28.10.2008 00:00, DKF, Komentárov: 0
Preview: Mirror´s Edge

Preview: Mirror´s Edge

Na minuloročnom podujatí E3, bol prezentovaný veľmi zaujímavý projekt s názvom Mirror´s Edge od známej vydavateľskej spoločnosti Electronic Arts. Táto nová hra už bola predstavená na mnohých herných výstavách, a všade zožala naozaj veľký úspech. Už Portal nám ukázal, že sa dá urobiť FPS hra aj bez toho, aby bola zameraná na strieľanie. Niečo takéto sa teraz chystajú dokázať aj s týmto titulom.
Celý príbeh sa odohráva v utopickej budúcnosti, kde nepoznajú kriminalitu, chudobu, násilie, a kde je každý šťastný a spokojný. Ale toto je len veľká pretvárka. Za celou vecou stojí krutá vláda, ktorá so železnou rukou chce udržať moc a takzvané status quo (musel som sem zapasovať toto slovo,  pretože toto je jedno z mála slov, ktoré poznám z latinčiny :), čiže stav pred konfliktom. Všade je cítiť krutú nadvládu, a každý je ostro sledovaný. Aj najmenšia vzbura sa hneď odhalí, ešte pred tým, akoby ju odštartovali. Jednoducho je to svet kde neuniknete pred ničím a nikým.

V tomto “šťastnom” svete žije aj Faith, ktorá patrí ku skupinke bežcov. Bežci sú jediní, ktorí vedia prejsť cez rozum celému systému. Sú platení za to, aby donášali informácie ľudom bez toho, aby ich strážcovia “poriadku” chytili. Faith má obrovské akrobatické schopnosti. Jej šikovnosť, skákanie po strechách a po všelijakých rúrkach môžeme jednoznačne prirovnať k "free runningu" a k "parkouru". Takýmto spôsobom môže veľmi jednoducho prekabátiť pomalých strážnikov. Ale, musíme si dávať veľký pozor na guľky a helikoptéry, pretože pred nimi sa ani akrobatická Faith nemôže len tak skryť. Aby sme prežili toto dobrodružstvo, tak musíte byť veľmi vypočítaví a šikovní.



Mirror´s Edge bude samozrejme obsahovať veľa noviniek, ktoré vyzdvihnú celé hranie na úplne novú dimenziu.  Prvou veľkou novinkou je, že všetko budeme vidieť cez oči Faith, takisto aj naše telo. Toto nám jednoznačne zaručí, aby sme sa lepšie vžili do kože našej novej hrdinky. Celá konštrukcia hry je postavená na skákaní a na zdolávaní prekážok. Po strechách sa musíme dostať čo najrýchlejšie z bodu A do bodu B, a musíme si dávať veľký pozor, aby sme si tam nenechali náhodou aj svoje zuby. Čo nebude až také jednoduché, ak si vezmeme do úvahy, že existujú ľudia v tomto “kľudnom” svete, ktorí nebudú rozhodne šťastní, ak sa balík dostane do rúk nášho klienta. A budte si istí, že tí chlapíci spravia všetko preto, aby nás odstránili z cesty.

Zbrane v hre nebudú až takou samozrejmosťou, pretože ako som už písal nejedná sa o strieľačku. Hoci budeme mať možnosť zaobstarať si zbraň, ale použiť ich nebude rozumné z viacerých dôvodov. V prvom rade musíte vedieť, že Faith nieje vojačka ale poslíček. Je jednoznačne veľmi šikovná, s mačacou akrobaciu vie zneškodniť strážcov a v zápatí im zobrať zbraň, ale použiť ich sa aj tak neoplatí. Hneď vám aj vysvetlím prečo. Po prvé preto, lebo ku zbraniam po vystrieľaní guliek aj tak nedostaneme žiadne ďalšie náboje, a po druhé preto, lebo sú veľmi ťažké a veľmi nás spomalia. A stratiť drahocenný čas v tejto hre znamená to isté, ako sa zahrávať s vlastným životom.

Čo najrýchlejšie zdolanie prekážok je kľúčom k úspešnej preprave balíkov. Prekážky bude Faith prekonávať veľmi efektívne pomocou jednotlivých combo tlačidiel. Keď sa vám nepodarí niečo preskočiť alebo prešmyknúť sa pod niečim hladko, tak sa následne poruší vaša rovnováha, a stratíte drahocenné sekundy, ktoré budete musieť ku koncu dohnať. Hra využíva "Runner Vision System", ktorý zabezpečí lepšiu koordináciu počas hľadania cesty k bodu B. Veci, ktoré môžete používať počas šprintovania, sa zobrazia v červenej farbe a budú to napríklad: rúra, zábradlie, parapet atď. Takže hneď sa dozvieme kadiaľ máme ísť a najlepšie je, že tieto veci sa počas behu nestratia. Pomôcky budete vždy vidieť, ale voľba správnej cesty bude len na vás. K jednoduchým koordináciám nám vývojári sľubujú aj jednoduché ovládanie.



Ak si pozrieme doterajšie videá a obrázky, tak sa nemôžeme čudovať, že hra prináša zo všetkých strán len tie najpozitívnejšie ohlasy. V každom videu nám zaručujú, že sa jedná o in-game zábery, čo sa však na prvý pohľad nedá až tak ľahko uveriť. Obraz je krištáľovo čistý, svetelné efekty sú hladké a žiadne "kockovanie" nieje prítomne. Až mám pocit, že je to moc pekné aby to bola pravda. Konečne už nie sú dominantné tmavé, hnedé a čierne farby ako v doterajších FPS hrách, ale svetlejšie a živšie.

Impulz do celej hry bude natĺkať grafický motor Unreal Engine 3, v ktorom vylepšili svetelné a tieňové efekty, čím nám zaručujú ešte krajšie grafické prevedenie. O hernom čase zatiaľ nevieme nič, ale ak celá hra bude taká fantastická akou sa zdá byť, tak dúfam, že hrací čas natiahnu čo najviac. Zaujimavosťou je, že firma Electronic Arts už rokuje s Hollywoodom o možnej filmovej adaptácii. Dátum vydania je stanovený na 11. 11. 2008 pre platformy Playstation 3, Xbox 360 a PC.

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012