14.10.2011 16:00, Branislav "chinaski" Hujo, Komentárov: 2
F1 2011

F1 2011

Čo je to F1? To sú také preteky 24 jazdcov na okruhu, kde si odkrúžia okolo 70 kôl a na konci vždy vyhrá nemec.

Minulý rok nám všetkým po dlhých rokoch bezprávia a čakania konečne Codemasters otvorili dvere do sveta F1. Teda nie, že by sa od čias F1 Championship na PC "formule" nikde neobjavili, ale tí čo nemajú pod televízorom krabičku od Sony mohli akurát tak pozerať každú druhú nedeľu priamy prenos s otrasným komentátorom na RTVS (alebo ako sa to teraz volá). A treba uznať, že z dverí vôbec nezavial stuchnutý prach skazeného ovzdušia, naopak nám Codies ponúkli svieži vietor z veľmi dobre vyladenej hry, ktorá síce neohúrila, ale naznačila, že do budúcnosti by mohla byť vynikajúca.

A budúcnosť nastala práve teraz. Je mi samozrejme jasné, že polka z vás už má za sebou pár titulov Majstra sveta z F1 2011, ale tá polka, ktorá ešte rozhodnutá nie je, práve tá by mala čítať ďalej. Ja sám som k hre pristupoval s miernym pesimizmom, šípil som tak maximálne kozmetické úpravy a update roster listu pretekárov (ten mimochodom už stratil aktuálnosť, takže Sennu v ňom nehľadajte). Ale špatne radili moji vnútorní rádcové, neprišla síce revolúcia, ale pokrok badať a to je podstatné.

Najprv sa ale musíte prehrýzť klasickými nastaveniami a obrazovkami potrebnými k tomu aby ste sa cítili ako v aute a nie ako v svinsky drahej rakve, ktorú udržať na trati je ťažšie ako zastaviť Eriku Judínyovú v prenasledovaní cteného pána Harabína. Upozornňujem predovšetkým tých čo nemajú volant poriadne popremýšľať pri vypínaní trakčnej kontroly a ABSka. Tí čo majú volant sa zasa musia troška pohrať s nastavením saturácie volantu inak sa budú cítiť v kokpite F1tky ako s volantom kamiónu. Skúsenejších borcov, ktorí už majú zvládnutý predchádzajúci diel rovnako odkážem priamo na tretiu obtiažnosť zo štyroch možných lebo prvé dve sú skutočne len pre tých, ktorí F1 nerozoznajú do Velkej pardubickej.

Ponuka hry vás asi zo stoličky nezvalí a v konečnom dúsledku sú z nej podstatné len dva módy Carrer a Multiplayer. Mód kariéry sa od minulého roka neposunul prakticky vôbec vpred. Na začiatku sezóny pri testoch v Catalunyi vás len tak mimochodom stopne otravný reportér a pri odpovediach na jeho otázky si prakticky vytvoríte svoje virtuálne alter ego s ktorým následne vstúpite do sezóny. Poteší, že sa zvýšil počet tímov, ktoré si môžete zvoliť v prvej sezóne, miesto troch najslabších si teraz vyberáte z piatich. K Hispanii, Virginu a Lotusu tak spadli aj v posledných rokoch čoraz viac upadajúci Williams a pre mňa trochu prekvapivo aj Force India, ktorý naopak v posledných sezónach určite zaznamenal výrazný progres. Následne už sa vraciate do starých známych koľají z predchádzajúceho dielu. Konkrétne sa teda vrátite do vášho motorhomu v ktorom sa odohráva všetko podstatné. Chválim, že z neho zmizla tá ropucha, ktorá vám robila manažérku. Tá vás tentokrát, vlastne ako všetci ostatní kontaktuje cez maily. Aby ste však o ženskú krásu neprišli tak vpredu pred vašimi oknami postávajú hostesky vo farbách vášho tímu. Nedajú sa však zavolať dovnútra, takže simulátor predzávodnej prípravy jazdca F1 zatiaľ nie je úplne detailný.



Výbava motorhomu je strohá a strohé sú aj vaše možnosti, ktorými v ňom oplývate. Prakticky jedinými dôležitými vecami sú počítač s mailami, štatistiky a kalendár z ktorého sa dostávate priamo do pretekov. Inak je žiaľ všetko sterilné a umelé ako v predchádzajúcom dieli. Rozdiel medzi vašim motorhomom a klinikou na odber spermií je asi iba v tom, že v motorhome si môžete zvoliť farbu prilby... Autori sa vôbec nesnažili troška viac priblížiť aj mimopretekový zážitok z načančaného sveta F1. Žiadne oslavy, žiadne konflikty, žiadne radostné potľapkania po pleciach. Akákoľvek komunikácia prebieha formou mailov, ktoré však absolútne postrádajú akúkoľvek emóciu, takže aj keď vám šéfovia tímu gratulujú k víťazstvu máte pocit ako keď vám vaša stará teta dá ako darček k 18tym narodeninám pletený sveter s Tomom a Jerrym na bruchu. Jednoducho v tomto smere je toho ešte veľa k zlepšeniu, sterilita a absencia emócií vás budú nudiť.

