22.04.2010 13:00, DKF, Komentárov: 0
Kobra 11: Highway Nights / Crash Time 3 - prvé dojmy z hrania

Kobra 11: Highway Nights / Crash Time 3 - prvé dojmy z hrania


Kultový akčný seriál mapujúci každodenné mrazivé situácie na nemeckých diaľniciach, s dvojicou policajtov z najznámejšej hliadky posledných rokov, sa vracia na monitory počítačov. Áno, uhádli ste. City Interactive sa pustilo do ďalšieho dielu racingu s tematikou Kobry 11, ktorý už v máji vyráža na slovenský a český trh. Semir a Ben ako lovci cestných pirátov v službách spravodlivosti sú späť!

Seriálová Kobra 11 si spokojne vykračuje kriminálnou cestičkou už vyše 13 rokov, v Nemecku má obrovský úspech a jej najväčšou prednosťou je nepochybne deštrukcia všetkého druhu. Dalo by sa povedať, že čo epizóda, to desiatky rozbitých áut. Do tohto ustavičného chaosu na diaľniciach je samozrejme zakomponovaný aký-taký príbeh, diváka ale najčastejšie zaujmú najmä spomenuté explozívne scény. Herná podobizeň sa svojej seriálovej predlohy ani náhodou nedrží, buduje si vlastnú trasu k úspechu a až na hlavných protagonistov, charakteristické Semirovo BMW a populárnu značku s ňou nemá spoločné zhola nič. Síce sa jedná o čisto závodnú záležitosť a vymenované nepríliš pozitívne prvky jej na egu nepridajú, úvodom som vás nechcel znechutiť. Práve naopak. Kobra 11: Highway Nights (alebo ak chcete, Crash Time 3) ponúka množstvo ďalších aspektov, ktoré sú každým pokračovaním zdokonaľované. A keďže sa titul objaví na pultoch už o pár dní, muselo sa na naň predsa vopred pozrieť oko odborného znalca. :-)

Dejová linka je poskladaná z desiatok policajných prípadov. „Priamy príbeh“, ktorý by sa sústredil primárne na nejakú postavu (alebo v našom prípade skôr vozidlo), hra neobsahuje. Popravde, žiadne cutscény to ani neumožňujú. Počas zadávania novej misie prebieha len krátka ukážka, v ktorej vás hlas z vysielačky informuje o vašich nových cieľoch. Tými sú výhradne autá, ktoré je nutné zadržať. Keď sa páchateľ skrz naskrz nevloží do rúk zákona dobrovoľne, príde na rad to najzaujímavejšie – naháňačka. Práve od nich sa odvíja váš ďalší postup. Dolapiť zločinca totiž znamená uspieť.

Vodič naháňaného vozu sa však nevzdá len tak (čo si to dovoľuje, sviniar jeden!), chce to párkrát postrčiť a čakať na výsledok. Policajná siréna v pätách, dvere preliačina za preliačinou a on si stále ide? Vtedy sa ukáže pravá tvár našej diaľničnej polície. Máme k dispozícii celkovo štyri rozdielne taktiky. Prvá spočíva v bežnej demolácii pomocou neustáleho narážania a následného zastavenia. Po krátkom časovom úseku (počas ktorého musíte nepriateľa udržiavať v spacifikovanom stave) by ste vyšli ako víťazi. Druhá možnosť je jazda tesne vedľa jeho vozidla. Taktiež po dovŕšení časového limitu, sa zločinec stáva novou obeťou vypočúvania. Tešiť sa môžete aj na streľbu za jazdy, čo je našim tretím bodom taktiky. Po vystrčení zbrane sa mieridlo automaticky zameria na naháňaného a výsledok je viac-menej jasný – ďalší, kto si tak skoro za volant nezasadne. Darmo sa vám vodič smeje do spätného zrkadla, takú bombu ako v prípade poslednej možnej taktiky ešte nezažil. Čo takto vyslať naňho diaľkovo riadené autíčko s namontovanou trhavinou na kapote? Asi ho to veru nepoteší, so svojimi zážitkami sa s vami už ale nepodelí...

