30.10.2008 01:00, DKF, Komentárov: 0
Tomb Raider: Underworld - prvé dojmy z hrania

Tomb Raider: Underworld - prvé dojmy z hrania

Rebelka, no zároveň aj nenormálny idol všetkých mužov po celej ploche našej zemegule. Žena, ktorá sa nebojí spoločenské šaty z gala večierku zameniť za čierne elastické kraťase a vyjsť zo svojho rodinného paláca s nabitým USPčkom.
O kom inom by bola reč než o Lare Croft? V najnovšom pokračovaní tejto zapeklitej adventúry, nás jej púť zavedie do Thajska. Čo tu jej otec hľadal? To bude otázka, ktorú okrem lezenia po skalách bude riešiť vo svojej hlave. No ale poďme sa my teda pozrieť ako sa to hrá.

Vývojári si tentokrát nerobili ťažkú hlavu z menu, urobili ho jednoduché, bez zaťažujúcich grafických prvkov v štýle Prologule, pričom jeho stred tvorí najpoužívanejšia kontextová ponuka. Tá je naprogramované tak, že stred je akoby pružina, ktorú keď natiahnete do boku dotknete sa ostatných možností. Nenáročné a pritom celkom originálne menu podtrhuje ešte len to čo má prísť.

Skúšobné demo začína prekrásnym videom (keď kecám nech sa prepadnem), kde v HD režime vystavuje Lara svoje krivky provokačne na obdiv a tvári sa akoby riešila rodinné tajomstvo. Ocitáte sa teda v jej úlohe na luxusnej jachte, kde sa žiaľ neslníte, ale vyrážate tvárou v tvár dobrodružstvu. Prvé kroky (alebo skoky?) poputujú do šíreho oceánu, v ktorom dlho nepobudnete, ale skončíte na skale, ktorú ste pred chvíľou mali zachytenú na videokamere.

Oslovil ma skutočne nový a prepracovaný spôsob šplhania po skalách, a je to tak ako predpovedali tvorcovia. Klasické pohyby zostali, na rad však prišli  tak trochu módne kúsky. Lara sa nielen prehupne z jednej visiacej palice na druhú, ale zvládne si na ňu aj čupnúť, postaviť sa a balansovať. To isté platí aj o pozdĺžnych kamenných stĺpikoch. Pribudli nové možnosti lezenia po skalách, kedy sa dostane rad i na niečo, čo by sme u nás nazvali horolezecká stena s výstupkami. Táto šikovná deva to zvládne ľavou zadnou, keďže počas lezenia po nej vás sama navádza kam by rada išla a darí sa jej to aj bez istenia! Do inventára pohybu pribudol aj jeden skok, ktorý je už známy z pripravovaného Prince of Persia, kde sa dostávate medzi dvoma stĺpikmi hore iba pomocou odrazov. Za túto funkciu môžu špeciálne rukavice, v ktorých je hrdinka celkom IN.

Pri hraní tohoto demo levelu som si spomenul na nedávny trailer, v ktorom Lara bojuje s dvoma tigrami, a to v okamihu keď sa na mňa oba vrhli. Bolo milým prekvapením, že plný zásobník som vytriasol v rekordnom čase a to ešte skákajúc po tigrích chrbtoch. Z tých však zostala len taká pekná prúžkovaná oranžová kožušina. (Greenpeace ani muk.)

Ďalšími protivníkmi známymi aj z predchádzajúcich častí sú tentoraz vylepšení netopieri. Ich prácu netvorí nič iné ako mávanie s kosťami obalenými blanou. To našej kamarátke nevonia rovnako, ako aj nový druh pavúkov v thajskej džungli, preto ich nemilosrdne posielam na večnosť. Zaujímavosťou pre mňa bola možnosť prichytenia granátu na cieľ, napríklad na krídla netopiera, ktorý s ním vybuchol.

Nemá výčitka sa však týka programového nastavenia pozície postavy, ktorá je prístupná na státie. Často sa mi totiž stalo, že som stál na pilieri, hoci podo mnou nič nebolo. Ako ale dobrá tradícia hovorí, skúšobné demo nereprezentuje kvalitu výslednej hry, a tak ja dúfam, že podobné bugy budú vo finálnej verzii korektne odstránené.

Koniec dobrý všetko dobré. Tak ako napínavo hranie začalo, tak rýchlo aj skončilo v očakávaní plnej verzie. Nebojte sa, veľa skákania a natriasačiek so zrejme najpôvabnejšou hernou postavičkou s hlbokým dekoltom zažijete už od 18. 11. 2008, kedy ku nám vychádza z herného podzemia. Tešte sa, a zatiaľ si môžete prečítať aj toto preview



DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012