29.12.2008 12:00, DKF, Komentárov: 0
Resident Evil 5 - prvé dojmy z hrania

Resident Evil 5 - prvé dojmy z hrania

Japonskí mágovia z Capcomu dávno v minulosti započali éru s názvom Resident Evil, ktorá je v Japonsku známa ako Biohazard. Nikto však  vtedy netušil, že sa to vyvinie na kultový survival horor, ktorý nakoniec dokázal očariť milióny ľudí po celom svete.
Možno sa vám to už bude po x-y vydaní zdať ako kliché, ale nie je  to tak. Každá časť mala svoje čaro, myšlienku, akciu, genialitu a trochu šialenstva aj s príchuťou strachu. Od posledného vydania neprešli ani celé 3 roky, no a už tu máme piatu časť. S veľkým očakávaním som sa tak dočkal skúšobnej verzie, kde môžem okúsiť aspoň čiastočnú príchuť  nového G-vírusu.

Hru som skúšal na konzole Xbox 360, preto aj ovládanie sa bude vsťahovať práve ku tejto mašinke. Ako je už dávno známe, miesto Leona sa objaví v hlavnej úlohe Chris Redfield, ktorý patrí k týmu BSAA čo znamená Bioterrorism Security Assessment Alliance. Ten je vyslaný do púští na prekontrolovanie nového incidentu. Takeuchi tentokrát presunul celý dej do púští Afriky z niekoľkých dôvodov. Nás však bude zaujímať len jeden a to je vírus. Práve v Afrike sa totiž nájde základný vírus od ktorého sa začnú mutovať iné verzie. Takže celý dej hry je zasadený ešte pred udalosťami, ktoré započali v Resident Evil 1

Kijuju je mesto kde sa bude dej odohrávať a rozprestiera sa medzi Eritreou, EtiopiouKeňou. Ako pomoc proti veľkej presile zombíkov vám bude pomáhať Sheva Alomar, ktorá je agentkou BSAA operujúcou v Afrike.



Toto všetko nám naznačuje, že hra bude obsahovať bohatý Co-op mód, ktorý sa dá vyskúšať aj v demo verzii. Ten bude prebiehať na Split-screene a vzájomne si budete musieť pomáhať a riešiť questy. Hra obsahuje misiu, pri ktorej bude Chris  robiť podporu odstreľovačkou a Sheva bude musieť otvoriť bránu, ktorá slúži ako ďalšia prístupová cesta. Demo ukazuje krásu celého Co-op módu a osobne sa už teším na plnú verziu hry. Producent hry Jun Takeuchi stavil na osvedčený gameplay zo štvrtej časti, čo znamená, že pri naštartovaní dema s ľahkosťou hru ihneď ovládate. Prostredie a grafika na hre je fantastická, ale zasa len pre fanúšikov tejto hry. Ohraničené body kde sa môžete pohybovať a uzavreté miestnosti z ktorých sa musíte prebojovať sú viac ako nepríjemné.

Keď hovoríme o nepríjemných veciach je tu aj jedna ktorá naďalej v hre zostala, no nemala by sa vyskytovať.  Pri streľbe sa totiž postava stále nemôže pohybovať! To spôsobuje mierny chaos v hre, no z časti je to vykompenzované mini hrou alebo zavolaním o pomoc, kde nepriateľa buď silno udriete alebo vám pomôže váš spoluhráč. Je to vskutku trochu zaujímavé, pretože každá časť Resident Evil bola dosť odlišná, no očividne spokojnosť ovládania zo strany hráčov prevýšila záujem Capcomu o zmenu.
Musím podotknúť, že práve toto ovládanie nebolo pre všetky konzoly a PC správne riešenie. Neviem ako sa tentokrát vysporiadajú s PC verziou (teda ak bude, pretože ešte nebola oficiálne potvrdená), ale dúfam, že to bude niečo iné ako naposledy. Rýchlejší výber zbrani stlačením tlačítka Y a zobrazenie menu zbraní je však oveľa praktickejší ako starý systém.  



Hudba k hre bola komponovaná Kotou Suzuki. Prevažne je tam elektronická hudba, ktorá sa miestami mieša s orchestrom v dĺžke pätnástich minút od Hollywood Studio Symphony. Capcom si dalo dosť na hudbe záležať, keďže ako vieme hra obsahuje aj veľa animovaných scén. Takto chceli páni z Capcom umocniť a viacej zvýrazniť strihové scény, aby sa tak viacej priblížili k filmovému spracovaniu. Najväčší problém s čím sa musia vysporiadať sú už teraz avizované hlasy ohľadom rasistického prevedenia, ktoré sa do hry prenášajú strieľaním černochov. Osobne mi to nepripadalo rasistické, veď predošlé štyri časti sa strieľalo do belochov a to nikomu nevadilo. Taktiež je logické, že keď sa hra odohráva v Afrike, tak tam bude veľký podiel černošskej populácie. 

Ak Capcom splní skutočne všetko čo má podľa nich hra obsahovať, tak aj vďaka skvelému demu, ktoré vám naznačí krásu hry sa máme na čo tešiť. Skvelá hudba, dokonalá grafika a vysoká hrateľnosť vám len naznačuje aby ste si pripravili peniaze na ďalšiu pecku.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: Capcom
Vydavateľ: Capcom
Žáner: Akcia
Dátum vydania: 1Q 2009
Preview: TU


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012