06.06.2001 00:11, Pavol Ostertag, Komentárov: 0
Doom 3

Doom 3

Spomínam si so slzičkou v oku, ako mi v roku pána 1995 nahral na moju, vtedy novú (a super-modernú) 486-tku DOOMa II. Vtedy som bol ešte malý a hlúpy čo pochopil aj on, a jediné, čo ma na počítači naučil spustiť bol práve DOOM. Kým som trochu podrástol a zistil som, že na disku sú aj iné adresáre okrem c:Doom, DOOM bol u mňa suverénny kráľ a ani Prince of Persia mu prvenstvo nemohol ohroziť ...

Spomínam si so slzičkou v oku, ako mi v roku pána 1995 nahral na moju, vtedy novú (a super-modernú) 486-tku DOOMa II. Vtedy som bol ešte malý a hlúpy čo pochopil aj on, a jediné, čo ma na počítači naučil spustiť bol práve DOOM. Kým som trochu podrástol a zistil som, že na disku sú aj iné adresáre okrem c:\Doom, DOOM bol u mňa suverénny kráľ a ani Prince of Persia mu prvenstvo nemohol ohroziť.

Myslím, že ma nadšenie z tejto hry ani trochu neopustilo (aj keď mám na disku stále viac adresárov...). Ale aby som nepredbiehal, treba sa pozrieť na úplný začiatok: Nuž, na počiatku bol Boh, ten stvoril Adama, z Adama Evu a o pár rokov neskôr, v septembri roku 1990, štvorica programátorov John Carmack, Adrian Carmack (nie sú vraj príbuzní), John Romero a Tom Hall vypustila prvú hru zo série Commanderov Keenov (Invasion of the Vorticons). Asi mesiac potom, John Carmack, Adrian Carmack Tom Hall a John Romero opustili firmu Softdisk Publishing a oficiálne založili id (id = inštinktývna časť ľudskej psychiky (nech žije Freud)) Software 1. februára 1991. Tu sa všetko začalo. Po úspechu série Commander Keen sa pustili do Wolfensteina, ktorého shareware premiéra bola

5. mája 1992: id Soft v spolupráci s Apogee vypustil Wolfensteina 3D. Bola to úplne prvá 3D strilačka vôbec (ak nerátame Ultima Underworld, aj keď to bola doomovka len na 20%) a spôsobila revolúciu v hernom priemysle (podľa odhadov sa stiahlo z Inetu asi 5 minliónov kópií). Asi pol roka potom,

10. októbra 1992: vychádza komerčné pokračovanie Wolfensteina – Spears of Destiny. Hoci ani po pol roku od vydania Wolfa konkurencia nereagovala, id Software ešte v tom mesiaci začal vyvíjať novú hru (aj keď Carmack sám začal vyvýjať nový engine ešte počas robenia na SOD) – ktorou bol paradoxne DOOM.

4. februára 1993: uzrela svetlo sveta prvá pre-alfa verzia. Navzdory veľkým plánom, veľmi málo sa z nej prenieslo do skutočnej plnej verzie. Okrem toho, že hra nemala menu a obsahovala niekoľko kláves na zmenu textúr a jasu sektorov, sa na svet dalo pozerať len priezorom prilby, čo neskôr zamietli pre zhoršovanie orientácie a všetky údaje, ktoré potom poňal stavový pruh boli vidieť po stranách prilby. Ďalším z odvážnych plánov, ktoré neboli nikdy zrealizované bolo poškodenie stien projektilmi zbraní (pravdepodobne tomu bránili pamäťové dispozície) a HUB systém, známy napríklad z HeXena. Hra obsahovala len jedinú zbraň, ktorou bola puška a plánovaný termín vydania plnej hry sa uvažoval tretí štvrťrok 1993. 2. apríl 1993: vypustená alfaverzia. Id Soft poskytol na otestovanie plných 13 levelov, vačšina z nich je však veľmi tmavá, takže mi pokazili zážitok. Najväčším zmenám podľahol hlavne pohľad, ktorý už nie je z prilby a o všetkom nás informuje stavový pruh (aj keď trochu divný). Pribudlo jednoduché menu na výber levelu, zopár dverí, plošín, sprite-ov, blikajúcich svetiel (aj keď svetla tu bolo skutočne málo). Veci sa ale ešte stále nedajú zo zeme brať a v hre je zatial asi 10 rozličných textúr (-aj tákých, ako tabuľku LAB, STOEHOUSE ... čo strašne pripomína Wolfensteina).

22. Máj 1993: ďalšia alfaverzia. Za mesiac sa urobili v DOOMovi skutočne veľké zmeny. Z 13 levelov v tejto verzii sa do originálnej hry dostali takmer všetky (samozrejme so zmenami) a jeden dokonca aj do DOOMa II (level 10). Pribudli spínače a plošiny, všetky príšerky sa dajú zastreliť (proste zmiznú, keď dostanú zásah), nič sa nehýbe a neútočí. Menu sa konečne začína podobať na to staré, dobré červené s lebkou vľavo. Veci sa už dajú zbierať aj keď nie všetky. Celý DOOM sa začína ponášať na DOOMa a to je dobre. Jedinou (popri iných...) nevýhodou je, že sa nedá utekať a tak je hra strašne pomalá. August 1993: id vypustil beta verziu. Žiaľbohu sa mi táto verzia nedostala do rúk, a tak neviem, čo sa zmenilo, ale pravdepodobne sa už kreatúrky začali pohybovať a zbrane dostali “dnešnú” podobu. Rozhodne však ešte bolo treba zvyšovať skore (ako vo Wolfovi) a hráč mal n životov (opäť ako vo Wolfovi).