Našťastie nudiť sa nebudete keď sa z bezpečia štyroch stien vašej pojazdnej ubytovne prenesiete priamo na okruh a vkĺznete do kokpitu vášho monopostu. Ak ste manuálne zručným človekom a telemetria, spoiler, kardán atď. vo vás neevokujú francúzsku kuchyňu, tak v garáži strávite dosť času s nastavením monopostu a budete prekvapení, že sa Codemasters nebáli ísť až do prekvapujúco hlbokých detailov. Ak si ale myslíte, že prevodovka je urážka a francúzsky kľúč sa od toho husľového líši najmä farbou stačí sa vám pozrieť z okna, zvoliť vhodné pneumatiky a vyrážate na trať. Automatické nastavenia sú zvolené celkom dobre, ale ak máte radšej nedotáčavé monoposty, alebo pretekáte na najvyššiu obtiažnosť odporúčam sa so setupom auta troška spriateliť a nastaviť si ho na mieru.

Nastavenie sa totiž prejaví okamžite akonáhle získate nad autom na trati kontrolu (v krajných prípadoch ju ani nezískate a skončíte v piesku už v prvej zákrute). Pocit z jazdy bol už minule minimálne veľmi dobrý, no tento rok je ešte o stupienok lepší. Autá sú oveľa nepokojnejšie, nemajú s vami toľko trpezlivosti a ak máte vypnutých všetkých pomocníkov prirovnal by som preteky k súboju so zúriacim býkom. Predovšetkým na volante sa dá s autom krásne zápasiť nielen pri výjazde zo zákrut, ale aj v tiahlych zákrutách. Ak si potom naviac nastavíte 100% dĺžku pretekov po jednom takomto preteku toho budete mať dosť, to vám zaručujem.

Kapitolou samou o sebe sú tento rok pneumatiky. Firma Pirelli (oficiálny dodávateľ gúm pre F1) je evidentne priateľsky naklonená herným simuláciám, keďže dodala Codemasters kompletné dáta čo sa týka pneumatík, ich opotrebúvania, a síl na nich pôsobiacich pri rôznych vonkajších vplyvoch. Okrem F1 2011 tieto dáta dodali aj chlapcom z Turn 10, takže aj vo Forze 4 je cítiť závan reality. A spoznáte ho aj vy, či chcete, alebo nie. Jednak vám vždy vo vysielačke oznámia, že už máte pneumatiky v správnej prevádzkovej teplote, ale aj keby to nerobili je to podstatne cítiť. Na nových pneumatikách sa jednoducho do zákrut vchádza trocha ináč ako na starých zodratých, na ktorých vás to šmýka, takže bojujete okrem súperov aj s vlastným autom. Bez preháňania lepší pocit z jazdy som v žiadnej inej "formulovej" hre nemal.

Veľmi dobrý pocit z jazdenia, ale dotvárajú aj ďalšie detaily, napríklad si určite spomeniete na aboslútne nevhodne nastavené penalizácie vo verzii 2010. Stačilo troška drsnejším spôsobom strihnúť obrubník a už ste mali na konte 10 sekúnd, alebo prechod boxovou uličkou. Tomu je našťastie koniec, síce ani tentokrát si nemôžete pomýliť F1 s autokrosom, ale hra je podstatne benevolentnejšia a aj keď už niekedy pomyselnú hranicu prekročíte dostanete len varovanie, nie hneď penalizáciu. V konečnom dôsledku je toto veľký detail, ktorý pretekanie sa výrazne zlepšil. Pretekanie zlepšujú aj iné veci, FIA sa totiž rozhodla, že dovolí tímom na trati aspoň malé cheatovanie a zaviedla do pretekov systémy KERS a DRS. Ak sa vám teda podarí ideálne trafiť výjazd zo zákruty a čaká vás rovinka nie je nič ľahšie ako stlačiť button s názvom KERS a naakumulovaná brzdná energia sa zmení na prídavnú hnaciu silu a vy sa s úsmevom veselého chlapca dravo deriete vpred. Rovnako tak DRS, stačí stlačiť button a nastavenie zadného krídla sa zmení tak, že nebohý jazdec pred vami len spomína na časy minulé kedy takéto vymoženosti fungovali tak maximálne v Need for Speed.

