07.12.2009 14:00, DKF, Komentárov: 0
Alpha Protocol – v koži tajného agenta!

Alpha Protocol – v koži tajného agenta!


James Bond, Jack Bauer či Jason Bourne. Trio dobre známych tajných agentov, ktorí pracujú pre tajné špionážne organizácie. Čoskoro by sa k nim malo pridať ďalšie meno, ktoré charakterizuje najnovší titul od tvorcov série KOTOR. Michael Thorton, agent pracujúci pre CIA, čo chvíľa dorazí aj na herné platformy v titule Alpha Protocol.

Preview na Alpha Protocol začnem nezvyčajne. Údajom, ktorý sa najčastejšie udáva až na konci podobného článku, a to dátumom vydania hry. 28. septembra tohto roku vyplašil niekoľko hráčov obyčajný reklamný leták amerického herného obchodu GameStop. Ten pri predobjednávkach Alpha Protocolu neuvádzal dovtedy známy dátum „október 2009“, ale nový, zmenený a takmer o polroka neskorší. Zmena vydania prebehla aj na oficiálnych stránkach GameStopuAmazonu a tak sa čakalo na vyjadrenie od tvorcov, štúdia Obsidian. To zmenu komentovalo a aj potvrdilo. Vraj potrebuje hra ešte vyladiť a posun vydania jej prospeje.

Venujme sa ale konkrétne príbehu, ktorý síce nevyniká bohvieakou originalitou, no niekoľko zaujímavých zvratov nás aj tak očakáva. Ako som už spomenul v pretexe, dostaneme sa do kože začínajúceho špióna Michaela Thortona. Jeho prvá úloha mala spočívať v odhalení medzinárodného sprisahania, no nastal problém. Thortona niekto zradil a tak sa stáva terčom samotného Interpolu. Svoj prípad však nechce nechať bez povšimnutia a tak sa ho vydáva vyriešiť úplne sám.

Obsidian Entertainment má s hrami bohaté skúsenosti, na konte sa mu týčia okrem iného i Neverwinter Nights 2 či Knight of the Old Republic 2. História štúdia siaha ešte do dôb, keď sa na trh vydala spoločne so sesterskou firmou BioWare. Ich najnovší projekt sa preto často stretáva s porovnávaním s biowareovským Mass Effectom. Niekoľko prvkov totiž jasne nasvedčuje tomu, čím sa Obsidian inšpiroval. V prvom rade ide o RPG vložky, o ktoré nebude núdza. Každý jeden útok si budeme musieť premyslieť v rôznych úkrytoch a základniach, pretože chyba môže znamenať odhalenie. Z bezpečnej skrýše si musíte totiž najprv zistiť informácie o cieli a poprípade požiadať o posily. Dôraz dávajú tvorcovia i na detailné upravovanie vzhľadu vašej postavy. Na základniach sa budete okrem iného môcť aj preobliekať do nových kostýmčekov, meniť zbrane a celkové taktizovanie sa bude vykonávať práve na týchto miestach. Podobne ako v iných hrách, aj v Alpha Protocol sa nám bude pri rozvíjaní danej zručnosti zvyšovať skill. Michael sa môže zlepšiť v hackovaní počítačov, či používaní danej zbrane. Zvýšenie skillu dosiahneme najmä pri bitkách telo na telo. Po dovŕšení daného množstva zručností sa nám sprístupnia špeciálne nadprirodzené schopnosti. Medzi hlavné trháky patrí časovo obmedzená nesmrteľnosť a starý známy bullet-time.
 
Hoci môže pripadať príbeh jednoduchý a nezáživný, ostatné originalitou a bohatými možnosťami bude len tak prekypovať. Každý si musí nejako privyrábať a inak to nie je ani s Michaelom. Popri pátraní po zločincoch bude „odskakovať“ k rôznym poskytovateľom misii. Tvorcovia stihli predstaviť mimo iné postavu Albatrosa, tajného chlapíka pracujúceho pre ešte tajnejšiu organizáciu G23. Pokým Albatros vyžaduje od Michaela nenápadnú elimináciu, také DCI viac preferuje akčnejší spôsob. Postavy a ich počínanie v hre je celkom odlišné, čo by mohlo šikovne zakryť prípadnú stereotypnú náplň misii.

Hlavná myšlienka Alpha Protocol spočíva vo voľbe. Ako som spomenul, každá postava by mala mať „vlastný rozum“, ovplyvnený vašou ponukou. Dialógy zohrajú podstatnú rolu, keďže celá hrateľnosť je postavená práve na nich. Autori formu dialógov nazvali Dialog Stance System a má veľa spoločného s tým z Mass Effectu. Pomocou daných tlačidiel budete zvyšovať/znižovať hlasitosť hlasu, na čo by mali NPC pohotovo reagovať. Buď sa im váš tvrdý prístup na vec zapáči, alebo ich vystraší. Vašim cieľom pri konverzáciách bude zvyčajne presvedčiť ich o tom, že vám môžu dôverovať a tak vyklopiť všetky dôležité informácie. Prefíkanosť hráčov môže zájsť až do situácii, pri ktorých si získate dôveru NPC postavy a následne ju po rozhovore zabijete. Voľba spočíva len na vás.



Zaujímavé budú i tzv. real-time boje. Tie sme už mali možnosť vidieť v titule akým je napríklad Uncharted a podobné to bolo aj v prípade Mass Effectu. Pri týchto bojoch budeme používať rôzne hi-tech vybavenie a rozličné druhy zbraní. Aj príbeh Alpha Protocol budeme sledovať spoza hlavnej postavy, teda 3rd person pohľadu. Po vizuálnej stránke pôsobí hra rozporuplným dojmom. Zatiaľ čo sú ingame videá v špičkovej grafickej kvalite, samotné obrázky z hrania za nimi výrazne zaostávajú. Na jednej strane jednoduché, nepresné a rozmazané textúry, na tej druhej niekoľko moderných efektov a prekrásne vymodelované tváre. Dúfajme, že sa s grafikou tvorcovia ešte pohrajú a zamyslia, pretože z aktuálnej situácie veru nemáme najlepší dojem.

V marci 2008 prišla od Obsidianu správa o sivej myške, ktorá za posledné obdobie nadobudla gigantických rozmerov. Alpha Protocol sa zaradil medzi očakávané hity roku 2010, ktoré už pomaličky klopú na dvere. Ako si poradia tvorcovia s grafickou časťou visí vo hviezdach, my však pevne veríme, že sa budeme radovať z tej pravej špionážnej akcie. Michael Thorton k vašim službám!

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Obsidian Entertainment
Vydavateľ: Sega
Žáner: Akčné RPG
Dátum vydania: jar 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012