12.08.2009 12:00, DKF, Komentárov: 2
Mafia 2

Mafia 2


Omerta, Vendetta, La Cosa Nostra, ak si myslíte, že to sú názvy pizze z pravej talianskej pizzerie tak ste si zrejme pomýlili článok, kto však aspoň matne tuší, že sa jedná o jazyk mafiánov, nech číta ďalej, Mafia 2 sa blíži.

Hovorí sa, že mafiáni mávajú krásny život, jedinou jeho škvrnou však býva, že býva častokrát veľmi krátky. A ak aj krátky nie je, vo veľkej väčšine prípadov sa počas neho chlapci mafiánski pozerajú na svet z tej menej peknej strany mreží. O prvej časti predchádzajúceho odstavca sa mohol presvedčiť každý hráč už v prvom dieli skvelej hry od Illusion Softworks - Mafia. Virtuálna realita je však vec čarovná a má takmer neobmedzenú moc a tak, hoci sa nad koncom prvého dielu vznášal pach smrti a hlavný hrdina sa záverečných titulkov nedožil, Illusion softworks, tentokrát už pod názvom 2K Czech, nám dáva možnosť prežiť si osud, strasti a útrapy mafiána po druhýkrát.

Druhý diel príbehov zo zákulisia Cosa Nostry sa bude odohrávať v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Boli to v USA zlaté roky. Skončila sa druhá svetová vojna, hospodárska kríza už nebrala ľuďom prácu, prohibícia už nestrašila v miestnych baroch a všade bolo cítiť optimizmus. Všade až na mafiánov. Im sa zlaté časy končili. Na prohibícii zarábala mafia neskutočné peniaze, ktorých mohutný prameň po jej zrušení vyschol. Ostávala síce ešte prostitúcia a výpalné, ale z toho sa nákladný život jednotlivých rodí financovať nedal. Bolo teda nutné vymyslieť nejaký nový druh obživy a na scénu sa tak pomaly začala vkrádať biela smrť - drogy.

A práve v tomto období prichádza do USA hlavný hrdina celej hry - Vito Scaletta. Už meno nám napovedá, že tentokrát sa vžijeme do kože talianskeho prisťahovalca, ktorý pred dozvukmi druhej svetovej vojny utiekol do nového sveta za oceánom a v ňom sa túži stať váženým a bohatým. A práve desať rokov jeho života bude mapovať príbeh Mafie 2.

Nečakajte, ale druhého Tommyho Angela, Vito do USA cestuje práve kvôli tomu, aby sa stal rešpektovanou a veľaváženou osobou. A cestu, ako sa takou osobou stať vidí práve v pridaní sa k miestnej mafii. Opäť si tak vychutnáte celý postup mafiánskym rebríčkom, od obyčajného poslíčka, cez vykonávateľa podradných úloh, až po váženého člena rodiny, ktorý si získa rešpekt aj u samotného bossa. Príbeh by mal byť rozdelený do 18 misí a 3 fáz. V prvej fáze budete len mafiánske "ucho", ktoré sa snaží dostať sa pod ochranné krídla jednej z troch mafiánskych rodín v meste. V druhej fáze budete spomínannej rodine pomáhať v tuhom boji s ostatnými rodinami o nadvládu nad mestom a v záverečnej fáze, o ktorej sa pochopiteľne nevie takmer nič sa dočkáme rozuzlenia príbehu.

Okrem hlavných úloh, ktoré budú posúvať dejovú linku, budete môcť plniť aj množstvo úloh postranných. Autori sľubujú, že si práve na týchto postranných úlohách dávajú poriadne záležať a nechcú, aby išlo o stále sa opakujúce jednotvárne misie typu, zastreľ tohoto, ukradni tamto. Tieto úlohy nebudú mať vplyv na dej hry, ale môžete za ne získať peniaze, autá, alebo inú pomoc, ktorá vám pomôže v plnení príbehových misí. Samotné misie sa budú dať vyriešiť rôznymi spôsobmi, nie vždy musíte hneď tasiť zbraň. Všetko sa dá vyriešiť aj inak, peniazmi, vydieraním a podobne. Keď to, ale nepôjde podobrotky, nastúpi represia a obeť to má zrátané. Aj tu si ale môžete vybrať, či použijete nôž a pekne potichu niekoho znesiete zo sveta, alebo všetko vyriešite pekne po starom so samopalom v ruke.

Ako vidíte oproti prvému dielu sa zmenilo takmer všetko a ani s mestom to nebude inak. Domovom nám už nebude City of Lost Heaven, ktoré nás ochraňovalo a skrývalo v prvom dieli. Tentokrát sa presunieme do Empire Bay, ktoré podľa autorov vzniklo kombináciou New Yorku a San Francisca. Mala by tak na nás dýchnuť tá pravá drsná atmosféra Big Apple a zároveň aj melancholická a ukľudňujúca atmosféra mesta týčiaceho sa nad známym mostom Golden Gate. Treba povedať, že z dosiaľ uvoľnených trailerov a screenshotov vyzerá mesto úžasne. Ulice žijú svojim vlastným životom, robotnícke smeny každé ráno nastupujú do práce, kolportéri predávajú noviny, manažéri na svojich nablýskaných autách sa ponáhľajú za svojimi obchodmi a pomedzi to všetko sa predierajú nebezpeční chlapíci so zbraňami pod kabátmi.



