15.04.2009 11:00, DKF, Komentárov: 5
Dante´s Inferno

Dante´s Inferno


Pozemskí hriešnici budú potrestaní v pekle, ich hriešne telá budú navždy hnisať v zlatej zemi, a ich duše sa budú trápiť v pekelnom kráľovstve. Inferno je nepríjemné, smradľavé a horúce miesto, do ktorého keď vstúpite, tak zažijete tie najhoršie nočné mory, o akých sa vám nikdy ani nesnívalo...

Takéto peklo a očistec už pred 700 rokmi opísal slávny spisovateľ Dante Alighieri vo svojom diele s názvom Božská komédia. Štúdio Redwood Shores si zobrala inšpiráciu z diela plného rýmov, a pripravuje pre nás skutočnú, hororovou atmosférou preplnenú, krvavú akčnú hru. Dámy a páni, brána do Purgatoria je otvorená.

Ten kto dával aspoň trocha na hodinách dejepisu a literatúry strednej školy pozor, tak tomu Danteho meno musí byť určite známe. Jeho môžeme považovať za zakladateľa talianského jazyka a jeho knihu za stredovekú encyklopédiu, do ktorej natlačil všetku fantáziu, ktorá sa mu zrodila v jeho hlave. Knihu okorenil aj náboženskou tématikou, čo znamená v nej nemohli chýbať ani tresty za hriešne skutky. Vývojári sa týmito motívmi nechali inšpirovať a pokúšajú sa vlastné Inferno pretlačiť do hernej podoby. Partia z vydavateľstva Electronic Arts nás do prostredia Danteho pekla vtiahne nebezpečnou cestou, skrz Očistec. Náš hrdina, ktorý sa bude predierať cestou pekelnou, bude mať na sebe len veľmi obyčajné brnenie. Na hlave mu bude vidieť korunu z tŕnia, ktorá bude pripomínať Ježišovu "korunu", pričom v ruke bude držať ostrú kosu. Sám spisovateľ opísal túto poetickú cestu veľmi podrobne, takže vývojárom stačí len nasledovať dobre vyšľapanú cestu, pričom tam kde budú chcieť len pridajú vlastných krvilačných protivníkov.

Už teraz je jasné, že sa Danteho dielo a filozofické myšlienky nepodarí dopodrobna vykresliť, ale komu ide len o to, tak ten nech ide do knižnice a požičia si knihu. Vývojári sa zameriavajú hlavne na hustú a naturálnu akciu, na filmovú dynamickosť a na pekelný strach. Cieľom bude prejsť najznámejšie pekelné miesta, a to až kým nám nebude odpustené za naše hriechy.



Hlavný hrdina Dante zažije v strede svojej životnej cesty veľkú krutosť. Príde o svoju milovanú lásku Beatrice, ktorá mu až do tejto chvíle bola oporou a jedinou radosťou jeho života. Po jej strate zostala v jeho srdci diera a keď príde na to, že nieje z tejto situácie úniku, tak sa zaprisahá, že si nájde cestu. Cestu nie za šťastím, ale cestu, cez ktorú si musia prejsť všetci hriešnici v snahe získať odpustenie. Vstúpi do pekla, a odtiaľ prejde cez Puragatorium až k Ježišovi do raja. Počas jeho cesty ho bude prenasledovať aj veľký rímsky básnik Vergilius, ktorého Dante veľmi uznáva.

Začiatok našej cesty nebude vôbec jednoduchý. Píše sa rok 1191 a my sa nachádza v jednom tábore uprostred lesa. Dante prichádza domov po niekoľko mesačnej krížovej výprave. V ruke drží koberec, ktorý znázorňuje jeho brutálne hriechy spáchané počas vojnovej výprave. Vlásky z koberca si začína natláčať pod svoju kožu, no a v tomto momente sa objaví Smrť s ktorou budeme musieť bojovať. Keď ju porazíme, tak jej kosa sa stane našou zbraňou.

Prichádzame domov, no tam nás čaká veľmi zarážajúca udalosť. Naši sluhovia napichli našu lásku nahú na kôl! Počas rozprávania s jej duchom sa tak dozvieme o sprisahaní. Následne sa objaví sám Lucifer a my sa ocitneme ihneď na prahu Pekla. Zaujímavý začiatok, čo poviete?

V pekle sa musíme postaviť tvárou v tvár našim hrozným skutkom. Akonáhle sa počas putovania cez Očistec dostaneme ku niektorému nášmu hriechu, tak vlások z koberca (ktorý sa nachádza pod našou kožou), nám premietne hriech, ktorý nás bude čakať ďalej. Je jasné, že po celý čas hrania budeme bojovať o odpustenie.

