12.02.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
BattleForge - dojmy z betaverzie

BattleForge - dojmy z betaverzie

EA nás pozvalo do betatestu pripravovanej strategickej hry BattleForge. Keďže vám chceme priniesť vždy čo najaktuálnejšie informácie, je úplne jasné, že sme ju vyskúšali. Nuž a tu sú prvé dojmy...
Battleforge je zaujímavo poňatá strategická hra. Vlastne ide o kombináciu dvoch pre mňa známych vecí. Magic The GatheringWarhammer: Dawn of War. Znie to dosť nezlúčiteľne, však? V princípe ide o to, že jednotky prichádzajú na bojisko zahraním niektorej z kariet ktoré práve máme k dispozícii. Energiu na sumonnovanie pre zmenu získavame obsadzovaním strategických bodov, podobne ako práve v Dawn of War.

Smerovanie celej hry je viac-menej k virtuálnej TCG, čiže EA ráta s tým, že kartičky sa budú zbierať a vymienať a KUPOVAŤ. Samozrejme že sa bavíme o virtuálnych kartách, ktoré sa budú dať kupovať iba vo virtuálnych boosteroch, takže je otázne do akej pozície sa dostane táto hra v porovnaní napríklad s virtuálnym Magic The Gathering Online, ktorý beží na rovnakom princípe. Akurát že báza fanúšikovm MTG je pomerne pevná skupina ľudí, ktorá je ochotná vyhodiť kopec peňazí za kartičky (viem o tom svoje, patril som do nej). V podstate sa smerom k TCG vybrali aj Blizzardi svojou kartičkovou verziou WoW, ale aj tam je už základ v 11 miliónoch hráčov online WoW. Z môjho pohľadu sa teda EA púšťa na dosť neistú plochu, ale držím palce.



Ako sa to teda celé hrá? Máme 2 druhy „energií“. Jednu tvoria vyčerpateľné zdroje samotnej magickej energie, ktorú používame na privolanie svojich jednotiek, druhú tvoria takzvané orby, ktoré pre zmenu iba určujú silu jednotky ktorú môžeme povolať. V praxi máme teda na každej kartičke dva údaje. Jeden je jej cena v energii, druhý je počet orbov ktoré musíme mať pod kontrolou, aby sme túto kartu mohli vyvolať. V podstate teda čím viac orbov, tým silnejšie karty dokážeme zahrať. Orby môžu byť štyroch elementov, rovnako ako aj vlastná mágia v hre. Jedná sa o frost, fire, nature a shadow. Veľmi hrubo by sa to dalo prirovnať k MTG bielej, červenej, zelenej a čiernej. Každá zo škôl mágie predstavuje iný štýl hry. Frost je skôr určený pre hráčov, ktorí hrajú defenzívne, fire pre agresívny štýl hry a podobne.

Vyvolávanie jednotiek je tiež vyriešené zaujímavo, jednotky je možno povolať kamkoľvek kde je v okolí aspoň jedna naša jednotka. V hre teda môžeme nepriateľa prekvapiť tým, že urobíme prieskum s jednou maličkou, ale rýchlou kreatúrou a keď narazíme na odpor použijeme svoju nazbieranú energiu a ihneď privoláme silné jednotky, ktoré oponenta rozprášia. Rovnako sa s nami môže hrať aj oponent ktorý hrá proti nám. Počítač takéto možnosti nemá a jeho jednotky sa spawnujú z budov, ktoré je však možno rozbiť. Takže single play misie ktoré nie sú postavené pod silný časový tlak jednoducho zatiaľ nepredstavujú žiadnu veľkú výzvu. Multiplay misie som žiaľ nemal možnosť vyskúšať, lebo sa mi do žiadnej nikto nepripojil.



Ešte mi nedá spomenúť, že BattleForge je síce v BETA verzii (aktuálne v čase písania recenzie je to verzia 0.55), ale množstvo technických chýb s ktorými som sa stretol počas hrania vo mne vzbudzujú skôr predstavu ALFA verzie. Každopádne však od 0.55 do 1.0 ešte môže prísť k veľmi veľa zmenám, takže z tohto hľadiska by som hru neodsudzoval. Je to zaujímavý a svojim spôsobom nový koncept, mix ingrediencií je dobrý a uvidíme čo nám EA naservíruje ako hotové jedlo.

Hodnotenie betaverzie: 6

Platforma: PC
Výrobca: Phenomic
Vydavateľ: Electronic Arts
Žáner: MMO stratégia
Dátum vydania: 1. quartál 2009


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012