08.07.2008 13:40, DKF, Komentárov: 1
Call of Duty: World at War

Call of Duty: World at War


Veľa zaujímavých noviniek sme videli a počuli na veľkolepom podujatí Activision Blizzard v Londýne. Jednou takou bola aj hra Call of Duty: World at War.
Bolo veľmi zaujímavé vidieť, ako sa štvrtá časť legendárnej série odrazu presunula z kontextu druhej svetovej vojny do modernej doby. Na jednej strane stáli skamenelí fanúšikovia, ktorí sa cítili veľmi urazenými, no a na druhú stranu tábora sa postavili tí, ktorí ďakovali Bohu, že duo Activision - Infinity Ward sa pokúsili priniesť hráčom nový pohľad do starej a dávno zošednutej štruktúry. Potom však prišiel deň, keď do najväčších herných obchodov zavítal samotný štvrtý diel hry. A prišiel zvrat aj na strane nadutých vojnových fandov. Hra zožala veľký úspech vo všetkých smeroch a každý, kto jej neveril prišiel nato, že presunúť hru do inej doby nebol až taký zlý nápad. Potom prišla bomba v podobe veľkého premiérového odhalenia. Pokračovanie sa už pripravuje, no a hádajte kam sa príbeh hry vráti. Áno Call of Duty: World at War sa vráti naspäť ku svojim koreňom, čiže do druhej svetovej vojny, do času keď delobuchy praskajú, všetko je pokryte strelným prachom a všade okolo je krv a dym. Karta sa jedným ťahom obrátila. Hráči, ktorí milovali staré CoD série sa teraz cítia ako v raji, pričom je druhá strana sklamaná. Avšak ľudia, nie je žiadny dôvod na paniku.

Spomínané Londýnske podujatie sa neodohrávalo teda len v znamení prezentácie novej hry James Bond: Quantum of Solace o agentovi 007, ale dostali tam miesto aj iné zaujímavé projekty, medzi ktoré patrí aj titul od vývojárskej firmy Treyarch - Call of Duty: World at War. A hneď teraz chcem zaklincovať, že nie Call of Duty 5, ale Call of Duty: World at War. To som chcel len na začiatok vyjasniť, pretože boli dohady, že nová časť bude mať jednoducho názov Call of Duty 5.



Hra Call of Duty: World at War zdedila veľa kvalitných prvkov od CoD4 a medzi ne patri aj samotný grafický motor, ktorý ako sa zdá je vynikajúci. Ďalej sa aj tu vývojári zamerali na spracovanie deja do filmového štýlu. Videl som úvodnú scénku, v ktorej sedíme spolu s ďalšími vojakmi v zajateckom tábore a pred našimi očami týrajú a potom zabijú jedného vojaka. Už by sme prišli práve na radu, ale v tom momente príde oslobodzovacia čata, ktorá hlava nehlava zabíja každého, kto sa im postaví do cesty a tak nás úspešne vyslobodia zo zajatia Japoncov. Tieto momenty dodajú hre skutočne napínavú atmosféru.

Naši protivníci budú mať úplne iný bojový štýl a útočné metódy, ako naši drahí nemecký vojaci. Preto si musíme dávať veľmi veľký pozor na každý náš krok. Japonskí vojaci budú neľútostní a krvilační. Nečudujte sa ak z kríkov vyskočí hromada japonských vojakov a budu vám chcieť odseknúť hlavu mačetami. Ich umelá inteligencia bude na veľmi vysokej úrovni, to znamená, že keď pôjdete cez nejakú lúku, kde je na zemi veľa zabitých vojakov, tak sa kľudne môže stať, že jeden na mŕtveho sa hrajúci Japonec vám v neočakávanej chvíli vrazí nôž do chrbta. Dám vám jednu otázku. Čo by ste spravili, keby ste videli, že vám kamaráta niekto postrelil a vedeli by ste, že keď mu nepôjdete pomôcť, tak bude tam jeho osud na mieste spečatený? Skúsim hádať na čo myslíte dobre? “Čo chce tento redaktor, však je jasné, že by som toho chrapúňa tam nechal zdochnúť, ved nie som blázon aby som si nechal spraviť guľkou vetranie na hlave” alebo “No určite by som chudákovi pomohol, doma ho istotne  čaká celá rodina a možno má aj malé deti”. Tak podla mňa sa našli oba druhy myšlienok. Je jasné, že keď človek uvažuje so svojim svedomím, tak by tomu zranenému vojakovi išiel pomôcť, ale v tejto hre to môže byť osudná chyba. Ako som už písal, Japonci sú prefíkaní, a tak sa môže stať aj to, že jeden ostreľovač naschvál zraní vojaka, aby ten v bolesti začal hlasno kričať preto, aby mu ostatní prišli na pomoc. Vtedy bude ostreľovač čakať len na správnu chvíľku, kedy vás bude môcť s úsmevom na tvári dať dole jedného za druhým.

