idem pátrať čo ďalej... A prichádzam ku kameňu úrazu. Ja som dostal testovaciu verziu hry, ku ktorej nie je priložený žiadny manuál. A práve tvorcovia tejto hry si povedali, že budú originálni a jednoducho sa menu ako aj ovládanie celej hry urobí inak ako v ostatných stratégiách. A teď babo raď. Zúfalo píšem DanKanFanovi, či predsa len nemá nejaký manuál, ale zbytočne, nemá... Tak hru po 20tich minútach zúfalého klikania a hádania čo môže byť čo vypínam...

Stretnutie druhé:

„Povedal, som že to preview spravím, tak ho nejako spravím. Idem na to hodiť druhý pohľad, možno teraz niečo zbadám!“ Neverili by ste, ale naozaj som zbadal, maličkú blikajúcu obálku vľavo dole. A čo sa pod ňou skrývalo? Tutoriál! Jupííí, tak poďme na to. Tutoriál ma naučil základné veci čo sa týka pohybu s jednotkami, budovania v meste, rozvoja vedy a techniky a hodil ma do vody, tu máš, plávaj... Jupííííí.... Tak teda už mám armádičku, viem s ňou pohnúť, mám už aj spojenca... Hurááá, útočíme... Ďalších 10 minút trvalo najbližšiemu susedovi, kým mi dobil Moskvu...  Keďže hra je ešte v testovacej verzii, tak ma rovno potešila tým, že spadla s nejakou mne neznámou chybovou hláškou... Nasledovali ďalšie a ďalšie stretnutia, až viem popísať o čo ide. Ide o strategickú hru, ktorá sa hrá na realtime, ale v podstate sa všetko počíta na ťahy. Ak máte radi C&C, prípadne Starcraft, kľudne prestante čítať. Doteraz som bol vtipný (heh), od tohto odstavca vás v mojom preview nemá čo zaujať.



Hra má jednoznačne svoje slabé stránky v grafike a zvuku. Preto určite nebude medzi mainstreamom a čo som sa dočítal na webe, predpokladá sa predajná cena okolo 20 - 25 euro. Každopádne však ponúka obrovskú škálu diplomacie. Máme 26 drobných národov, ktoré treba nejakým spôsobom zjednotiť, či už podrobením si, alebo uzatvorením mierových dohôd. Nie je to nič jednoduché, a občas, presne ako v reálnom živote, stačí jeden jediný chybný krok a čo celý náš rozvinutý plán sa zosype ako domček z karát.

Podobne je na tom armáda. Nemá význam chodiť strašiť pred nepriateľské mesto, ak poznáme zopár základných jednotiek. Treba si najskôr vybudovať vojenskú prevahu, či už výskumom zbraní, alebo upgradovaním kasární a budovaním silnejších jednotiek. Potom sa môžeme vrhnúť na celé cárske rusko a spraviť z neho mocnú a silnú matičku Rus, kde neskôr bude súdruh Lenin strieľať z Aurory.

Hra má prísť na pulty našich obchodov niekedy v máji, čo znamená, že by sa ešte mohlo zapracovať trochu na prehľadnosti jej menu, ako aj na vyvážení obtiažnosti jednotlivých misií. Testovacia verzia ich obsahovala len 3, tak dúfam že finálna verzia bude mať podstatne dlhšiu kampaň. Každopádne, ak máte radi stratégie, kde sa mieša vojna, politika a diplomacia, možno by ste si mali Reign: Conflict of Nations zapamätať a v máji skúsiť pozrieť či nevyjde aj demo...

Platforma: PC
Výrobca: Lesta Studio
Vydavateľ: 1C Company
Žáner: Stratégia
Lokalizácia: Nie
Dátum vydania: 31. 5. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012