29.10.2009 20:30, DKF, Komentárov: 0
Left 4 Dead 2 – prvé dojmy z hrania

Left 4 Dead 2 – prvé dojmy z hrania


Hon na zombíkov je späť. Pokračovanie vydarenej co-op akcie od Valve sa konečne dostalo na naše monitory a TV, i keď zatiaľ len v podobe hrateľného dema, dočasne však exkluzívneho pre predobjednávateľov. Problémy s jeho vydaním a 2 dňové oneskorenie je zabudnuté – zombíci netrpezlivo čakajú. Prvé dojmy a video z hrania v článku...


Dalo by sa povedať, že svojim spôsobom predstavuje L4D2 nevídaný jav. Valve vydáva pokračovanie svojej hry rok po jej vydaní. Neuveriteľné. Zvlášť, keď sa situácia Left 4 Dead porovná s Half-Life 2 epizódami. Rozdiel medzi 1 a 2 epizódou bol 16 mesiacov, na 3ku čakáme už viac ako dva roky a pritom pointa ostáva rovnaká. Na totožnej technológii treba postaviť nové úrovne a posunúť príbeh určitým smerom. Takto by sa dal charakterizovať aj posun z L4D1 na L4D2, pričom samozrejme, príbeh tu moc veľkú úlohu nehrá a dokonca sa ani nestretneme zo starými známymi z prvého dielu. Namiesto toho máme novú štvoricu hrdinov.

Coach, Ellis, Nick, Rochelle. Nové mená, nové postavy, ale pointa ostáva zachovaná. Prežiť. Rozloženie a systém úrovní sa nezmenilo, teda pokiaľ môžeme usudzovať podľa dvojice levelov, ktoré sú dostupné v demoverzii. Úlohou opäť ostáva dostať sa z bodu A do B (úkryt), pričom cesta je vydláždená mŕtvymi (a neskôr ešte raz mŕtvymi) zombíkmi. Demo ponúka ukážku z kampane The Parish, ktorá hneď pri prvom spustení prekvapí hráčov – „ono je to nejaké svetlé“. Ta tam je všade prítomné šero až tma z jednotky, The Parish sa odohráva cez deň, ale atmosfére to nijak neuberá, hoci ide o subjektívny dojem. Zombíci padajú rovnako ladne k zemi a vďaka väčšej svetlosti je aj gore (krvička) efekt krajší. Niekto by mohol namietať, že príliš veľa svetla uľahčuje situáciu, nakoľko však (asi) ide o prvú z pätice kampaní – je fajn zoznamovať hráčov prítulnejšou formou. Nehovoriac o tom, že Left 4 Dead nikdy nebol o survival skrývaní a hľadaní schovaných zombíkov. V prvom rade ide o zábavnú, adrenalínovú akciu, ktorá značne využíva faktor jednoduchej spolupráce medzi hráčmi a pokiaľ môžeme usudzovať z dema, tento pocit ostal zachovaný aj v dvojke. Z plagátov k ostatným kampaniam (viď. novinka) sa však dá očakávať, že temno nie je úplne odignorované, a určite sa v hre objaví.        

K samotnej hrateľnosti sa toho veľa nového povedať nedá. Stále sa všetko točí okolo zabíjania zombíkov. Klasickým strelným zbraniam vypomáha novinka - zbrane na blízko. V deme sa dala nájsť elektrická gitara, obušok (od mŕtveho zombiecajta) a panvica, v plnej verzii by sa malo nachádzať až 10 rôznych druhov – spomeniem baseballovú pálku (exkluzívna pre predobjednávateľov), páčidlo (žeby v HL štýle?), mačetu... motorovú „Doom 2“ pílu atď. Kompletný zoznam sme uverejnili v novinke a ukážku ich využitia môžete vidieť aj v priloženom videu z hrania. V ňom sa objavujú aj známi špeciálni zombíci – Tank, Witch, Hunter, Boomer, Smoker, ktorých v dvojke podporujú nováčikovia Charger, Spitter a Jockey. Posledného menovaného by som prirovnal k Hunterovi, nakoľko má taktiež záľubu v skákaní, pričom svoju obeť vedie smerom k ostatným zombíkom. Charger je niečo ako menej nebezpečný tank, ktorý svojou veľkou rukou dokáže zhodiť hráča na zem, prípadne s ním vie športovať v disciplíne „hod do diaľky“. Nakoniec Spitter, ako už jeho meno napovedá, má záľubu v pľuvaní, pričom jeho pľuvance sú zelené a smrdia.... a uberajú každému človeku, čo sa v nich prechádza zdravie. Hovorí to hra, poviem to aj ja – pokúste sa vyhnúť Spitterovým pľuvancom. Mimochodom, všetkých zo spomínaných nováčikov môžete vidieť v exkluzívnych pózach na našich fotkách, ktoré nájdete v galérii k článku.



Left 4 Dead je titul značne závislý od dizajnu jednotlivých levelov. Neinak je tomu aj v dvojke, v deme dostupné úrovne z kampane The Parish v sebe spájajú viacero rôznych dizajnových prístupov. Miesia sa tu úzke oblasti so širšími, pričom vždy sa nachádza viacero ciest/smerov, odkiaľ môžu zombíci prísť. Sem tam je k dispozícii menšia odbočka, ale vo výsledku sa dá povedať, že úrovne sú (v porovnaní s levelmi z demoverzie jednotky) lineárnejšie, kde tých odbočiek bolo predsa len viac. Jednotlivé lokácie majú nadizajnované klasické body, ako sú miesta so zbraňami, lekárničkami, autá s alarmom, alebo aj jukebox v bare, ktorý odporúčam zapnúť. Za tých zopár vĺn zombíkov tá hudba stojí. Taktiež sa sem-tam objaví aj typické „spúšťacie“ miesto – udalosť, ktorá na hráčov pošle veľké zástupy zombíkov a nedá sa tomu nijak vyhnúť, viď. video z hrania priložené k článku.

Hodnotiť Left 4 Dead 2 ako celok sa logicky z hrania demoverzie nedá. Dá sa však vycítiť atmosféra a zábavnosť titulu, ktorá hneď od prvých sekúnd hrania evokuje L4D1, čo je jedine dobre. Ono, svojím spôsobom by sa dalo povedať, že L4D2 je skutočne veľký DLC predávaný za cenu plnej hry. Otázkou ostáva, je to dobre alebo zle? Pochybujem, že by cena celku bola nižšia, keby sa Valve rozhodlo predávať samostatne jednotlivé kapitoly, nehovoriac o tom, že určité, aj keď väčšinou len minimálne, vylepšenia tu sú.  Úspech dvojky bude prakticky závislý od dizajnu jednotlivých levelov, keďže táto zložka značne ovplyvňuje celkovú zábavnosť titulu z dlhodobého hľadiska. Ako nakoniec jednotlivé kampane a herné módy (kampaň, realizmus, verzus, survival, scavenge a nepodstatný single player) dopadnú si rozoberieme za pár týždňov v plnohodnotnej recenzii.   


DKF
viac článkov autora

Výrobca: Valve
Distribútor: EA / STEAM
Vychádza na platformy: PC, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 17.11.2009

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012