Celkovo je život na trati veľmi príjemný a svojim osobitým spôsobom je to krásna symfónia, teda za predpokladu, že nejazdíte na najľahšej obtiažnosti ako prasa a vašou taktikou víťazstva nie je vyradenie všetkých ostatných. Na trati je živo, stále sa niečo deje a s len malinkou štipkou preháňania môžem napísať, že žiadne kolo nie je rovnaké ako to predchádzajúce. Súboj o akékoľvek miesto vie byť drsný a hlavne v kokpitoch slabších monopostov si svoju pozíciu budete musieť tvrdo vybojovať a ešte tvrdšie obhájiť.

Tu by som si do autorov troška rypol lebo slová o tvrdosti vôbec nie sú prehnané. AI do vás ide vyslovene agresívne a na nejaké gentlemanské prenechávanie stopy tomu, kto je v zákrute prvý atď. sa tu nehrá. AI si sleduje svoju dráhu a ak ste v nej máte smolu, letíte do štrku. O to viac vás potom vytočí to, že nenasleduje penalizácia, pretože ak niečo takéto spôsobíte vy, okamžite sa na vás cerí čierna vlajka. S vašim nevhodným správaním sa na trati súvisí aj ďalšia novinka. Je ňou safety car, osobne síce nechápem prečo niekomu v hre chýbal, ale budiž. Vedzte teda, že ak sa na trati vyskytnú trosky monopostu, alebo častejšie, monopostov, strieborný Mercedes Bernda Mayländera sa zavesí na špicu a následuje dlhý had monopostov, kým dráha nie je voľná. Žiaĺ správu o stave na trati musím zakončiť smutne, keďže sme sa zasa nedočkali pohľadu na stupne víťazov po dojazde veľkej ceny. Neviem čo je na tom také zložité keď to tvorcovia hier z prostredia F1 ignorujú už pekne dlho. Po dojazde preteku sa tak dočkáte iba dookola sa opakujúceho potľapkávania sa jazdcov. Ale aspoň sa zasmejete keď vidíte, ako sa Massa objíma s Hamiltonom, alebo Vettel s Webberom. Snáď nabudúci rok sa dočkáme niečoho iného ako týchto bezpohlavných scén.

Tak ako minule aj teraz vám, v závislosti na vašich úspechoch, rastie, alebo klesá reputácia ak sa vám kontinuálne darí, ponuky od renomovaných tímov na seba nenechajú čakať. Po pár sezónach tak už môžete kraľovať v kokpite niektorého monopostu zo špičky. Btw. mám pocit, že Codies fandia Ferrari.

Ak sa už cítite dostatočne silní a počítačom ovládaní protivníci vám pripadajú ako sopľavé deti s tatrovkami na piesku je pred vami ďalšia výzva. Samozrejme hovorím o multiplayeri, po ktorého spustení vám reálne sopľavé deti nakopú prdel. Oproti minulému ročníku došlo k rozšíreniu štartového poľa o štyri autá, takže okrem vás sa na trati preháňa aj 15 živých protivníkov a hoci sa to môže zdať v porovnaní so singleplayerom málo, budete mať sem tam na trati problém nájsť kúsok voľného miesta. Treba sa akurát prehrýzť počiatočnými neúspechmi a potom už si len vychutnávať pocit z dobre odvedenej práce Codemasters, verte mi, je to skvelý pocit donútiť k školáckej chybe niekoho kto vám tri kolá dvíha tlak tým, že vás blokuje, spokojné vyslovenie čarovného slovíčka za ktoré Vladimír Weiss dostal 10 000 eur pokuty je už len blaženou čerešničkou na torte.

Naviac máte možnosť pozvať do hry kamoša a spolu s ním odjazdiť kooperatívne celú kariéru a to už je potom páni iný pocit z rivality, keď vidíte, že ten hnusák, ktorého ste ešte pred pár hodinami hovorili kamoš získa na váš úkor lepšie brzdy. Našťastie sa vždy dá "nechtiac" do niekoho ťuknúť. Hoci model poškodenia ostal taký ako bol, teda nemastný neslaný. FIA jednoducho viac nedovolí, tak buďme radi aj za to, že nám uletujú (a často) predné spoilery atď.

Záverom by som teda už len zhrnul, že F1 2011 je titul podarený, predovšetkým čo sa jazdeckej časti týka (a to je myslím hlavné). Troška života by sa zišlo pridať mimotraťovým záležitostiam a bude to perfektné. Snáď nás teda Codemasters čítajú a dajú na moje rady. Inak hlásim, že I like it, I like it, I like it loud!


Branislav "chinaski" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Codemasters
Distribútor: Codemasters
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Závodné
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.codemasters.co.uk/games/?gameid=3288
Karta hry: F1 2011
Plusy:

- vynikajúci jazdný model

- pach pretekania

- KERS, DRS

Mínusy:

- sterilita mimo trate

- nevyladená AI

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.6 / 10
(Hodnotení: 5)

Diskusia
fler289 14. 10. 2011 19:04
Blade Hmm 14. 10. 2011 22:51
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012