09.10.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
The Saboteur

The Saboteur


Pamätám sa na časy, kedy bolo hier z druhej svetovej vojny ako šafránu, a strieľačky z tohto obdobia boli cenené zlatom. Potom však prišli EA s ich Medal of Honor a slávnym prebehnutím sa cez Omaha Beach a zrazu sa z neprebádanej cestičky stala šesťprúdová diaľnica.

{%relfile 9264 r 21%}Prakticky nie je mesiac, kedy by sa nejaká tá WWII hra neobjavila na našich monitoroch a tak sa niet čo čudovať, že záujem o tieto hry strmo upadá. Samotné herné firmy si už, zdá sa, tiež uvedomili danú situáciu a snažia sa svoju pozornosť upriamiť iným smerom. Aj ľudia z Pandemic studios (Battlezone II, Full Spectrum Warrior, Mercenaries) vedia, že hry z WWII sú na trhu prebytočným zbožím, napriek tomu sa rozhodli ísť s kožou na trh a uchopiť celú tému trocha inak.

Ich príspevok do kalných vôd herného trhu má názov The Saboteur a tým bystrejším určite už z názvu vyplynie, že tentokrát sa "rambo" štýl konať nebude. Nebojte sa zastrieľate si dosť, ale dôraz bude kladený aj na stealth prvky a tiché zabíjanie. Silným tromfom v rukách Saboteura, má byť aj jeho "sandboxové" pojatie. Áno, aj nové dielo od Pandemicu sa vezie na momentálnej módnej vlne sandboxu a tak si vychutnáte súboje s nacistami v otvorenom svete. Ale nepredbiehajme, poďme pekne poporiadku, The Saboteur je totiž titul, ktorý by bolo škoda odbiť len pár slovami. Autori sa netaja tým, že sa voľne inšpirovali skutočným príbehom, ktorý sa odohral vo vojnou zmietanom Francúzsku.



Meno William Grover-Williams vám asi veľa hovoriť nebude, ale práve on bol inšpiráciou pre hlavného hrdinu Saboteura. Rodený Angličan bol pred vypuknutím WWII automobilový pretekár, ktorý pretekal za jednu z francúzskych stajní, no po začiatku vojny a s príchodom nemeckej okupácie zahodil volant a stal sa aktívnym členom domáceho odboja. Grover-Williams, ale nebude hlavným hrdinom hry, Pandemic sa rozhodli, že ich človek bude síce tiež z ostrovov, no z iných končín. Pri hraní Saboteura sa tak budete pozerať na chrbát Seana Devlina, Írskeho pretekára, žijúceho vo Francúzsku, ktorého, tak ako v skutočnosti Williamsa, zastihne v krajine vína a syrov vojna. Samozrejme Devlin by sa čo najradšej z krajiny galského kohúta vyparil domov, no skôr ako tak stihne urobiť ho Nemci uväznia a sled nasledujúcich udalostí v ňom vyvolá túžbu po pomste. Rozhodne sa teda pridať k odboju a jeho kroky smerujú do Paríža kde je odhodlaný uskutočniť svoj plán. Zabudnite ale na nejaké vznešené vlastenecké ciele, Devlin, nie je členom žiadnej armády a hoci párkrát sa stane, že dostane od spojeneckých síl určitú úlohu a pomôže, na jeho ceste za spravodlivosťou ho vedú čisto súkromné pohnútky a všetky akcie rieši na vlastnú päsť.

Určite sa teda nedočkáme žiadnych masívnych bitiek, ako už som spomenul, dôraz bude kladený na tiché záškodnícke akcie, zakončené patričným finále. Samotní tvorcovia takýto systém nazývajú "potichu dnu, hlučne (rozumej s výbuchom a streľbou) von". Aký postup zvolíte, by však malo byť na vás, kľudne môžete s hlukom napochodovať aj dnu. Mimochodom k zbraniam v hre sa viaže malá zaujímavosť, autori otvorene priznávajú, že trocha popustili uzdu historickým súvislostiam a tak sa vám, ale aj vašim nepriateľom môžu v ruke ocitnúť "kvéry", ktoré v čase WWII, boli možno akurát tak na kresliacich doskách ich tvorcov. Špekuluje sa o tom, že by sa v hre mal vyskytovať napríklad Kalašnikov, tak sa necháme prekvapiť. Devlin sa však nemusí spoliehať len na "studenú oceľ", je to chlap ako hora, takže ak dojdú náboje, alebo si situácia vyžaduje opatrný a tichý postup, vie si poradiť aj holými rukami. Pacifisti sa boju samozrejme môžu aspoň z časti vyhnúť, hlavný hrdina sa dokáže obliecť do nemeckej uniformy a nepozorovane sa tak infiltrovať na nemecké územie a taktiež ho tvorcovia obdarovali možnosťou nielen horizontálneho, ale aj vertikálneho pohybu. Čo to znamená? Nuž to, že ak vám prihára, môžete sa po nejakej stene vyšplhať na strechu niektorého domu, alebo kostola a pozerať na Paríž pekne z výšky. A tento pohľad bude stáť za to. Ak totiž Saboteur niečim vyniká tak je to spracovanie Paríža. Jednoducho Paríž v Saboteurovi bude vyzerať ako Paríž, žiadne "hluché" textúry nalepené na krabiciach, aby to "nejak" vyzeralo.

