16.10.2011 14:32, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Ako prežiť v Dark Souls čo možno najdlhšie?

Ako prežiť v Dark Souls čo možno najdlhšie?

Niekoľko cenných rád pre každého, kto chce v hre žiť a nie len sústavne umierať.

Keďže Dark Souls sa bez diskusií radí medzi najťažšie hry tohto roka, istotne vám príde vhod každá rada, ktorá vám aspoň čiastočne zredukuje vašu vysokú úmrtnosť. Tak teda, ako ostať v titule čo možno najdlhšie pri živote?

 

Všeobecné tipy:

  • Ak chcete mať najmenšie problémy počas hry, zabudnite na ťažké a nemotorné povolania. Pohyblivosť je totižto kľúčovou vlastnosťou pre prežitie a tak nikdy nepresiahnite svojou výbavou polovicu maximálnej vašej nosnosti (atribút "equip burden"). Z toho dôvodu preto doporučujem v úvode zvoliť povolanie, ktoré svojou nosnosťou svojej výbavy spĺňa uvedené kritérium. Tzn. že zabudnite na knighta, pretože jeho pomalosť vám privedie viac utrpenia, než radosti (otestované). Osobne doporučujem ísť buď cestou warriora, alebo potom pyromancera, ktorý má prístup nie len k účinnému kúzlu, ale vďaka svojim vyváženým statom umožňuje relatívne pohodové levelovanie v akomkoľvek smere.
  • Nakoľko už ale tentokrát neplatí, že mág je voľbou začiatočníkov, osobne preto doporučujem ísť radšej cestou warriora, keďže ten má relatívne obstojnú staminu a life bar, robiac z neho tak ideálny štartovací class. Navyše, vďaka novým pravidlám je zosielanie kúziel obmedzené na určitý počet nabití, takže ak si kúzla vyplytváte, ste ľudovo povedané v zadku.
  • Po príchode do zóny zvanej "fireling shrine" (odnesie vás do nej jeden veľký vták :)) doporučujem prebrázdiť okolie pre získanie niekoľkých užitočných predmetov a duší, avšak zabudnite na priľahlý cintorín, zónu katakomby, či podzemné ruiny - jediná bezpečná možnosť pre začiatočníkov je ísť po útese smerom k neďalekému mostu.
  • Akonáhle dosiahnete zónu zvanú "undead burg", doporučujem IHNEĎ vyhľadať miestneho obchodníka. Dostanete sa k nemu tak, že tesne pred vežou s bonefire odbočíte doprava k dvom bojovníkom s oštepmi. Porazíte ich a zdemolovaním neďalekých krabíc si odhalíte schody vedúce nadol. Dole objavíte miestnosť so skrytým sekerníkom, pričom vonku na balkóne nájdete spomínaného obchodníka. U neho si bez akéhokoľvek reptania zakúpte short bow a aspoň 120 štandardných šípov. Luk a šípy sa vám zídu na odstrelenie otravných zombíkov, ktorí na vás v ďalšej sekcii hádžu výbušniny. Luk taktiež požívajte na tzv. pullovanie protivníkov tak, aby ste vždy k sebe pritiahli len jedného. Dobrým príkladom je druhá veža v danej zóne (undead burg), z ktorej si môžete pohodlne, pekne zhora napullovať nepríjemných nemŕtvych, ktorí vás čakajú ďalej.
  • Prvý boss tejto zóny, ozrutný taurus demon, je ťažkým protivníkom, pokiaľ sa odhodláte s ním bojovať priamo na hradbách. Ja vám ale doporučím, aby ste sa v momente, kedy sa objaví na scéne, vrátili späť k miestu odkiaľ ste prišli a po vedľajšom rebríku vyliezli hore na blízku vežu. Počkajte až boss príde pod vežu a pozrie sa hore - v danom okamihu ihneď na neho skočte (stačí len "zbehnúť" z veže) a stlačte tlačítko pre ľahký útok - týmto zdrvujúcim kombom zhora mu spôsobíte veľké škody (viď video). Následne postup opakujte, až kým neskape.

  • Porážkou uvedeného bossa sa dostanete k mostu, ktorý bráni červený drak - bežte smerom k nemu avšak v strede mosta zbehnite do jeho pod-úrovne. Vytiahnite luk a začnite pekne pomaly strieľať na drakov chvost - po každom úspešnom "hite" drak spraví malý okruh, pričom ale zakrátko sa vráti do svojho pôvodného stavu. Tento proces opakujte (drak si vypýta cca 40 štandardných šípov - viď video) až kým nezískate "drake sword", zbraň, ktorá vám po nasledujúcich cca 7-10 hodín dokonale postačí na zlikvidovanie všetkého, čo sa vám postaví do cesty. Pozor - na správne používanie tejto zbrane potrebujete mať hodnotu strength na úrovni 16.