Tí, ktorí sa počas života dopustili nejakých zlých skutkov alebo niekomu ublížili, tak tí musia počítať s tým, že tieto spáchané hriechy budú potrestané. Čím ďalej budeme v hre postupovať, tým horšie situácie na nás čakajú. Najskôr sa stretneme len s hriešnikmi, ktorí kradli, zhrešili v láske, boli žiarliví, podviedli svoje manželky alebo manželov. Ďalej ich nasledujú nenažranci a tí, ktorí si nevedeli dať čiaru medzi dobrom a zlom. Čím hlbšie pôjdeme cez miesta pekelné, tak tým väčších zločincov stretneme. vrahovia, díleri, podvodníci a udavači sa tu, v ríši bolesti a trestov považujú za najväčších hriešnikov. Oni sa smažia v tej najhorúcejšej láve a ich bolestivé výkriky počuť na kilometre ďaleko. Naozaj nás budú čakať zaujímavé momenty. Narazíme na putujúce duše, ktoré môžeme potrestať alebo im ich hriechy odpustíme. Všetko bude len a len na našich rozhodnutiach.

V hre uvidíme naozaj kľúčové charaktery z pôvodného diela, ako napríklad Lucifer alebo Beatrice. Naša priateľka nám samozrejme bude dávať nejaké inštrukcie, ale Lucifera to nebude veľmi tešiť. On totiž neznáša, ak niekto len tak putuje cez jeho horúci svet. Dante bol niekedy živý človek, takže najsmutnejšie momenty nastanú vtedy, keď nás osud zavedie na cesty kde sa stretneme s príbuznými.

Vývojári museli v hre zmeniť naozaj veľa, je to preto, aby sa v hre naozaj čo najdôveryhodnejšie odzrkadlili dialógy z knihy. Rozhovory medzi Dantem a tvormi ktorých stretne počas svojho putovania, budú skoro totožné s tými z Alighieriho knihy. Lucifer však v hre dostane oveľa väčšiu úlohu ako v knihe. V každom leveli budeme jeho prítomnosť cítiť. Tak bude nášmu hrdinovi spôsobovať horúce chvíľky kde len bude môcť.

Teraz si však poďme trošku rozobrať Danteho povahu. Na neho musíme podľa vývojárov pozerať ako na hrdinu, a nie ako na nábožného človeka. Má pevné nervy a silnú povahu, ktorá mu zabezpečuje, že už len jeho prítomnosť prikazuje úctu k nemu. Čo sa týka jeho odhodlanosti, tak aj v tomto smere ho môžeme považovať za veľmi silného muža. Koľkí z vás by prešli cez smutné a hrôzostrašné peklo len kvôli tomu aby ste zachránili svoju milovanú? Určite hovoríte: "Však čo to je, aj ja by som to spravil!" No neviem, neviem. :)



Gameplay hry a ovládanie bude presným odrazom hry God of War. To isté, jednoduché a prijateľné ovládanie, na ktoré si behom minúty musíte zvyknúť. Veľké a malé údery, skok, pravidelné vysolenie kombo úderov, efektívne popravy nepriateľov a dobre známe rýchle stláčanie správnych tlačidiel v sekunde ich zobrazenia. Samozrejme toto všetko dookola a bez prestávky. Naša kosa je veľmi brutálna zbraň. Je vhodná aj na silnejších nepriateľov a počas úderov sa nám zvyšuje boost-meter, ktorý po naplnení zaručí krvavejšie údery. Porazeným nepriateľom budeme môcť odseknúť hlavy alebo im vytrhnúť chrbtice. Ak túto krvavú kúpeľ budeme mať za sebou, tak môžeme od "zosnulých" zobrať zelené a modré energetické guľky. Zelené guľky nám budu doplňovať zdravie a modré zasa poslúžia na zvýšenie magickej sily. Naša magická energia bude dosť vysoká a poslúži nám na to, aby sme zapálili miesta okolo nás. Kosa nám počas magických útokov bude tiež nápomocná. Ak s ňou namierime na protivníka, tak ten sa v tej chvíli premení na ľad. S kosou budeme otvárať aj bedne obsahujúce zlato. Danteho sila a údery sa budú počas hry zvyšovať.

Na tomto projekte pracujú skutoční Hollywoodski dizajnéri tak, aby bola hra v čase keď sa dostane hráčom do rúk perfektne obrúsená. Redwood Shores zo všetkých síl pracuje na tom, aby vizuálny zážitok z hrania bol na veľmi vysokej úrovni. Na to aby sa im to podarilo však musia dodržať stanovený fakt, že Dante´s Inferno bude bežať rýchlosťou 60fps. Dúfajme, že sa hra v našich obchodoch objaví ešte pred rokom 2010 na platformách Playstation 3 a Xbox 360.

Platforma: PS3, Xbox 360
Výrobca: Redwood Shores
Vydavateľ: Electronic Arts
Žáner: akčná
Dátum vydania: neuvedené


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 5 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
p3xxo 15. 04. 2009 11:51
bartyn RE: 15. 04. 2009 12:06
Holo 15. 04. 2009 17:38
inferno 18. 05. 2009 23:35
yankee RE: inferno 18. 05. 2009 23:42
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012