4. október 1993: Myslím, že screenshot dolu hovorí za všetko. DOOM bol konečne DOOMom a aj keď sa nestíhal termín, už len pár mesiacov malo id Software deiť od shareware uvedenia. Všetko je tu viac-menej (ale skôr viac-viac) funčné, ale myslím, že najlepšie poslúži zoznam vecí, ktoré vtedy v hre boli:

- 6 príšer (sú tie isté ako dnes, len sa inak volali a inak strielali) - 7 zbraní (už sa zachovali) - úplne solídne cheaty (nesmrteľnosť, zbrane, prechádzanie stien...) - veľa bugov a smiešne vypadajúce animácie niektorých zbraní (BFG je vlasne obrovskou Plasma rifle, Plasma rifle streila zelené projektily ...). - bola to posledná verzia pred uvedením samotného DOOMa.

Bola presne noc 10. decembra 1993, keď niekto nahral neznámy súbor na ftp Wisconsinskej univerzity. Ešte v tú noc padol systém 2 krát kvôli preťaženiu (žeby sa hral DOOM?). DOOM bol skutočne tu a bezpečne ovládol myslenie a životný štýl peknej kôpky ľudí. Nikto a nijaká iná hra nedokázala poskytnúť to, čo ponúkal on. Ani Origin, pravdepodobne najkonkurencieschopnejšia (uff...) spoločnosť tej doby sa ani nechytala na úroveň DOOMa. Jednoducho zvuk, grafika, dizajn levelov a to všetko, čo poskytoval bolo dokonalé, čo (nepopirateľne) zmenilo hystóriu počítačových hier a očakávania od nich. To však nebolo všetko, čo umožnilo DOOMovi taký úspech. Jeho shareware prvú epizódu (Shores of the Hell) si mohol každý voľne stiahnuť a hrať až do zblbnutia (čo sa aj dialo). DOOM tak isto umožňoval Deathmatch alebo Cooperative prostredníctvom siete a neskôr aj cez modem (v pôvodnom vydaní z 10.12.1993 ešte podpora modemu nebola). Táto “vlastnosť“ DOOMovi priniesla azda najvačší počet závislákov (rozumej priaznivcov). To všetko v spolupráci s rozvíjajúcim sa Internetom prispedlo k dovtedy nevídanému úspechu. Ostatné firmy tým dostali riadnu ranu na komoru a ešte dlho sa spamätávali z toho, čo sa vlastne udialo. Samozrejme, že bol okamžite záujem o (priznajme si dokonalý) DOOM engine. Medzi najznámejších “predplatiteľov” engine patrí firma Raven Software (ťahá s id Softom prakticky od jeho vzniku) a šupla ho hier ako Heretic a HeXen (- ten síce až DOOM II engine, ale Raven ho poriadne zdokonalil). Zhruba od verzie 1.4 do DOOMa pribudla nová obtiažnosť NITEMARE (oh yes!) a už bolo všetko ako malo byť. Ako je známe, id Software opäť nezaspali na vavrínoch a pustili sa do DOOMa II. Ten obsahoval (to myslím aj tak každý vie) nový a vylepšený engine, dokonalejšie levely, 7 nových oponentov a asi najdeatchmatchovejšiu zo všetkých deatchmatchových zbraní – Luparu (- originál sicílsky názov, ale pre domácich super shotgun alebo jednoducho dvojhlavňovka). Na svetlo sveta bol uvedený 10. októbra 1994, kedy okrem iného id Soft organizoval veľký deatchmatch tournamet v Manthattanskom gotickom chráme (ach…škoda že tak ďaleko).

Myslím že o úspechu rodiny (rodičov) DOOMa 3 sa veľmi polemizovať nedá. Čarovné slovíčka IDKFA a IDDQD som poznal ešte skôr ako samotného DOOMa a aj keď možno pri tom protipirátskym organizáciam ako BSA a SPA tiekla voda zo zubov, aspoň na Slovensku sa DOOM stal čoskoro freeware a nepoznám nikoho kto v tom čase mal počítač a jednu “kópiu” nevlastnil a nedrvil. Takmer po 8 rokoch od vydania DOOMa 2 sa id 1. júna 2000: rozhodli oživiť legendu a začať s vývojom 3. pokračovania tejto hry a to aj napriek rozporom, ktoré v id Softe boli (Adrian Carmack a Kevin Cloud – obaja spolupracovali na DOOMovi v 1993 - protestovali proti vyhodeniu Paula Steeda z id Softu za čo dostali ultimátum a hrozilo im vyhodenie tiež).

