23.03.2010 12:00, Richard "Gulath" Bojničan, Komentárov: 0
Echoshift

Echoshift


V hre Echochrome sme sa stali pánmi priestoru, dokázali sme si ho upraviť podľa potrieb a to čo bolo zdanlivo nemožné bolo pre nás hračkou. Páni a dámy v PSP však nezaspali na vavrínoch, štúdio ARTOON nám prináša nezávislé pokračovanie, akurát že tu sa stávame pánmi času...

 

Cieľom hry Echoshift je dostať sa od jednych dverí ku druhým. Poviete si jednoduchý princíp, reálne sa na tom kľudne dá postaviť aj celovečerný film. Napríklad taká kocka (Cube). Samozrejme, keby sme mali len prejsť od jednych dverí ku druhým nebola by to žiadna výzva. Preto nám to komplikuje hneď niekoľko prekážok. V prvom rade časový limit. Každé dosiahnutie dverí je časovo obmedzené a tento limit sa pohybuje od 20 do 50 sekúnd. Okrem tohoto nás čakajú rozličné prekážky. Tie sú či už v podobe rozličných stien alebo medzier v podlahe, ktoré sa dajú upraviť. Zvyčajne je totižto stena zložená z kociek nejakej farby a niekde v leveli je prepínač, ktorý ich spraví priehľadnými a potom sa cez ne dá prejsť. Rovnako ak máme dieru v podlahe, je obyčajne vyplnená priehľadnými sfarbenými kockami a po stlačení príslušného tlačidla sa stanú nepriehľadnými a dá sa po nich prejsť. Občas je takéto tlačidlo na zemi a funguje len keď je zaťažené. V hre sa však nenachádzajú žiadne predmety, ktoré by sme tam mohli položiť a práve tu prichádzame k čaru tohoto herného počinu.

Ako som už spomínal, stávame sa pánmi času. V praxi to znamená, že po dovŕšení časového limitu, počas ktorého mimochodom nie je možné postláčať všetky tlačidlá potrebné na prejdenie cesty sa urobí rewind a začíname znova. Až na drobný rozdiel, v hre bude s nami aj echo toho, čo sme robili v predchádzajúcom pokuse. Čiže naše akcie ktoré sme vykonali, sa vykonajú znova v presne tej chvíli kedy sme ich urobili predtým. Inak povedané, musíme súčasne myslieť vo viacerých časových rovinách. Ak stlačíme toto tlačidlo, uvoľní sa nám cesta tamto, takže v tej chvíli už budeme tam, takže sa môžem pohnúť na toto tlačidlo, to mi zakryje tamtú dieru, hm, asi teraz by som už po nej mohol prebehnúť ,takže ďalej... Hej, znie to šialene, ale presne takto budete uvažovať, ak budete hrať Echoshift.

V podstate sa teda jedná o logickú hru, ktorá sa tentokrát zameriava na skvelo zvládnutý time management, pretože musíme naplánovať spoluprácu svojich odrazov z minulosti tak, aby sme sa v konečnom dôsledku naozaj dostali k výstupným dverám. Je mi jasné že to znie úplne šialene, a naozaj sa to ťažko predstavuje. Keď som pozeral video od Sony s reklamou na Echoshift, tak som takisto pozeral na obrazovku a uvažoval, že v podstate stačí pár takýchto predstáv a môžem napísať ďalší necronomicon.



Grafická stránka hry je jednoduchá, ale účelná. Všetko je na prvý pohľad jasné, vieme čo je pevná časť levelu, čo je prekážka, čo dokážeme nejako zmeniť, čo určite nie. Postavička je úplne rovnaká ako v Echochrome. V tomto prípade sa však dá jednoznačne povedať, že platí pravidlo v jednoduchosti je sila.

Hudba hry sa stále udržuje v klasickom štýle i keď tentokrát dominujú dychové nástroje ako flauta či hoboj. Hrou nás sprevádza aj ženský hlas, úplne rovnaký ako v predchádzajúcom dieli. Úplne nezúčastnený, iba oznamujúci informácie.

Echoshift je hra, ktorá jasne dokazuje, že menej môže byť niekedy viac. Minimalistická grafika, jednoduchá sprievodná hudba a v podstate jednoduchá myšlienka poslúžili skvelému nápadu a tak sa do našich mechaník, alebo pre majiteľov novších konzol – na naše pamäťové médiá dostáva výnimočná logická hra, ktorej úspešné absolvovanie by malo byť časťou pohovoru pre každého managera. Ak zvládne time management v tejto hre, zvládne ho isto aj v realite...

Richard "Gulath" Bojničan
viac článkov autora

Výrobca: SCEE
Distribútor: SCEE
Testovaná platforma: PSP
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Logické
Vychádza na platformy: PSP
Oficiálna stránka: http://uk.playstation.com/psn/games/detail/item155917/echoshift%E2%84%A2/
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012