16.10.2009 12:00, DKF, Komentárov: 3
Brütal Legend - prvé dojmy z hrania

Brütal Legend - prvé dojmy z hrania


Veľa vecí som ešte na svete nezažil, strašný kopec som ani nevidel, ale jedno viem určite, tam na samom konci pekla, kam sa aj diabol bojí chodiť potme sám, tak tam vážení začína metalový raj!

A vstupenkou doň je hra Brütal Legend. Podmienky vstupu sú však pre mnohých nesplniteľné. Čistá viera v metal, život prežitý striktne podľa jeho prikázaní, žiadne zapochybovanie o jedinom a správnom hudobnom smere, vlasy minimálne po pás a v skrini aspoň desať, železom vybíjaných búnd a nohavíc. Že spĺňate na stodesať percent? Vitajte v raji, bránu máte otvorenú dokorán.
 
Teda nie že by si "Brutálnu legendu" nezahrali a neužili aj tí, ktorí uznávajú rockového, techno, alebo popového Boha (god bless you Michael), ale ak vám v žilách prúdi krv zasiahnutá metalovým vírusom váš zážitok bude minimálne o polovicu intenzívnejší. Ja sám som k testovacej verzii pristupoval nedôverčivo, pretože podľa hore navrhnutých vstupných propozícií som absolútny metalový ateista, ale aj keď vo mne kvílivý zvuk gitary nevyvoláva orgastické stavy a hlavy netopierom bežne neodhryzávam, hneď ako sa hlavný hrdina na úvod zdvihol z akéhosi portálu ponoril som sa do sveta Brütal Legend a tých cca 45 minút som si užíval.

Ono to ani inak nejde, veď ak k niečomu napíše dialógy taký majster svojho remesla akým je Tim Schaffer, verte mi, že s tým aspoň minimálne času strávite aj keby ste boli najzaprisiahlejší nepriateľ počítačových hier na svete. Pravda aj geniálne dialógy a skvele vypointované hlášky sa dajú "sprasiť" výberom zlého hrdinu, ktorý nemá ani štipku charizmy a jeho humor sa rovná humoru našich politikov v úžasných estrádach našich komerčných televízií. To, ale Eddiemu Riggsovi nehrozí. Ľudia, ktorí majú radi Jacka Blacka (Tropická búrka, Nacho Libre, Škola Ro(c)ku, Be kind Rewind), ktorý prepožičal hlavnému hrdninovi svoju vizuálnu schránku, dobre vedia, že s týmto človekom sa o humor a charizmu netreba báť. A verte mi, spojením pánov Blacka, pardon Riggsa a Schaffera vzniká koktail až do krajnosti vyeskalovanej irónie, čierneho humoru a "kulervoucích" hlášok, ktoré vás zaručene rozosmejú. Hlavný hrdina totiž podobne ako jeho reálna predloha "hubu" nezavre a okomentuje všetko čo sa okomentovať dá.


 
Riggs sa nedá nazvať inak ako prototyp heavymetalového nerda. Že jeho hudobným idolom nie je Lady Gaga sa dá poznať už na prvý pohľad a keby ste si to predsa len mysleli hneď úvode vás vyvedie z omylu. Brütal Legend vás o svojej jedinečnej originálnosti presvedčí už úvodným menu. Hrám už dosť dlho, videl som v hrách všeličo, ale takto skvele spracované úvodné menu sa vidí málokedy. Budem sa opakovať, ale Schaffer je Schaffer. Ručne obracaný obal s platňami mi vyrazil dych a dúfam, že si aspoň niekto vezme príklad z toho, že aj taká povinná a úplne bežne braná záležitosť akou hlavné menu je, sa dá urobiť sviežo, zábavne a originálne. Skúšobná verzia hry človeka nejak príliš nezdržuje a veľa toho ani nedovolí, takže hneď po kliknutí na New Game sa Riggs budí na spomínanom portáli a každý priaznivec metalu okamžite slintá blahom nad graficky dokonale stvárnenom svete jeho najtemnejších hudobných vízií.