Ale raz každého prejde smiech. Totiž aj naša vojenská elita bude mať vo vrecku tajné zbrane, pred ktorými sa neukryjú ani malí Japonci v kríkoch. Naša výbava sa totiž bude skladať aj z plameňometu tak, ako to bude aj vo Far Cry 2. Oheň prevezme smer vetra a zapáli všetko čo mu stoji v ceste. No a po ňom nezostane nič, iba popol, dym a bolestivé výkriky Japonských vojakov. V hre však nebude len oheň jedinou novinkou, ale vedľa daného fyzikálneho engine-u sa zaradí aj možnosť úplne zdemolovať okolitý svet a všetky veci v ňom. V ďalšom skvelom videu, ktoré som mal možnosť vidieť, bola scénka ako plaziaci sa vojak zastrelil Japonského kamikaze vojaka na strome, ale pred pádom ho zachránilo istiace lano, ktoré mal pripevnené okolo pása. Ale to ešte nieje všetko. Vojak vyšiel po lane ako pri nepodarenom pokuse o bungee jumping a už by si mohol aj vydýchnuť, ale v tom zafúkal silný vietor a oheň sa začal veľmi viac sa približovať ku tomu stromu. Strom vtedy začal rýchlo horieť, istiace lano sa roztrhlo a vojak spadol rovno na hlavu. No povedzte nieje to pravý next-gen zážitok? Asi je a keď to takto bude pokračovať vo vývoji aj ďalej, tak sa konečne máme na čo tešiť.

Úžasné je aj to ako vývojári popracovali na reálnosti vody. Keďže veľkú časť našich misií budeme spĺňať pri pobreží tichého oceánu, tak budeme mať aj možnosť obdivovať skutočný pohľad na neho. Pri veľkých výbuchoch sa voda začne intenzívne vlniť, alebo keď do nej spadnú črepiny či náboje, tak sa začnú robiť pekné kruhy na hladine presne tak ako to má byť.



Výrazná novinka v Call of Duty: World at War je aj to, že kampane môžeme prejsť aj v spoločnom co-op móde cez LAN dvaja a cez online hoci aj štyria. Čím viacej ľudí bude hrať hru, tým ťažšia bude vaša práca. Nepriatelia budú logickejšie rozmýšľať, strelecká presnosť sa im zvýši a budú na vás útočiť vo väčšej skupinke. Práve tieto veci vás prinútia k tomu aby ste hrali tímovú hru a vždy sa držali hesla “Jeden za všetkých, všetci za jedného”. Alebo to bolo niekde inde? No nevadí aj sem to pasuje, takže držte sa vždy pokope a nečakajte, že vám príde na pomoc D´Artagnan. áno už viem, že odkiaľ poznám toto heslo...

Hra bude obsahovať dve kampane:

- Prvá kampaň sa bude odohrávať (ako som tu už písal) pri pobreží Tichého oceána.
- Druhá kampaň vás zasa zavedie do nebezpečných európskych vojnových prostredí, presnejšie na jeho východný front, ktorý sa konci pri Berlíne.

Vývojári vyhlásili, že keď chcú dosiahnuť najrealistickejší dej hry, tak väčšiu časť príbehu musia znázorniť z pohľadu nemeckých vojakov. Čo to cele skrýva alebo v čom to pomôže hre, to ešte nevieme, ale snaha sa cení.

Podla mňa ak vývojári splnia všetko čo majú na pláne, tak to bude naozaj premakaná vojenská FPS hra. Majú veľmi dobré predstavy a dúfam, že sa im podari všetko zrealizovať aj v hre. Call of Duty: World at War sa pripravuje na platformy: Playstation 3, Xbox360 a na PC. Dátum vydania je stanovený na 28. 11. 2008.




DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Call Of Duty5:World at War vs. Call Of Duty4:Modern Warfare 12. 11. 2008 13:34
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012