Pandemic si dali záležať. Samozrejme, nečakajte žiadnu presnú kópiu 1:1, minimálne ale všetky, čo i len trocha slávne pamiatky, by ste v hre bez problémov mali nájsť. To však nie je všetko. Kto v meste nad Seinou aspoň raz bol, určite potvrdí, že Paríž má neopakovateľnú atmosféru a práve tú sa tvorcovia snažili zachytiť. Úzke uličky, nočné kluby, pouliční speváci a kopec vecí, ktoré robia Paríž Parížom by sme tu mali nájsť, aj z obrázkov a videí dýcha atmosféra Paríža štyridsiatych rokov. Hlavným tromfom autorov v budovaní atmosféry vojnového mesta, je však hra s farbami. Možno už z našich noviniek viete o čo ide, ale ak nie vedzte, že Paríž, aspoň zo začiatku hry, po vstúpení nacistických vojsk do mesta, bude zahalený do depresívnej šedej farby. Nie však do nejakej hmly, alebo niečoho podobného, jednoducho všetky farby budú sivé. Vaše akcie, samozrejme predovšetkým tie úspešné, však budú z tejto sivej depresie ukrajovať. Každá takáto úspešná akcia by mala vrátiť časti územia, v ktorom sa daná udalosť odohrala jeho pôvodné farby. Musím sa priznať, že sa mi to celé skutočne veľmi páči a kontrast, keď je jedna strana ulice krásne zafarbená a druhá strana ulice je chmúrne sivá, na mňa pôsobí presne tak ako autori zamýšľali.



The Saboteur, ale nebude obmedzený len na Paríž, to by zrejme časom človeka omrzelo, postupom času, by sme sa mali pozrieť aj do prístavného Le Havru, alebo na druhú stranu francúzskych hraníc s Nemeckom do Saarbrückenu, či ale aj tam budú mestá zahalené do sivej nevedno. Keď už sme sa dotkli tých Devlinových akcií, trocha ich rozviňme. V prvom rade by mali byť rôznorodé, to je samozrejme sľub všetkých autorov, ktorí kedy tvorili nejakú hru, Pandemic však tvrdí, že to nie sú len sľuby. V Saboteurovi, by ste mali vyhadzovať do vzduchu mosty, unášať dôležité osoby, potichu odstraňovať osoby nepohodlné a mnoho iných vecí, ktoré boli súčasťou odboja partizánskych skupín všade tam, kde tieto vznikli.

Čo určite poteší je to, že tieto vaše akcie si hra zapamätá a tak, ak napríklad v lese postrieľate patrolujúcu hliadku, alebo pri ceste vlakom, z dela, ktoré je na ňom umiestnené, upravíte fasádu zámočku, v ktorom si Nemci zriadili základňu, uľahčíte si postup v ďalšej časti hry. Zatiaľ však nie je jasné či vás hra bude na takéto situácie upozorňovať, alebo na ne budete musieť prísť sami.

The Saboteur má určite potenciál na to, aby sa stal jedným z hitov tohtoročných Vianoc, bude však dôležité, aby sa Pandemic Studios podarilo dotiahnuť všetky zamýšľané nápady do úspešného konca. Nedá sa síce povedať, že by prinášal niečo prevratné, v podstate to bude len ďalšia, hoci originálne pojatá strieľačka, no ak by mozaika, príbehu, atmosféry a skutočne peknej grafiky (engine si autori vyvíjali sami), do seba dokonale zapadla, trúfam si tvrdiť, že by mnohí hráči hre nejakú tú chýbajúcu originalitu odpustili. Ako to všetko napokon dopadne sa dozvieme už 4. decembra, kedy hra vychádza na PC, Xbox 360 a PC.

Platforma:  PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Pandemic Studios
Vydavateľ: Electronic Arts
Žáner: akčná
Dátum vydania: 4. 12. 2009


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012