23.08.2009 00:00, DKF, Komentárov: 5
Dirt 2 - prvé dojmy z hrania

Dirt 2 - prvé dojmy z hrania


Dobrodružný, iritujúci. Retrospektívny. Taktický. Ak ste si mysleli, že som chcel celú hru odpísať štyrmi slovami získavate bod.  Pred viac ako dvomi rokmi sa mi do rúk dostalo v tom čase „revolučné“  Dirt od Codemasters. Ako fanúšik Colin McRrae som bol však sklamaný, pretože sme si vzájomne nepadli do oka. Tentokrát som udelil druhú šancu tak koketnému  pozvaniu  a chcel som opáčiť aký meter nastavili vývojári tohtoročnej závodnej sezóne.

Skúšobná verzia hýri sýtymi farbami a v jednom bode sa zlieva ako žiara zvýrazňovačov v maturitných otázkach. Hip-hopový štýl písma spoločne s pohyblivou kamerou dodávajú pocit mladíckeho nádychu hry, ktorý osloví nielen -násťročných.

Ak to možno tak povedať, pohyb v menu predstavuje pohyb po mobilnej základňovej stanici vášho vozového parku. Či už sa nachádzate v karavane alebo vonku pri promo stánku medzi davom prechádzajúcich sa fanúšikov, cítite ako veľmi si tvorcovia na prezentácií potrpeli. Slovo „ohromujúce“ je v tomto prípade stále nevýrazné. O to viac myšlienok vyjadrí dynamická kamera, vždy po boku pripravená nahliadnuť do každého kúta chlapsky zariadeného obytného prívesu, vrátane rovnako upraveného okolia.

Demo nasadzuje do prednej línie útoku dva typy závodov odohrávajúcich sa vo dvoch lokalitách na mape sveta.  Jedným je Land Rush a druhým Trail Blazer. V prvom prípade pod ochranné krídla prijmete terénne vozidlo Stukka TT  (alebo ono vás?). Úlohou už od začiatku je neurobiť chybu v klasickom závode pozostávajúcom z celkovo 8 vozidiel a 2 kôl. Táto úloha je zjavne vďaka masívnemu tátošovi vo vašich rukách dobre ukotvená. Po skúsenostiach však konštatujem, že niektoré okamihy boli naozaj ako bez šoféra, pričom skoky tvorili ich podstatnú časť. Nie, že by to bolo v napätých chvíľach vítané, no keďže priebeh závodu nie je až taký lineárny, môžete sa k víťazstvu dostať ako slepý k husliam. Každé zaváhanie stojí súpera miesto v poradovníku.



Druhú časť singleplayerovej mapy vyrysovala udalosť v Maroku pod záštitou Mitsubischi Eclipse GT. Tuningom vyšperkovaný stroj má pred sebou závod v dĺžke 7km, protivníkmi sú vynikajúco spracovaní  ghost jazdci, teda klasická rally, v ktorej naháňate sekundy a driftom skracujete široké oblúky či zradné úzke cestičky. Cestu na veľmi lákajúcich miestach pokrývajú kamene, reklamné pútače, elektrické stĺpy a preto noha na plyne nebude zotrvávať dlhšie ako pár sekúnd.

Devastácia vozidla nemusí nutne znamenať koniec závodu. Vďaka „flashbackom“ sa dokážete vrátiť o pár sekúnd pred náraz a vyhnúť sa chybe, ktorá viedla k zničeniu karosérie. Poškodenie je realistické až tak, že pod paľbou faciek a nárazov od okolia pozinkované šaty opadávajú ako staré perie. Naprieč skvelému osudu nebudete kráčať sami. Protivníkmi sa v dobrom či zlom stanú esá súčasnej adrenalínovej scény ako Travis Pastarana, Ken Block, Dave Mirra či Katie Justice. Tí radi dodajú tipy, ktoré by vám mohli ozrejmiť „know how“  úspešného víťazstva.

Zvukový doprovod nevytvoril Kanadský orchester, pretože príval endorfínov sa najlepšie prežíva v punk rockovom objatí. Hlasná, srdcervúca kulisa tento účel splnila už hneď úvodným introm. Čo ma nesmierne potešilo bola možnosť dať demu online krídla a vzlietnuť až k nebeským výšinám Xbox Live. Prepojenie konzol cez System  Link však bude až vo finálnej verzii, no Xbox Party a Live multiplayer k dvom už opísaným prašným tratiam je možné vyskúšať okamžite. Väčšie lagy som nezaznamenal, hoci moje pripojenie pri iných, graficky nenáročných hrách sa ocitlo v jame levovej.



Ako prvý kontakt nie je demo DiRT 2 zlým krokom. Bez okolkov môžem povedať, že tromfnúť jeho kvality bude ťažšie než prepašovať dreveného koňa za Trójske hradby. Celkový obraz si budeme môcť dotvoriť až 9. 9. 2009, kedy sa objaví v regáloch s hrami. Nezabudnite však, že do 8.9. 2009 prebieha súťaž v deme, v ktorom 10 najrýchlejších závodníkov na trati Morocco získa hodnotné ceny. Prvý obdrží tenisky (naozaj krásne) a batoh s dobrotami od Codemasters, ostatných deväť pretekárov iba batoh s prekvapením. Pridajte sa k skupine DiRT 2 na facebooku tu, uploadnite najlepší čas a získajte odmenu.     

Platforma: PC, PS3, PSP, Xbox 360, Wii
Výrobca: Codemasters
Vydavateľ: Codemasters
Žáner: závodná
Dátum vydania: 9. 9. 2009


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
da sa 23. 08. 2009 13:29
hurka RE: da sa 04. 09. 2009 12:01
yankee RE: RE: da sa 04. 09. 2009 12:28
hurka RE: RE: RE: da sa 04. 09. 2009 14:22
yankee RE: RE: RE: RE: da sa 04. 09. 2009 15:54
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012