Empire Bay si užijeme vo všetkých ročných obdobiach, oproti pôvodnému konceptu sa však zmenilo využitie dynamického počasia. Nedočkáme sa teda toho, že by sa snehové vločky topili priamo počas našej misie a my sme sa tak na začiatku misie predierali snehovými závejmi, aby sme potom pri konci utekali v daždi a blate. 2kCzech to vyriešili tak, že v jednej misii jednoducho bude padať sneh a v ďalšej už sa bude topiť. Ale to sú veci, ktoré nám samotné hranie určite nepokazia. Na rozdiel od takého GTA, sa však v Mafii častokrát pozrieme aj do interiérov a neraz pekne olovom upravíme, drahé čajové servisy z číny, alebo nejakú zbierku vzácnych váz. Interiéry budú samozrejme dobové a vyšperkované do posledného detailu.

Po uliciach Empire Bay sa ani v pokračovaní nebudeme preháňať pešo. Na presun medzi jendotlivými hernými zastávkami nám aj tentokrát budú slúžiť dobové automobily od výmyslu sveta a hoci podľa posledných správ sa oproti pôvodným plánom nedočkáme motoriek, čaká na nás okolo 60, do detailov, vymodelovaných automobilov a keby sa vám náhodou nechcelo šoférovať, môžete skúsiť MHD, alebo sa nechať zviezť taxíkom. Pre fajnšmekrov zaradili autori do hry aj takzvané autosalóny, kde si za poriadny bakšiš môžete kúpiť vozítko, aké len tak na ulici určite neukradnete. Treba si ale dávať poriadny pozor, aby ste vozidlá vedeli zvládnuť. Zlí vodiči totiž majú v tejto hre veľkú smolu, už žiadna jazda krížom rážom cez ulice a búchanie do všetkého čo stojí v ceste.



Jednak je úplne prepracovaný kolízny model, takže auto rozsekáte na kúsky, čím ho spravíte nepojazdné, jednak po vás hneď pôjde polícia, ale hlavne po krkolomnej havárii môžete veľmi ľahko spraviť z Vitovej ženy (ak si nejakú nájde) vdovu. Áno správne hlavný hrdina nemusí zomrieť len počas misíi, ale kľudne aj po ceste z baru domov. Na svoje úlohy opäť nebudete sami. V hre má byť okolo 250 interaktívnych osôb, ktoré majú vlastný inventár a ktoré aj skutočne niečo robia. Napríklad spočiatku, kým ešte bude cesta do mafiánskej rodiny zarúbaná budete pracovať pre mechanika Mike Buskyho a zlodejíčka Henryho Tomassina.

Postupne by však po vašom boku, tak ako v jednotke, mala stáť dvojica kumpánov. Paulieho a Sama, ktorí nám v minulom dieli pripravili nejedno prekvapenie tentoraz vystriedajú vtipný bonvián Eddie a tučný milovník bujarého života a násilia Joe Barbaro. Hlavne s druhým menovaným si Vito skutočne padne do noty, a tak sa ich spoločné putovanie bude vinúť celým príbehom. Okrem "parťákov" vám budú krk zachraňovať aj vaše zbrane. Tých má byť veľké množstvo a stretneme sa aj s takými špecialitkami ako guľomet s dvojnožkou, alebo nemeckým postrachom MG42. Zúfať nemusíte ani keď vám dôjdu náboje. Vito je schopný hodiť po nepriateľovi akýkoľvek predmet, ktorý unesie.



Keď už sme pri tých predmetoch, tak spomeňme aj to, že prostredie má byť úplne interaktívne a zničiteľné. Napríklad na skle sa najprv začne vytvárať pavučina po guľkách a následne sa celé vysype, rovnako tak sa moc neukryjete za tenké drevo, vázy a podobne. Olovo si vás nájde aj tam. Zaujímavou vecičkou, ktorá určite poteší nejedného ľaváka, ale aj praváci sa môžu tešiť, je, že si budete môcť pri streľbe zvoliť pohľad nad ktorým ramenom sa vám páči. Praváci tak môžu páliť z prava, ľaváci môžu guľky rozosielať priamo od srdca z ľavej strany.

A kedy sa všetkého toho, vyberania výpalného, nájomného vraždenia, únosov a vyhrážania sa dočkáme? Bohužiaľ nie v októbri tohto roku, ako bolo pôvodne plánované. Autori sa totiž rozhodli hru ešte pozdržať a s tradičnou výhovorkou: "Potrebujeme viac času na to, aby bola hra skutočne skvelá." oznámili dátum vydania na bližšie neurčený mesiac začiatku roku 2010. Hra je vyvíjaná ako multiplatformová a 2kCzech zdôrazňujú, že žiadna z platforiem nie je primárna, takže nikto z hráčov preferujúci svoju platformu nebude musieť závidieť ostatným.

S lokalizáciou to je už ale inak. Hoci sa autori snažili presvedčiť Take 2, aby boli do češtiny lokalizované všetky verzie hry, napokon to bude zrejme tak, že si v češtine zahrajú len PC hráči. Ostatní si musia vystačiť s angličtinou. Ale čo si budeme hovoriť, kvôli takejto hernej pecke sa nejakú tú angličtinu oprášiť podarí a keď nie tak nejaký slovník sa vám doma snáď povaľuje.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: 2kCzech
Vydavateľ: Take 2 Interactive / 2K Games
Žáner: RPG
Dátum vydania: jar 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
zub casu... 12. 08. 2009 18:49
mafia 13. 08. 2009 08:15
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012