07.08.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
Batman: Arkham Asylum - prvé dojmy z hrania

Batman: Arkham Asylum - prvé dojmy z hrania


Batman, komiksový hrdina trpiaci netopierofíliou, ktorý ako veľký, čierny a okrídlený tieň chráni mesto Gotham. Hrdina, ktorého večným nepriateľom je zloduch menom Joker, psychopat s narezanou tvárou túžiaci ovládnuť celé mesto, a hlavne, hlavne zabiť Batmana. Toto je hlavná dvojica, ktorá sa nám opäť vracia v chystanej hre z komiksového sveta. Skúšobná hrateľná verzia bola pokorená, a tak sa teraz s vami podelím o svoje prvé dojmy.

Prvú hru s Batmanom v hlavnej úlohe som hral už veľmi dávno. Bolo to na mojom milovanom osem bitovom počítači Commodore 64. Vtedy hra vytvorená firmou Ocean ma uchvátila, a keďže som mal originál verziu na páske (áno, čítate správe, na magnetofónovej páske), tak som ju s hrdosťou uchoval až do dnes, samozrejme aj s mojim Commodore 64.

Od toho času však už ubehlo veľa vody a Batman sa v hernej inkarnácii objavil niekoľkokrát. Avšak kvalita týchto hier väčšinou mierne krívala na všetky kusy svojich nôh, a tak ma to vždy nechalo chladným. Táto situácia sa ale zmenila príchodom prvých informácií o chystanej hre s názvom Batman: Arkham Asylum, ktorú si na svoje ramená zobrali Rocksteady Studios a vydavateľ Eidos. Prvotné screenshoty, videá a informácie tak nahodili pozitívny dojem ako reklama na dámske vložky. Drsné a lákavé trailery, kopec informácií o herných možnostiach, a v neposlednom rade aj prezentácia postáv, ktoré budú mať v hre nejaké slovo, to všetko nabudilo hráčov až do nepríčetna. Bude však hra naozaj taká dobrá? To si môžeme čiastočne priblížiť už teraz.

Hra začína príchodom Batmana do Arkhamského ústavu. Jeho cesta však do tohto „príjemného“ zariadenia nebola len tak z dlhej chvíle, on totiž priváža samotného Jokera. Ten by mal byť v tomto zariadení uväznený, a podľa možností aj liečený. Arkhamsky ústav sa totiž špecializuje na tých najťažších psychopatov akých kedy ulice Gothamu nosili. Avšak ako to už v tom komixovom svete chodí, tak sa Joker chvíľu po odovzdaní ústavným zriadencom oslobodí a začne skutočné rošambo.

V tejto chvíli sa už akcie chopí hráč, a boj sa môže začať. Keďže je Batman kus chlapa, tak sa samozrejme nezľakne a ihneď si to aj rozdá s prvými útočníkmi. Na boj slúži niekoľko tlačidiel, ktorých kombináciou sa dajú robiť pôsobivé kombá. Hra vám aj v správny okamih poradí, kedy aké tlačidlo stlačiť, vďaka čomu boje prebiehajú vcelku hladko. Ak sa podarí nejaké lepšie kombo, tak sa boj spomalí a kamera nám ponúkne ničím nerušený a vylepšený pohľad. Za každý dobre prevedený útok dostávate skúsenostné body, ktoré budú samozrejme potrebné na vylepšovanie schopností. No nielen bojom je Batman živý, okrem rýchlych úderov sa dokáže k nepriateľom aj potichu priblížiť a pekne ich dať dole bez jediného pípnutia. No nemusíme sa obmedzovať len na pohyb po zemi. Takéto finty sa dajú robiť aj z rôznych vyššie postavených platforiem ako je zábradlie, mostík, či lampa. Na takýchto miestach si môžete vybrať, či na nepriateľa zaútočíte zoskokom a pomocou plachtenia, alebo sa pôsobivo zavesíte dolu hlavou ako pravý netopier.

Okrem týchto možností si Batman môže zapnúť aj detektívny mód, vďaka ktorému uvidí cez steny, prípadne si zistí správnu cestu. Nie je nič lepšie, ako si spoza rohu pozrieť počet nepriateľov a to či sú ozbrojení. Táto funkcia je skutočne užitočná a predpokladám, že počas celej hry bude veľmi potrebná. Samozrejme, že vývojári nezabudli na potrebnú výbavičku, vďaka čomu sme sa dočkali hádzania kovových netopierov, vystreľovania lana na šplhanie a veľa ďalších pomôcok. Herný systém zatiaľ z tejto krátkej hernej ukážky vyzerá naozaj zaujímavo, a ak sa v plnej hre nezvrhne na nudné opakovanie rovnakých situácií, tak sa máme skutočne na čo tešiť. Vyzerá to tak, že možností a postupov bude neúrekom.



Vizuálna stránka na mňa zapôsobila od prvého okamihu. Unreal Engine si opäť odvádza perfektnú prácu. Štýlová grafika, ktorá pôsobí pochmúrne a temne je skutočne pastvou pre oči. Predelové "cut scény" sú na špičkovej filmovej úrovni, a modely postáv spolu s textúrami sú skutočne detailné. Keď uvidíte Harley Quinn a jej krátku sukničku, tak mi dáte za pravdu (a to tam ešte nebola Poison Ivy :) Trošku mi však nesedelo ozvučenie, ktoré sa mi miestami zdalo mierne toporné a prázdne, avšak v plnej verzii to bude možno napravené.

Musím povedať, že na mňa táto hra veľmi zapôsobila. Vyzerá to tak, že vývojári nenechali nič na náhodu a nový herný svet Batmana prepracovali do najmenších detailov. Napríklad sa mi veľmi páči postupne otváraný katalóg postáv, ktoré sa v hre a v komiksoch vyskytujú. Pri každej postave máte napísaný jej celý životný príbeh, telesné parametre, psychický profil a taktiež aj rok a komiks v ktorom sa daná postava vyskytla po prvý krát. Výborne, za toto autorov skutočne chválim. Aj keď sa v plnej hre môže všeličo zmeniť, a veci, ktoré sa teraz po krátkom čase hrania zdajú super môžu byť nakoniec otravné, tak musím povedať, že už sa neviem dočkať. Toto bude s najväčšou pravdepodobnosťou Batman, aký tu ešte nebol.                                 

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Rocksteady Studios
Vydavateľ: Eidos
Žáner: akcia
Dátum vydania: 25. 8. 2009


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 6 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012