O tom, že v tomto svete ani Riggs nebude zrovna mierotvorcom sa presvedčite hneď o pár sekúnd, keď sa zmocníte sekery a rozsekáte tajomné postavy v hábitoch, ktoré (pravda keby im bolo vidieť do tváre), na vás nepozerajú priveľmi priateľsky. Ovládanie je dokonale jednoduché. Stlačím tlačítko a hrdina sekne sekerou, podržím tlačítko a Riggs sekne silnejšie. Super, ak je v hrách niečo čo neznášam tak sú to superkombá 5 a viac tlačítok, ktoré treba v presne určenom poradí stlačiť do 3 milisekúnd, aby moja postava spravila po výskoku ešte otočku. Lenže sekera nie je tou ultimátnou zbraňou, ktorá by vás posadila do kresla a udržala tam, kým sa hra neskončí, veď sekeru dnes má každý malý škriatok, preháňajúci sa svetom nejakého RPG. Riggsove eso v rukáve je gitara. Áno gitara, lenže nie taká hocijaká, s ktorou Peťo Nagy balil baby v osemdesiatom siedmom v kulturákoch. Táto dáva slovnému spojeniu death metal úplne iný význam. Keď na ňu Eddie zabrnká nepriateľa buď spáli pekelný plameň, alebo ho trafí blesk ako vystrihnutý z dielne nejakého šialeného vedca. Opäť sa všetko ovláda jedným tlačítkom a človek si jednoduchosť hry musí užívať.
 
Opisovať vám príbeh a priebeh hry nebudem, to si necháme až na recenziu. Treba, ale povedať, že tá zhruba trištvrtehodinka, ktorú som hral je jedna veľká jazda, ktorá nemá žiaden zádrhel. Náš macho hrdina s drsňáckym výrazom v tvári a pár sprostými výrazmi na jazyku si užije nepriateľov až až a hluchých miest tu skutočne veľa nie je.

Mojou smolou je, že mi metal a celý jeho svet veľa nevraví, preto mi určite veľa súvislostí uniklo, ale na dokonalom prevedení snov všetkých metalom posadnutých do hry som sa bavil aj ja. Lebky tu trčia na každom kroku a svet sa tvári tak temne, že aj najtemnejší les by pri ňom vyzeral ako vysvietený vianočný stromčekj. Lenže ak môžem použiť snáď najpoužívanejšie herné klišé, tak táto hra sa neberie príliš vážne doslova a dopísmena. Strieľa si absolútne zo všetkého a už prvý akýsi miniboss, ktorý vám skríži cestu vás určite pobaví. Ženská s dokonalou postavou, ktorá má miesto tváre zapnutý zips. Casual hráči odchovaní titulmi, kde vrchol originality predstavuje iný golier košele hlavnej postavy si ťukajú na čelo, my ostatní na čele s Eddiem Riggsom to samozrejme nenecháme len tak a ešte skôr ako z nej Eddie spraví ďalšiu lebku do svojej zbierky,  jej "vnady" patrične okomentujeme.



Mimochodom, ak vám krv a násilie nerobí dobre, tak by ste túto hru asi mali obísť veľkým oblúkom. Už tým, že jednou z obľúneých hračiek hlavného hrdinu je sekera, je asi jasne dané, že Riggs nebude žiaden príslušník modrých priĺb. Naopak, hlavy, hrude a iné končatiny budú lietať vzduchom častejšie ako ufóni nad obilnými poliami a striekajúcej krvi bude viac ako v chirurgickej ambulancii. Pravda je však taká, že ak vám vadí krv asi nebudete metalista.
 
Dojem je určite pozitívny, hra svojou originalitou dnes môže všetkým tým piatym, šiestym a xy pokračovaniam ukázať prostredník, vynášať však nejaké súdy si ešte netrúfam. Tvorcovia totiž v plnej verzii sľubujú 12 hodinový herný zážitok, mix RPG, závodov a stratégie a to už je sústo, ktorého chuť vám prvých pár minút určite neodhalí. Ak by, ale dokázali nastavené tempo udržať počas celej hernej doby, tak minimálne tých z nás ktorý sú metal-pozitívni čaká doslova herná nirvána počas ktorej sa budú baviť viac ako kráľovsky. Ani my ostatní by sme, ale nemuseli obísť skrátka, lebo toľko humoru, irónie a čierno-čiernej zábavy si zaručene nikde inde neužijeme. Hra oficiálne vychádza 16.10. 2009 takže páni vyleštime si cvoky na bundách a párty začína.

Platforma: PS3, Xbox 360
Výrobca: Double Fine Productions
Vydavateľ: Electronic Arts
Žáner: akčná
Dátum vydania: 16. 10. 2009


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
yankee 16. 10. 2009 21:01
Duri 20. 10. 2009 21:42
JC RE: 20. 10. 2009 21:53
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012