Hra bude založená na Single palayeri (ale vraj tam bude aj DeathMatch – veď čo by to bolo za DOOMa bez neho!) a bude využívať 120% z najnovších technológií. Tolko obsah Carmackovho .planu (pre používateľov Windowsov – v skratke je to subor s nejakým odkazom pre okolie). To samozrejme rozpútalo vlnu ohlasov a Internet sa naplnil fórami a diskusiami o pripravovanej hre. Koncom júna sa už vedelo, kto bude mať na svedomí hudbu a zvukové efekty. Po spolupráci so Sonic Mayhemom (OST k Q2 a Q3Arena) sa id Soft rozhodol vrátiť k Trentovi Reznorovi (Nine Inch Nails), ktorý spáchal hudbu a zvukové efekty k Quake 1. To ma trochu sklamalo, pretože podľa mňa Single player by mal mať predovšetkým dynamickú hudbu (veď možno práve to pridalo Unrealovi na úspechu), čo sa od NIN asi nedočkáme.

august: už sa kde tu šepotalo, že id Software testujú nový DOOM 3 engine a behom septembra už podávali správy o konkrétnych výsledkoch ich práce. Kód engine sa dovtedy niekoľkokrát prepisoval a tak isto aj kódy zvukového systému a sieťovej časti. november: id Soft prijal nového animátora – Freda Nillsona, ktorý dostal na robotu ztvárnenie podoby modelu postáv.

21. januára 2001: NVidia predstavovala na tokijskom veľtrhu MacWorld Expo grafickú kartu GeForce 3. Na predvedenie možností tejto novej karty pozvali Johna Carmacka, ktorý tu prvý krát prezentoval DOOM 3 engine. Zatiaľ však bol predvedný iba engine a nie samotná hra. Z neho bolo vidieť, že id Soft sa zameral hlavne na detailnosť postáv, atmosféru, osvetlovanie a tiene (a celkovo si to oporúčam pozrieť).

marec: DOOM 3 engine sa dočkal dalšieho prepracovania a id team sa zameral hlavne na vývoj single player módu, zatiaľ čo multiplayer nechal zatiaľ na pokoji.

Myslím, že je už chronicky známou vecou, že id Software zahaľuje svoje projekty do rúška tajomstva a len sem-tam niečo vypustí aj na verejnosť. Nikdy toho nie je veľa a ani projekt DOOM 3 nie je výnimkou. Na Internete je však oooobrovský počet fór, ktoré pojednávajú o vzhľade pripravovanej hry. Predpokladám, že vačšinu id Soft ani neregistruje, ale predsa len stoja aspoň za prečítanie ako zdroj nápadov (na konci je zopár uvedených, možno aspoň pre vlastnú hru...). Jediným krokom k zverejňovaniu informácií o DOOMovi 3 od id Softu je zriadenie stránky www.ua-corp.com. Žialbohu, od jej sfunkčnenia (koniec februára) je na nej iba Under construction, čo nie je práve najpotešujúcejšie. Ostáva nám iba čakať (hra už v tomto roku na 100% nevyjde), aj keď je pravdepodobne jasné už teraz, že to bude opäť bomba. Ale aby to nebolo také jednoduché, Carmack zverejnil aj minimálne hardware nároky (už aby sa začalo šetriť na nový stroj):

- Procesor aspoň 700 Mhz (P3, Duron, Thunderbird, možno aj rýchlejší Celeron)
- Engine by mal byť stavaný na výkon GeForce 2 a ATI Radeon, s nižšími detailami by hra mala chodiť aj na rýchlejších systémoch s Voodoo4/5 (zvláštne, že Carmack zaradil Voodoo 5 do tejto skupiny), S3 Savage4/2000, Matrox G400/450, ATI Rage128, Nvidia TNT2. S Voodoo3, S3 Savage3D/MX, Matrox G200 sa DOOM 3 nerozbehne.
- Podľa dosupných informácií by malo byť minimum operačnej pamäte 64 MB RAM, ale podľa mňa to bude stačiť akurát tak na rozbehnutie Install shieldu a bude treba aspoň tých 128 MB a pre multiplayer aj viac.

Charakteristiky Doom enginu: (žial iba v angličtine, lebo polovica vecí mi veľa nehovorí a na druhej nie je čo prekladať...)
Dynamic lighting and shadows (even on models)
Distance based LOD on models
Bumpmapped specular highlighting
Dot-3 bump-mapping
Skeletal animation
In-game scritpting system

Plánovaný termín vydania: no tento rok to už určite nebude (asi sa to pekne strente s vydaním Unreal 2).

Zopár stránok, na ktorých sa o DOOMovi 3 dá niečo slušné nájsť:
http://mrxxx.kgb.cz/idoom/novinky.php3 (- zo Slovenska je však veľmi pomalá)
http://www.doomcenter.com
http://www.newdoom.com
http://www.doomworld.com

Doom 3

Výrobca: ID Software
Distribútor: Activision
Typ: 3D Action
Termín: Q1 2002

Pavol Ostertag
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012