Inovácií oproti predchádzajúcim častiam nás čaká mnoho. Ak hru porovnáme s prvým Crash Timeom, akoby sme v prípade tretieho dielu dostali úplne rozdielny produkt. Hoci je postavený na tom istom základe, za výraznú novinku považujeme voľnú jazdu po meste. Inými slovami, máte k dispozícii premávať sa sem a tam ktoroukoľvek ulicou či diaľnicou a dohliadať na poriadok. Často narazíte na nezodpovedných vodičov rútiacich sa stredom cesty nepovolenou rýchlosťou. Okamžite, ako okolo vás prebziknú, sa otvorí okno s voľbou auto sledovať, teda ďalší mód, ktorý stojí za to. Počas sledovačky sa samozrejme nesmiete ničím prezradiť, hra je na vašu prílišnú blízkosť (alebo naopak vzdialenosť) k sledovanému poriadne prísna. Vyhodí vás zo závodu a vy už len smutne môžete zízať na hlášku „mission failed“. Náraz do jeho auta znamená to isté (jedine, že by si nabúraný nárazník nevšimol, čo pri pomerne „kolísavej“ umelej inteligencii aj tak nie je možné).
 
Preview verzia nám ponúkla len čiastku z celkového vozového parku. Skúsili sme si napríklad jazdu v seriálovom BMW-éčku, ktoré je odnepamäti poznávacím znakom Semira. Pre slovenských divákov neznámy Ben sa preváža v nablýskanom Mercedese. Časom sa dostanete do kokpitu športovejším „švihadlám“ (čakajú na nás napodobeniny audín alebo porsche, keďže autori nedostali licencie na zverejnenie pravých značiek) a celkovo sa nám ich pod ruky dostane približne 50. Tieto „špeciálne“ autá nevyužijete len na rozlúsknutie prípadov, ale aj na voľné preteky na okruhoch. V nich ide o prostý cieľ – za každú cenu vyhrať. Umelá inteligencia sa na moje prekvapenie správala prirodzene, vybúrať to do stromu alebo ohraničenia mohla kedykoľvek aj ona.

Najviditeľnejšie pokroky sú nepochybne po vizuálnej stránke. Prostredie nepôsobí nijak umelo, po cestách sa neustále premávajú „oblé“ autá (žiadne hranaté krabice), v diaľke zas vrtuľníky a zmysel pre detail sa odzrkadlil hlavne na vymodelovaní policajných vozidiel, ktoré sú ako vystrihnuté z niektorého Need for Speed. Ku kladom na adresu grafiky patria aj doplnkové efekty, nechýba moderný motion blur nabiehajúci automaticky pri rýchlej jazde. Nepekne na druhej strane vyzerá povrch, väčšinou dlhé rovné plochy obohatené o nejaký ten strom. Budovy taktiež kazia pohľad na okolie – sú to len dlhokánske ploché kvádre. Napriek tomu sme s grafickou časťou hry spokojní, to isté už ale nemôžeme povedať o hudobnej vložke. Hudba pokašľala čo sa dalo, v hlavnom menu by sme ju ešte pretrpeli, ale počúvať ju aj počas misií, tak to bolo príliš.

Moje dojmy z Kobry 11: Highway Nights sú rozporuplné. Oddychovka a zároveň stereotypná závodná hra, ktorá si nájde uplatnenie hlavne u zarytých fanúšikov minulých dielov a témy Kobra 11 vôbec. Ak sa radi preháňate po veľkomeste a popritom posielate do ciel zločincov na „vytunených“ vozoch, na hru si nejaké drobné našetrite. Ak ste ale príležitostný hráč a preferujete niečo na štýl NFS, nemyslím, že Highway Nights bude pre vás tým pravým orechovým. Preview verzia je ale preview verzia, nejakých tých doplnkov sa vo finálnej verzii dočkáme, ako napríklad CZ dabingu. Ak ste divákmi českej verzie, role dabingových hercov vás určite potešia. Zhostili sa ich totiž „skutoční českí Semir a Ben“.

P.S.: Aby sme to spresnili, preview hry bolo napísané na základe prichádzajúcej českej verzie (ktorú zaisťuje TopCD) pre českých a slovenských hráčov. Verzie v Nemecku, či iných európskych krajinách sú už vyše štvrťroka v obehu.

Platforma: PC, Xbox 360
Výrobca: RTL Television
Vydavateľ: TOP CD
Žáner: Akcia, závodná
Lokalizácia: Áno, dabing
Dátum vydania: 10. 5. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 6)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012