  • Po získaní meča pokračujte smerom k drakovi (samozrejme, v sekcii, z ktorej ste mu "ustrelili" chvost), pričom si dajte pozor na dvoch nemŕtvych a trojicu potkanov, ktoré už po dvoch úspešných zásahov vedia na vás zniesť otravu, pomaly uberajúcu z vášho zdravia. Po zdolaní jedného dlhého rebríka choďte vpravo (vľavo, po schodoch hore, vás čaká mini-boss v podobe brutálneho rytiera - doporučujem sa k nemu vrátiť až keď budete na nejakom leveli 20), smerom k veľkej bráne, ktorú stráži niekoľko pešiakov a jeden miniboss v podobe obrnenej super-svine. S minibossom si poradíte tak, že ho nalákate smerom k horiacemu ohnisku - necháte ho rozbehnúť sa tak, aby zastal práve v ňom. Easy win.
  • Ďalšia sekcia s malým kostolíkom v strede, skrýva niekoľko nepríjemne mrštných undead rytierov a mini-bossa zvaného tower knight, strážiaceho oltár so vzácnou dušou "fire keeper soul". Bossa si vylákajte vonku, odpozorujte jeho útoky a pekne pomaly (dokáže vás zabiť tuším aj na jednu ranu) mu za každým uštedrite jednu ranu slabším útokom. "Fire Keeper Soul" následne odneste pomocou elevátora nachádzajúceho sa blízko miesta, kde stál tower knight, do zóny "firelink shrine". Dušu treba dať nemej žene za mrežami miestnosti, ku ktorej sa dostanete schodíkmi, nachádzajúcimi sa poblíž lokálneho bonefire spotu (miesto, kde vás vyložil spomínaný vták).

  • Po darovaní "fire keeper soul" dotyčnej osobe, ktorá vám za to vylepší účinnosť vašich estus flasks, sa tým istým výťahom vráťte späť do lokácie "undead parish" (spomínaný kostolík) a cez dlhú cestičku sa vydajte smerom do opustenej budovy. V nej okrem nového bonefire spotu nájdete aj kováča, ktorý vám opraví či vylepší vaše zbrane. Doporučujem čo najskôr kúpiť predmety wapon smithbox a repairbox, ktoré vám umožnia si zbrane opravovať a vylepšovať u každého bonefire miesta - každý takýto objekt stojí 2000 duší.
  • Kam ďalej, to už nechám na vás, avšak doporučujem sa vrátiť k miestu, odkiaľ ste sa vydali cez most k červenému drakovi. V tejto lokalite sa nachádzajú zamknuté dvere (v danom momente už odomykateľné), ktoré vás privedú k spodným sekciám zóny "undead burg"a k bossovi, u ktorého taktiež doporučujem použiť taktiku, aplikovanú na taurus demona. Ako? To už pochopíte vy sami.
  • A ešte jedna pomocná rada - po príchode do sekcie "depths" (do ktorej sa dostanete práve zabitím bossa spomínaného v predchádzajúcom bode) čo najskôr vyhľadajte bonefire (nachádza sa za dlhou zaplavenou chodbou s hromadou "slizov"). Následne sa vráťte tou istou cestou späť až na povrch a v neďalekej veži si u nemŕtvej ženy kúpte predmet zvaný "purging stone". Verte mi, v istý okamih vám zachráni život (vid video).

 

Tipy k súbojom:

  • Kombinácia meč a štít je doslova nevyhnutnosťou - zabudnite na obojručáky. Pokiaľ nebudete na 100 percent presvedčení o svojich schopnostiach, radšej ostaňte verní uvedenej kombinácii.
  • Do druhého quick slotu si potom v otvorených priestranstvách dajte luk, v uzavretých najlepšie oštep. Osobne som našiel obrovské uplatnenie u kopije zvanej winged spear, ktorá je  najmä v upgradovanom stave (aspoň vo verzii +4) v úzkych koridoroch naozaj k nezaplateniu. Nehovoriac ani o tom, že vám umožní útočiť aj keď budete v klasickej blokovacej póze, tzn. štít v stave blokovania. Winged Spear nájdete na cintoríne, nachádzajúcom sa v rámci lokality zvanej "firelink shrine" (miesto, kde vás vyloží onen fták). Bacha na veľkých kostlivcov, vedia zabiť na dve rany - doporučujem sa tu vydať po tom, ako získate fire keeper soul (viď predchádzajúca sekcia).
  • V prípade súbojov doporučujem nebyť sústavne v blokovaní, keďže tým sa vám pomalšie dopĺňa stamina, nutná pre vedenie útoku. Namiesto toho si radšej držte odstup a blokujte len v momente, kedy sa protivník chystá útočiť. Mnoho protivníkov je navyše v momente ich útoku možné obísť a zasadiť im tzv. backstab, ktorý im uberie sakra veľkú porciu zdravia.
  • Čo sa týka zbraní vo všeobecnosti, rozhodne doporučujem používať dlhšie zbrane so strednou až rýchlou dobou útoku, než drobné nožíky, ktoré majú naozaj limitovaný dosah. Mágia je užitočná len na väčšie vzdialenosti, keďže vyvolanie väčšiny kúziel je príliš zdĺhavé na to, aby sa dali použiť v bitkách tak povediac "face 2 face".
  • V podzemných lokalitách, kde nie je mnoho priestoru na manévrovanie (a kde môžete padnúť do priepaste na každom kroku), odporúčam použiť taktiku provokovania - tzn. že sa priblížite k protivníkovi, kým sa pripravuje na útok, cúvnete, necháte ho zaútočiť tak povediac do prázdna a kým sa spamätáva, urobíte krátky výpad.
  • Snažte sa bojovať vždy len s jedným súperom - dvaja či nebodaj traja automaticky znamenajú, že prídete o časť zdravia, nakoľko nebudete schopní odsledovať a zblokovať všetky ich útoky. K tomuto účelu (separácia) preto používajte už raz spomínaný luk, ktorým si za každým vylákate len jedného protivníka.

