20.11.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
Aliens vs. Predator – H. R. Giger bude mať radosť

Aliens vs. Predator – H. R. Giger bude mať radosť


Votrelec vs. Predator. Nezabudnuteľná sci-fi séria, ktorá je dodnes jednou z najlepších dojných značiek na svete. Dve znepriatelené mimozemské rasy sa pred 10 rokmi dostali aj na monitory počítačov. Keď séria uzrela svetlo sveta na herných platformách, doba first-person akcii bola ešte len v plienkach. To malo pre štúdio Rebellion jasný signál. Vytvoriť skvelú, strach naháňajúcu hru, ktorá by sa stala priekopníkom v hernom priemysle. A tak sa aj stalo. Je mi cťou vysloviť to, pretože AvP sa vracia!

Ako už iste mnohí viete, Votrelci desili v kinosálach milióny divákov po svete dávno pred príchodom Predátora. Všetko to začalo povolaním H.R. Gigera do role výtvarníka, aby stvoril monštrum pre nový filmový projekt. Svojským maliarskym štýlom skonštruoval Votrelca do posledného detailu. Samotné filmové spracovanie Votrelca však prešlo niekoľkými zmenami, čo sa týka hlavne režisérskej stoličky. Prvý diel s názvom Votrelec mal na svedomí Ridley Scott (film získal mnoho ocenení, za zmienku stojí Oscar za vizuálne efekty), o druhé pokračovanie Votrelci sa zaslúžil James Cameron. Dokopy sa dostali na filmové plátno až 4 snímky a musíme konštatovať, že milióny dolárov, ktoré séria Aliens zhltla stáli za to. Pýtate sa, ako vznikli lovci Votrelcov, tzv. Predátori? Podobne ako jeho korisť, Predátori z nenazdajky vtrhli do filmového priemyslu. Ich počínanie sme mohli vidieť v 2 filmových epizódach. Následne prišlo skĺbenie oboch mimozemských rás, čo vyústilo v spoločné filmy Votrelec vs. Predátor a v roku 2007 v jeho pokračovanie. Je tu však ešte jedna podstatná rasa, ktorá zohrala v sérii hlavnú úlohu. A ňou je práve tá ľudská, ktorá niekoľkokrát čelila nájazdom oboch mimozemských civilizácii a ich nekonečnému boju o vládu.

Počiatky série máme úspešne zreferované, vrhnime sa teda do témy, ktorá je terčom záujmu herných médií. Známe štúdio SEGA pred niekoľkými mesiacmi, ba aj rokmi, ohlásila vývoj niekoľkých titulov s tematikou AvP. Práva na tvorbu hry s názvom Aliens vs. Predator tak poputovali do štúdia Rebellion. Keďže štúdio pracovalo na úplne prvom hernom diely AvP, prečo sa rozhliadať po niekom inom? V tomto smere stavila SEGA na istotu.



Príbeh hry sa odohráva 20 rokov po udalostiach Votrelec 3 a zavedie nás na ľuďmi obsadenú planétu. Zhodou okolností sa na nej vyskytujú obe znepriatelené rasy a nálezom predátorskej pyramídy sa začína boj o holé životy. Ako už bolo niekoľkokrát výrobcami zdôrazňované, kampaň si budeme môcť vychutnať z troch odlišných pohľadov – Votrelci, Predátori a mariňáci. Osobne mi najviac vonia práve hra za lovca lebiek, jeho vybavenie a špeciálne schopnosti zaujali novinárov a hráčov zo všetkého najviac. A čo všetko nám vlastne Predátor ponúkne? V prvom rade ide o schopnosť zneviditeľniť sa, čo dodáva hre úplne nový rozmer. Tvorcovia vám dávajú k dispozícii taktizovať, čo sa odzrkadlí na výsledku boja. Predstavme si situáciu. Skupinka Predátorov striehne na svoju korisť. Zrazu sa pred nimi zjaví niekoľko nepriateľských hliadok a v tom sa strhne prestrelka. Keďže sú ľudia v početnej prevahe, čo urobíme? Vybehnúť na nich by sa v tomto prípade neosvedčilo, Predátor by padol ešte skôr než by sa dostal k prvému mariňakovi. Stačí využiť jeho obratnosti, odlákať vojakov zo skupinky a v tom odťať nepriateľovi hlavu. Tie sú v ďalšom postupe hrou obzvlášť dôležité a dôvod je viac-menej jasný. Čo je potrebné na otvorenie dverí, ktoré sa odomknú po detekcii ľudského oka? Predátori disponujú taktiež strelnou zbraňou, tzv. plazmovým kanónom. Zaujímavým prvkom je aj prepínanie medzi 3 rozličnými pohľadmi – pohľad, ktorý prezrádza pozíciu ľudí, druhý zase maskovaných Votrelcov a posledný k uľahčeniu smeru pohybu. K tomu všetkému Predátor ovláda niekoľko kombo útokov a pestrú paletu schopností završujú vraždiace čepele.

Nemyslite si však, že Predátorom to všetko hasne. Ani Votrelci a mariňáci nie sú žiadne béčka. Slizké potvory, ktoré sa vyliahnu zo živého človeka, sú na boj zblízka zaručení odborníci. Votrelci sa okrem iného vedia plynulo pohybovať po stenách. Pozor si budeme musieť dávať aj na kyselinu vytekajúcu z ich rán. Naopak ľudia nebudú disponovať žiadnou špeciálnou schopnosťou, na všetku tú háveď si musia vystačiť so strelnými zbraňami. Tvorcovia sľubujú, že zo stoličky nás vyhodí nespočetne veľakrát a to hlavne v kampani za ľudí.



Podľa doteraz zverejnených obrázkov a videí usudzujeme, že prostredie sa bude meniť medzi bitkami v lesoch a pyramíde. Exteriér pyramídy bude vykreslený do detailov, aspoň to prezrádzajú screenshoty. Zmysel pre detail v Rebellione určite majú, slizké telo Votrelca je vybrúsené majstrovsky, podobne na tom vyzerá aj obrnený pancier Predátora. Ak bude finálna verzia vyzerať, ako aktuálne preview videá a snímky, máme sa na čo tešiť. Strach by v tom prípade naháňali hardwarové nároky a celková optimalizácia pre slabšie počítače v prípade PC verzie. Grafické spracovanie bude okrem iného doplnené aj o najnovší DirectX11.

Do Aliens vs. Predator vkladám veľké očakávania. Pokiaľ tvorcom vyjdú všetky plány na jednotku, AvP sa bude hrdo vyvyšovať nad ostatnými titulmi, ktoré v nabitej hernej zime/jari budúceho roka vychádzajú. Som si istý, že už len kvôli zvučnému menu si hru obľúbi značné množstvo hráčov, no nič nepredbiehajme. Ako som už naznačil, výsledok sa dozvieme už túto zimu, presnejšie vo februári 2010.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Rebelion
Vydavateľ: SEGA
Žáner: FPS
Dátum vydania: február 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 1 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012