 

Manažment duší, predmetov, upgradov a humanity:

  • Nikdy, opakujem NIKDY si nešporte duše len preto, že do budúcnosti ich chcete na "niečo" použiť. Akonáhle budete môcť použiť duše na levelovanie, urobte to! Ak si vyhliadnete nejaký predmet u obchodníkov či kováča, akonáhle získate dostatok duší, ihneď ho choďte kúpiť. Dôvod je prozaický - v tejto hre môžete skonať toľkými zbytočnými spôsobmi, že strata aj 10 000 duší len preto, že na ceste za vašou krvavou škvrnou kdesi nepozorne padnete, nie je v titule vôbec výnimočnou.
  • Duše po padlých vojakoch majúce charakter itemov, si za každým uschovávajte v inventári a používajte ich (tzn. že ich aktivujete tak, ako aktivujete dajme tomu estus flasks) len v prípade, ak budete v bezpečí bonefiru či u obchodníka, kde tie duše viete zúžitkovať. Vzácne duše po bossoch si nechávajte v zálohe pre prípad, že by ste ich neskôr mohli použiť na obzvlášť špeciálny upgrade niektorých zbraní.
  • Ak náhodou v rámci vašich výprav nájdete či už u mŕtvol, alebo u niektorých zabitých protivníkov (najmä potkanov) "humanity" (tiež v podobe predmetu), nikdy ju automaticky nepoužívajte len preto, aby vaša postava mala viac pridanej ľudskosti. Humanity použite len u bonefire spotov vtedy, ak budete chcieť zvrátiť vašu zombifikáciu (reverse hollow) A SÚČASNE dané ohnisko aj rozdúchať. Inak to totižto nemá význam. O nazbieranú "ľudskosť" totižto môžete prísť rovnako ľahko, ako o nazbierané duše. Zvýšenie hodnoty humanity doporučujem len v prípade ak sa vydávate do už prebádaných lokalít s cieľom farmiť predmety, keďže ich drop-rate je práve ovplyvnený vašou ľudskosťou.
  • Váš inventár je nekonečný - čo sa zarátava do equip burdenu, je len vaša výzbroj plus zbrane, ktoré máte v quick bare.
  • Nemrhajte upgradovacími materiálmi - sú vzácne a pokiaľ ich použijete na zbraň či armor, ktorý máte sústavne len v inventári, neskôr sa vám táto nerozvážnosť môže šeredne vypomstiť. Vždy si vylepšujte len tú časť výbavy, ktorú sústavne používate alebo v dohľadnej dobe máte záujem dlhodobo používať.
  • Opravujte si zbroj za každým, keď sa dostanete k bonfire. Môže sa vám totižto neskôr stať, že u obzvlášť dlhých úsekov stratí vaše vybavenie svoju funkčnosť. A to by ste naozaj neradi, však?
  • Nezahadzujte predmety! Aj keď sa vám môže zdať, že niektoré z nich sú vám zbytočné, v istých okamihoch hry sa vám môžu zísť. Mám na mysli predovšetkým špeciálne kusy odevu či štíty, majúce zvýšenú odolnosť voči elementom ako oheň, jedy, blesky a pod.
  • Nelipnite na jednom kuse meča či inej výzbroje - hra je v tejto oblasti nadmieru štedrou a tak sa istotne skôr či neskôr dostanete k niečomu, čo síce v základnej verzii nie je tak silné, ako váš stávajúci kúsok, avšak po pár upgradoch získa viditeľne navrch.
  • Nezabúdajte, že akákoľvek strata duší je v tejto hre relatívny pojem, keďže získať späť ich môžete hneď niekoľkými možnými cestami. Inými slovami, z vašej hernej smrti tu skrátka nerobte tragédiu.

Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 51)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012